Reklama

Reklama

Dehet a peří

(festivalový název)
  • Francie Du goudron et des plumes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nezvyklým názvem odkazuje příběh nápravy ústřední postavy k veřejnému trestu užívanému ve středověku: viník se pomazal dehtem a obalil peřím. Obrazně potrestán je v tomto případě rozvedený Christian, který se dosud potácel mezi svým životem ztroskotance bezohledného k okolí a touhou jít příkladem dospívající dcerce, případně najít nový vztah. Pascal Rabaté i v této ironizující moralitě, situované do venkovského městečka s jeho nudou a rituály středních vrstev, vynalézavě řeší jednotlivé výjevy optikou připomínající jeho předchozí Prázdniny u moře, za něž získal cenu za režii v Karlových Varech 2011. Jisté divadelní stylizaci je podřízen i herecký projev představitelů: Christiana ztvárnil ve Francii velice populární Sami Bouajila, herec s tuniskými kořeny, dobře známá je také Isabelle Carréová, které režisér v roli Christiny, jež se stane světlým bodem existence mrzoutského hrdiny, poskytl možnost využít v době natáčení vlastního těhotenství. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (14)

Jevablo 

všechny recenze uživatele

Z původně zajímavě se rozvíjejícího příběhu se v závěru stává klišoidní "rodinná", "oddychová" komedie. Semtam se zasmějete, ok, ale moc věrohodně to nepůsobí, a pak prostě happík. Plusové body přidává představitelka hlavní ženské postavy (z estetického hlediska) a depresivní bratr hlavního hrdiny (z humorného hlediska). Spíš než na festivalový film (v hlavní soutěži!) to na mě působilo jako snímek do běžné francouzské distribuce. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Pascal Rabaté ukazuje rozpad tradiční francouzské společnosti i kvůli ekonomické krizi a s tím související pocity deprese či osamění. Východisko a motivaci ke změně nakonec nabízí hlavnímu hrdinovi podobně zasažená duše. Režisér Rabaté, který se dlouhodobě věnuje i komiksu, nápaditě odlehčuje ústřední téma spoustou anekdot a vizuálním zdůrazněním poetiky předměstí. Zdařilý výsledek podtrhují kvalitní herecké výkony obou hlavních představitelů, jejichž výrazová křehkost je pro správné vyznění snímku klíčová. Tři hvězdičky. ()

Reklama

Marla Singer 

všechny recenze uživatele

Přízemní podvodník s rozvinutou krizí středního věku se protlouká životem na malém městě a jediný důvod k hrdosti spočívá ve výchově dcery z prvního manželství. Předměstská rutina v podobě choreografického stříhání plotů, zahradničení nebo kolektivních sportů ho nijak nenaplňuje, ale v rámci urovnání sousedských vztahů požadovaným vzorcům chování beze zbytku podléhá. Po setkání se stejnojmennou spřízněnou duší se pokouší napravit vztahy v práci i v rodině nebo po letech dodělat rekonstrukci domu, letitá šmelina "hasiče-pyromana" ho ale nakonec stejně dožene a hromadné vyloučení z komunit na sebe nenechá dlouho čekat. Bezvýchodnost a deprese se mimo hlavního hrdinu projevuje i u bratra, majitele obchodu se zábavnými předměty, jež se omylem pokusil o sebevraždu, nebo čerstvě opuštěné těhotné přítelkyně. Pestrobarevná ironizující moralita v groteskním stylu Jacquese Tatiho sleduje bezradného muže bez ambicí a jeho snahu zapadat, i když není zcela jisté, jestli o uznání kolektivu vůbec stojí - nebo jestli vymáchání v dehtu a peří vede k lepšímu konci. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Film se natáčel ve francouzském městě Tours a v přilehlém okolí. (hous.enka)

Reklama

Reklama