Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Také princezna chce někdy prožít docela obyčejné dobrodružství a zamilovat se. Příběh romantický až staromódně sentimentální, ale také plný humoru, který čerpá z nejlepších tradic amerických komedií. Jeho hrdinkou je půvabná mladá princezna Anna, následnice trůnu imaginární evropské země, jež přijíždí na státní návštěvu do Říma. Po vyčerpávajícím programu je na pokraji sil a je jí na noc podán uklidňující prostředek. Dříve než droga začne působit, se Anna tajně vydává do nočních římských ulic. Cestou se dostaví ospalost, a tak ani neví, jak se ocitla na noc v bytě novináře. Ten ji následujícího dne chce nejprve využít pro senzační reportáž a provádí ji společně s kamarádem fotografem po Římě… Režisér William Wyler vtiskl komedii nenápadnou dokonalost a lehkost. Pod jeho vedením zkušeného a světem protřelého novináře Joea Bradleyho ztělesnil Gregory Peck (Případ Paradinová, Milionová bankovka, Starý gringo, Mys hrůzy). Křehkou, v cizím prostředí poněkud bezradnou princeznu Annu, neodolatelným způsobem ztvárnila Audrey Hepburnová (Snídaně u Tiffanyho, Šaráda), která také za svůj výkon obdržela Oscara. Dalšího Oscara získala Edith Headová (za nejlepší kostýmy pro černobílý film) a scenárista Ian McLellan Hunter za původní scénář, který svým jménem kryl skutečného autora Daltona Trumba, jenž byl na černé listině). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (858)

genetique 

všechny recenze uživatele

Pôvabná rozprávka, nadnesene uveriteľná, romanticky skromná, humorne detto, a v ktorej u mňa herecky vystúpil na vyšší level Gregory Peck, ospevovaný výkon Audrey Hepburn zostal kdesi v jeho tieni. Dávka naivity mala na mňa spočiatku veľmi negatívne vplyvy, jemné plynutie príbehu a dojemné splynutie postáv to však postupne vynahradilo. 80%. ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi tenhle film neposlal kamarád na dvd (díky, Pájo), asi bych se k němu nedostala. V televizi na černobílý filmy moc nekoukám a v době, kdy to bylo v kinech, sem tu ještě nebyla. Co na tom, že scénář napsal někdo, kdo sympatizoval s komunisty, to bych nechala být. Audrey jakožto nováček začala po tomle filmu stoupat výš, Gregory už byl známý herec, natáčelo se v Evropě, což tehdy bylo hodně neobvyklé a podobný příběh se opravdu odehrál mezi anglickou princeznou Margaret a jistým neurozeným Peterem, jak sem se dozvěděla v opravdu zajímavých bonusech. Myslela sem si, že to se mnou nehne a bude to jen příjemný byť nadprůměrný snímek. Slza ukápla. Jen škoda že nemůžu bydlet v Koloseu, ale já se tam někdy vypravím, aspoň na návštěvu. A nebude to jen kvůli tomu, že mám Řím hrozně ráda (a nikdy sem v něm nebyla).. Kdo říká, že sem mu film nelíbil, tak ať si nejdřív strčí ruku do Úst pravdy:) ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Na Prázdniny v Římě jsem se těšil opravdu hodně, ale vůbec se to nedá srovnat s tím, co jsem nakonec dostal! Můžu bez váhání říct, že se jedná o nejlepší romantický film všech dob, a pořád to ještě bude slabý výraz. Nádherná Audrey Hepburn( také vám tak připomíná Natalii Portman?), sympaťák Gregory Peck a kouzelný Řím plný krásných antických památek. To je kombinace, která šlape jako hodinky a na jakou se nezapomíná.. 100% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Svěží, vtipné, opravdové, podpořené vynikající hudbou. Současní tvůrci romantických matlanin by si měli tento film povinně pouštět na seminářích a z úcty k filmovým fandům neprodukovat nic, co by Prázdninám v Římě nesahalo alespoň po pás. I takový film by totiž v dnešní době vynikal, jelikož Prádzniny jsou skvostem. Love story za tři Oscary, bravo! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Ten nejčistší příběh, který chytne za srdce. Andílek Audrey Hepburn a charisma samo Gregory Peck hrají na svou dobu v úžasně hláškovací komedii s věrohodnou romantikou. A ve chvíli, kdy jsem si začínal myslet, že Wyler trochu přetahuje, přišel závěr s tiskovou konferencí a vygradované dojetí plné hlubokých pohledů, nejsladšího úsměvu a stylového odchodu... ()

Galerie (143)

Zajímavosti (59)

  • Po natáčení řekl Gregory Peck (Joe Bradley) producentům, že Audrey Hepburn (princezna Anna) zajisté vyhraje Oscara, a že by udělali lépe, kdyby dali na plakáty její jméno nad titul filmu. Oni tak udělali a ona také. (Kulmon)
  • Gregory Peck (Joe Bradley), filmový nápadník Audrey Hepburn (princezna Anna), se spřátelil s jejím tehdejším skutečným partnerem Jamesem Hansonem. Když Audrey natáčela a Gregory čekal, až na něj přijde řada, tak spolu hráli hodiny žolíky v Caffé Greco na Via Condotti. (AndewMX)

Související novinky

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Spielberg oživí Cortése

Spielberg oživí Cortése

29.03.2018

Steven Spielberg nám právě dodal sci-fi Ready Player One a v červenci 2020 se od něj dočkáme Indiana Jonese 5. Tím ale jeho dobrodružné vyžití nekončí, zároveň totiž hodlá produkovat seriál o Hernánu… (více)

Reklama

Reklama