Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

05.06.2014 Autor Caym

Po tiskové konferenci zaplavily web MFF KV v intervalu pouhých pár minut dlouho očekávané programové zprávy. Hlavní festivalový program přinese sedm světových a pět mezinárodních premiér. O křišťálový glóbus budou mimo jiné soupeřit francouzský režisér Pascal Rabaté (Dehet a peří), uznávaný gruzínský režisér George Ovashvili (Kukuřičný ostrov), či Belgičan David Lambert (Jsem tvůj). Poprvé se pak v soutěži MFF KV utká o glóbus také animovaný snímek, a to Šutry v kapsách lotyšské režisérky Signe Baumaneové. Českou republiku budou v hlavní soutěži reprezentovat hned dva snímky: Díra u Hanušovic – debut významného českého divadelníka a uznávaného herce Miroslava Krobota – a Fair Play režisérky a scenáristky Andrey Sedláčkové. Mimo soutěž se pak své světové premiéry dočkají další dva české snímky – Zejtra napořád, debut režiséra Rudolfa Havlíka, a celovečerní dokument Olgy Sommerové Magický hlas rebelky o zpěvačce Martě Kubišové.

Deset světových a dvě mezinárodní premiéry přinese soutěžní sekce Na Východ od Západu – mezinárodní soutěž debutů a druhých celovečerních filmů ze střední a východní Evropy, Balkánu, Turecka a zemí bývalého Sovětského svazu. Mezi debutujícími snímky se objeví například autentická výpověď o mladé srbské generaci (Barbaři, Ivan Ikić), výtvarně stylizovaný snímek o poživačném upírovi Zanovi (Norsko, Yannis Veslemes) či maďarský indie film o hledání sebe samého (Jsou věci divné a nevysvětlitelné, Gábor Reisz). Zahajovacím snímkem sekce se stane žánrově těžko zařaditelný debut o vyrovnávání se se smrtí blízkého člověka maďarské režisérky Virág Zomboráczové.

Soutěži Fórum nezávislých letos dominuje barmsko-český snímek Mnich – první nezávislý celovečerní film z Barmy vzniklý pod hlavičkou barmského projektu FAMU. Debut z barmského venkova vznikl pod režijní taktovkou studenta FAMU Maw Naing Aung, a je tak dalším významným článkem FAMU projektu pro transformaci Barmy fungujícího již od roku 2005. V soutěži Fórum nezávislých se dále objeví například pochmurné americké drama Malé nehody (snímek se objevil na letošním Sundance), či psychologické drama Je dost času íránského režiséra Abdolreza Kahani (v roce 2009 získal Kahani v Karlových Varech Zvláštní cenu poroty za snímek Dvacet).

Soutěž dokumentů nabídne šestnáct snímků z různých koutů světa. Fishtail režiséra Andrew Renzi nabídne širokoúhlý pohled na americké rančery, slovenský Comeback bude ve světové premiéře sledovat cestu za svobodou dvou slovenských trestanců. Českou republiku bude v soutěži dokumentů zastupovat snímek Martina Duška o vyprázdněném životě jednoho Čecha s názvem K oblakům vzhlížíme, svou světovou premiéru si v rámci sekce odbude také snímek Jany Ševčíkové s názvem Opři žebřík o nebe portrétující život Mariana Kuffy.

Reklama

Související novinky

Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

Nezlomní a obětovaní - festival plný premiér

23.10.2023 Reklama

Proti nacismu ano, proti komunismu ne? Některé rodiny se postavily oběma totalitním režimům. Třeba Mašínovi. Tématem čtvrtého ročníku festivalu filmů o XX. století je protikomunistický odboj, a to v… (více)

Finále Plzeň 2022 se blíží!

Finále Plzeň 2022 se blíží!

22.09.2022 Reklama

Už po 35. se uskuteční filmový festival Finále Plzeň. Oslavy českého filmu budou v západočeské metropoli probíhat od 23. do 28. září. Během šesti festivalových dní můžete zhlédnout největší trháky… (více)

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

Letní filmová škola - akreditace již v prodeji

16.06.2022 Reklama

Slavnostní zahájení 48. Letní filmové školy proběhne již tradičně v sobotu, festival ale své brány otevře už v pátek. Celosvětově první veřejnou projekci dokumentu o Michaelu Kocábovi uvedou jeho… (více)

Zemřel zpěvák a skladatel Miro Žbirka

Zemřel zpěvák a skladatel Miro Žbirka

10.11.2021

Dnes přišla velmi smutná zpráva pro českou a slovenskou hudební sféru, ve věku 69 let nás totiž opustil populární zpěvák a skladatel, bratislavský rodák a držitel Zlatého slavíka, Miro Žbirka. Zprávu… (více)

27. Český lev – výsledky

27. Český lev – výsledky

07.03.2020

Letošní 27. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer, inspirovaný tradičním českým cibulákem, plný největších hvězd českého filmu… (více)

Ceny české filmové kritiky – výsledky

Ceny české filmové kritiky – výsledky

02.02.2020

Nejlepším filmem roku 2019 byl českými kritiky zvolen road movie Staříci. Hraný debut Ondřeje Provazníka a Martina Duška o pomstě a spravedlnosti získal kromě nejvyššího ocenění na 10. Cenách české… (více)

Vyhlášení nominací na 27. Českého lva

Vyhlášení nominací na 27. Českého lva

15.01.2020

Již 7. března proběhne v pražském Rudolfinu vyhlašování 27. ročníku Českých lvů. Kdo se bude o ceny ucházet? Nejvíce nominací obdržela tragikomedie režiséra Jiřího Havelky Vlastníci. Snímek jich… (více)

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2019

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2019

03.01.2020

Padesátka českých filmových kritiků oznámila své nominace pro Ceny české filmové kritiky 2019. V čele seznamu stojí film o pomstě Staříci a komedie Jiřího Havelky Vlastníci, oba filmy mají po pěti… (více)

Vítězové 54. ročníku festivalu MFF Karlovy Vary

Vítězové 54. ročníku festivalu MFF Karlovy Vary

07.07.2019

54. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival byl zahájen snímkem Po svatbě, který doprovázela tvůrčí delegace v čele s herečkou Julianne Moore, režisérem Bartem Freundlichem… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

12.04.2018

Zpráva všem, kdo mají rádi český a slovenský film! V Plzni koncem dubna proběhne už 31. ročník filmového festivalu Finále Plzeň, který nabídne to nejlepší z česko-slovenské filmové, televizní i… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

dnes

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

včera

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama