Reklama

Reklama

Wednesday

(seriál)
  • USA Wednesday
Trailer 1

VOD (1)

Série(2) / Epizody(16)

Chytrá, sarkastická a tak trochu bezcitná? Wednesday Addamsová vyšetřuje sérii vražd a tu a tam se na Akademii Nevermore s někým spřátelí. Udělá si ale i pár nepřátel. (Netflix)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (602)

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Wow, ok, upřímně, po dlouhé době jsem byl něčím víc než příjemně překvapený! Netušil jsem vůbec do čeho jdu; Netflixu přitavená nálepka o tahání woke tématiky i do míst nepředstavitelných moje defaultní očekávání nastavilo k těm nejnižším hodnotám recenzenta, který si schovává ty ploché 2 hvězdičky po 2-3 přetrpěných dílech. A ono vůbec! Start kopne jak kůň, nečeká na žádné výřečnosti a všude zmíněný Burton vs Harry Potter styl mi atmosféricky, prostředím a interakcemi postav sedl lépe jak všechny ty hrnce na sedničku roznásobené o přesně padnoucí obleky. Celý detektivní případ, absence důvěry a neustálé potloukání se v temném a hodně nebezpečném prostředí mi exaktně připomínalo napětí z Ospalé díry. Snažím se i mé nadšení relativizovat ve smyslu, že jsem ani nebyl cílená young adult audience. Pro ty až moc vážné by to mohla být ta největší výtka: Některé plot twisty jsou naivní, prvky romance jsou prosté až hodně drhnoucí a až mnoho postav má továrnu na nekonečné množství odpouštění a rozdávání dalších šancí na potkání. Naopak Jenna Ortega jako cynická, temnotu vyhledávající a feminismu zdravě se dotýkající Wednesday si bravurně ukradla celý seriál pro sebe (budiž důkazem, že test českého dabingu dopadl otřesně) a odtáhla ho na zádech tak, aniž by dala komukoliv jinému šanci se ukázat (vyjma Věci!), Elfmanova hudba (či jeho inspirace) k Burtonovým horrorům je automatická garance kvality a na to, že příběh není zrovinka originální, tak vše odsýpalo jak z partesu. Já si nápaditou a zábavnou "Středu" užil a od druhé série mě neodradí ani mučením. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Ale jo tak nakonec je z toho taková oddechovka na pohodu plná sarkastickýho humoru. Je to takovej dobře fungující mix žánrů. Od mysteriózního hororu přes fantasy kriminálku až po černou komedii. Jedinou větší výtku mám k obsazení Gomeze Addamse. Luis Guzmán je sice poměrně známej xicht ale do role Gomeze se absolutně nehodil. Tohle byl velkej přešlap. Na druhou stranu to zas až takovej zásadní vliv nemá jelikož v seriálu moc prostoru nedostane. Výjimkou je snad jen pátej díl ale to se dá přežít. Naštěstí to není seroš o rodině Addamsovic ale o Wednesday, která si zaslouženě všechnu svoji pozornost strhává pro sebe. Kde je ona tam je i zábava a spousta sarkastickejch hlášek. Jak jsem kritizoval obsazení Luise Guzmána do role Goméze tak na druhou stranu i já musím vyzdvihnout všemi opěvovanou Jennu Ortega, která si roli Wednesday střihla na výbornou. Tohle byla pro změnu trefa do černýho a tady snad ani lepší herečku do téhle role nešlo vybrat. Shrnu to velmi výstižně. Bavil jsem se... ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Takže je definitívne jasné, že neviem pozerať seriály. Za mńa rovnaký shit ako Mando alebo Stranger Things. Totálne rozťahané, lacno vyzerajúce a navyše nepochopili v čom je sila konceptu originálu a hlavne titulnej postavy. Čaro Adamsovcov fungovalo na ich výnimočnosti v realistickom svete, čo sa zasadením do nadprirodzeného svta stráca a Wednesday bola cool ako decko. 99% teenagerov sa správa podobne. Škoda. Tešil som sa. A po filmárskej stránkeje Burton úplne v prdeli. Jedine scéna s cellom na streche je krásna. 5/10 Videné 4 časti a dokukám to iba kvôli dcére (pred ktorou musím hrať nadšenie :) ) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je evidentní, že cílovou skupinou je prepubertální a pubertální divák. A je hodně fajn, že kromě Pottera, který je velmi nudný, existuje pro mládež i něco zábavného. Já jsem se příliš nebavila, ale rozhodně nejsem rozčarována. Na můj vkus je seriál málo černohumorný a od šesté epizody začíná i nudit. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Addamsovu rodinu zbožňuju a samozřejmě jsem si postupně našla zálibu ve všech formátech na tohle téma, juvenilní animáky nevyjímaje. Nicméně po letech od původního nápadu papá Addamse (Addamsovi poprvé vyšli v novinách v roce 1938) se nám rodinka rozdrobila do spin-offu Wednesday společně s tím, že pubertální hrdinka hraje hlavní roli i v muzikálu Addams Family Andrew Lippa (2009). Nejsem si jistá, že právě tohle je ideální cesta pro moderní pokračování Addamsových, ale pokud to značku udrží živou, tak to zřejmě musí stačit. Koncept seriálu kombinuje schémata kolem internátních škol s mladistvými monstry (zdravíme Monster High), ale primárně je to detektivka, což je vlastně škoda. Takže cosi dobrého se tu najít dá, například příbuzní Addamsovi ve vedlejších rolích nebo zábava s otci zakladateli. Někteří spolužáci Wednesday jsou zajímavá monstra, ale to je asi tak všechno. Uvidíme, jestli se 2. série náhodou nezlepší. ()

Galerie (425)

Zajímavosti (60)

  • Kód ke vchodu do tajného „Nightshades Society“ je dvojité lusknutí. Jedná se o lusknutí, které bylo použito v písni „The Addams Family Theme“ v původním seriálu a filmech. (HanzoBureshi)
  • Keď je Wednesday v kaviarni, zazvoní na zvonček, aby upútala Tylerovu pozornosť. Keď príde, povie: "Zvonili ste?", čo je bežná veta, ktorú Lurch povedal v predchádzajúcich filmoch a seriáloch Addamsovej rodiny. (molcan2)
  • V německé verzi se Věc (Victor Dorobantu) nazývá „eiskaltes Händchen“, to znamená ledově chladná ručička. (HanzoBureshi)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Vřískot opouští i Jenna Ortega

Vřískot opouští i Jenna Ortega

22.11.2023

Ne, nevidíte dvojmo. Obsazení sedmého Vřískotu skutečně odpadává rychleji, než kdyby herečky likvidoval samotný zabiják Ghostface. Pouhých několik hodin po zprávách, že populární hororovou sérii po… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

Seriály HBO možná zamíří na Netflix

26.06.2023

Trh streamovacích služeb je v současnosti postavený na exkluzivitě - Disney+ diváky přitahuje Mandalorianem a Avatarem, Netflix Stranger Things nebo Wednesday, HBO Max Bojem o moc a The Last of Us.… (více)

Reklama

Reklama