foto

Jesse Ventura

  • nar. 15.7.1951 (65 let)
    Minneapolis, Minnesota, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Známý herec, wrestler a politik se narodil 15. července 1951 v Minneapolis ve státě Minnesota. Veřejnosti je sice znám pod pseudonymem Jesse Ventura, jeho pravé jméno ale zní James George Janos. Prarodiče z otcovy strany totiž pocházejí ze Slovenska.

Po absolvování Rooseveltovy střední školy v Minneapolis v roce 1969 vstoupil do služeb amerického námořnictva. Jako příslušník Navy UDT (tým zabývající se podvodními demolicemi) a elitních jednotek SEAL sloužil od ledna 1970 do prosince 1973 ve Vietnamu. Trénink SEAL později ve své autobiografii nazval nejtvrdší zkušeností svého života. "Je to horší než cokoli, co si jen dovedete představit," napsal. Po návratu do Minnestoty se začal věnovat vzpírání a zápasu, krátkce pracoval i jako bodyguard skupiny The Rolling Stones.

Další Venturovy kroky vedly do světa wrestlingu, kde se proslavil jako "The Body" Ventura. Vybudoval si image drsného lumpa a často používal heslo "Vyhraj, pokud můžeš, prohraj, pokud musíš, ale vždy podváděj!" V roce 1984 jeho úspěšnou wrestlingovou kariéru ukončily krevní sraženiny v plicích, možná zaviněné působením plynu Agent Orange během jeho služby ve Vietnamu. Později přiznal, že mnohé jeho zdravotní obtíže jsou způsobeny užíváním anabolických steroidů, proti kterým začal aktivně vystupovat.

Po skončení zápasnické dráhy se rozhodl zkusit štěstí u filmu. Svoji zřejmě nejslavnější roli vytvořil v roce 1987 v proslulé akční sci-fi PREDÁTOR. Shodou okolností se na natáčení sešel s dalšími budoucími politiky - Arnoldem Schwarzeneggerem (guvernér Kalifornie) a Sonnym Landhamem (kandidát na guvernéra Kentucky). Objevil se i v dalších akčních snímcích jako BĚŽÍCÍ MUŽ a DEMOLITION MAN nebo v nepovedené komiksové adaptaci BATMAN A ROBIN.

Pozoruhodnými úspěchy je lemována rovněž jeho politická kariéra. V roce 1990 se stal starostou města Brooklyn Park v Minnesotě, když porazil starostu, který funkci zastával předchozích 18 let. V roce 1998 se rozhodl kandidovat i na guvernéra státu Minnesota za Reformní stranu Minnesoty. Jeho agresivní kampaň založená na originálních televizních spotech používajích slogan "Nevolte stejnou politiku jako obvykle" stála 300 000 dolarů, což bylo podstatně méně než kampaně jeho soupeřů. Ventura je také všeobecně považován za jednoho z prvních kandidátů efektivně využívajících internetu jako média pro oslovení voličů. Ve volbách v listopadu 1998 překvapivě získal 37 % hlasů, o 3 % porazil svého hlavního rivala, republikána Norma Colemana, a dokázal tak prorazit hegemonii dvou dominantních amerických stran. V úřadu se zasazoval za jednokomorové zákonodárství, práva homosexuálů a právo na potrat, prosazoval reformu daní z nemovitostí nebo i používání marihuany k lékařským účelům. Guvernérské křeslo opustil v roce 2003.

Později se věnoval práci v televizi, komentoval wrestling a moderoval i vlastní televizní show. Od 25. července 1975 je ženatý s Terry Larson. Společně mají syna Tyrela (nar. 1980) a dceru Jade (nar. 1984). Paměti, které Ventura vydal v roce 1999, se staly bestsellerem. Knihu herec nazval podle své nejslavnější hlášky z filmu Predátor: "Nemám čas krvácet."

pawleta

Herecká filmografie

2014 Drunk, The
2010 Woodshop
2005 Bláznivá olympiáda
2003 Bratři jak se patří
Jesse Ventura's America (TV seriál)
2002 Pán převleků
2001 K. O.
X.F.L. (TV seriál)
1999 20/20 Vision
1997 Batman a Robin
1994 První liga 2
1993 Demolition Man
Living and Working in Space: The Countdown Has Begun
1991 Grudge Match, The (TV seriál)
Ricochet: Odražená střela
Tagteam (TV film)
1990 Abraxas: Strážce vesmíru
Bláznivý exorcista
1989 Kladivo
Thunderground
1987 Běžící muž
Predátor
1985 Wrestling's Country Boys
1984 Hunter (TV seriál)
Tuesday Night Titans (TV seriál)

Dokumentární

2014 Anatomy of a Great Deception, The
Shawn Michaels: Mr Wrestlemania - a.z.
Ultimate Warrior: The Ultimate Collection - a.z.
2012 WWE: Falls Count Anywhere: The Greatest Street Fights and Other Out of Control Matches
2009 Konspirační teorie s Jesse Venturou (TV seriál)
Obama Deception: The Mask Comes Off, The
2008 Nature Boy Ric Flair: The Definitive Collection - a.z.
2001 If It Bleeds We Can Kill It: The Making of 'Predator'
2000 Jesse Ventura: The E! True Hollywood Story (TV film)
1999 Gladiátoři 2000
Jesse 'The Body' Ventura: The Man, the Myth, the Legend
1998 Six Days in Roswell
1990 WrestleMania VI

TV pořady

2004 WrestleMania XX (TV pořad)
WWE Hall of Fame 2004 (TV pořad)
2003 Elvis Lives (TV pořad)
Real Time with Bill Maher (TV pořad)
1999 WWE SummerSlam (TV pořad)
1993 WCW Beach Blast (TV pořad)
1992 Clash of the Champions XIX (TV pořad)
Clash of the Champions XX: 20th Anniversary (TV pořad)
WCW Beach Blast (TV pořad)
1991 Hulkamania 6 (TV pořad)
WCW Saturday Night (TV pořad)
1990 WWE Royal Rumble (TV pořad)
1989 WrestleMania V (TV pořad)
WWE Royal Rumble (TV pořad)
WWE SummerSlam (TV pořad)
WWE Survivor Series (TV pořad)
1988 WrestleMania IV (TV pořad)
WWE Royal Rumble (TV pořad)
WWE SummerSlam (TV pořad)
WWE Survivor Series (TV pořad)
1987 WrestleMania III (TV pořad)
WWE Survivor Series (TV pořad)
WWE Survivor Series (TV pořad)
1986 WrestleMania II (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
Saturday Night's Main Event (TV pořad)
WrestleMania (TV pořad)
1984 WWF Superstars of Wrestling (TV pořad)
1975 World Wide Wrestling (TV pořad)
1960 AWA All-Star Wrestling (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace