Mezi supy

Western / Dobrodružný

Západní Německo / Jugoslávie / Itálie / Francie, 1964, 94 min

Alfred Vohrer

• Galadriel

Je možné, že je tenhle film mnohem věrnější knižní předloze než třeba Poklad na Stříbrném jezeře, sama to těžko posoudím, protože z kížek jsem četla jenom ten "Poklad", který s dějem filmu opravdu nemá moc společného, ale tohle se podle mě prostě nepovedlo filmařsky, stejně jako spousta později natočených mayovek.(21.7.2005)

Asi to bude kacířská myšlenka, ale první dvě mayovky s Grangerem nejsou zase až tak špatné. Z hlediska románové věrohodnosti i lepší než třeba Vinnetou II. Ale něco těmhle filmům chybí...já vím, bylo by to na dlouhé rozbory, ale je to prostě tak... Tomuhle filmu bych zkrátka dal nejradši *** a 1/2.(15.7.2002)

Co se týče knižní předlohy Mezi supy je vlastně komplex románů Syn lovce medvědů a Duch Llana Estacada. Nikdy jsem nepřišel na to, co tyto dva romány spojuje, ale autoři scénáře si s tím asi hlavu příliš nelámali a obě dvě díla vycucli vskutku zajímavým způsonem - Baumanové - SLM, supové - DLE, Šošoni -SLM, Stealing Fox (v originálu spíše Bloody Fox) -DLN, Vohkadeh - SLN atd. Nejsrandovnější ovšem je, že byl vytvořen milostný pár z mladého Baumana a slečny Helmersové, tedy postav z úplně jiných knih. Chybu to má jedinou, chybí tady Lex. Střelecký kouzelník Stewart Granger se sice snaží, ale nadarmo.(24.1.2005)

• AngelAngie

Dle mého už velmi špatné...(2.8.2008)

• novoten

Stewart Granger poprvé v akci a hned selhávající. Nic proti jeho hereckým schopnostem, ale láska k předloze zkrátka převládá. Nahláškovaný Old Surehand mi nikdy nesedl a když se nemůže dostavit ani Lex Barker, je zle.(28.9.2011)

Filmy s Vinnetouem a jeho přáteli jsem miloval v dětství a líbí se mi i teď v rané dospělosti. "Mezi supy" se sice nemohou srovnávat se slavnou čyřkou, ale i tak je to film poměrně kvalitní. Nejlepší Surehandovka.(30.1.2006)

• Xmilden

Barker to byl Old Shatterhand! Kdyby ještě jednou pokynul Granger svým divným gestem na něčí pozdrav, asi bych to už nevydržel a dostal bych rapla. Bez Shatterhanda a Sama Hawkinse to prostě nejde a nešlo.(2.6.2007)

Mezi supy je rozhodně povedená, zábavná a napínavá mayovka. Stewart Granger sice absolutně neodpovídá knižní předloze Old Surehanda (ostatně to ani Lex Barker aka Old Shatterhand), avšak proti "třesoucí se ruce" sází jednu hlášku za druhou. S Old Surehandem je tohle možná nejlepší film. Proč bychom mu neříkali jeho pravým jménem? - Martin Bauman!(12.10.2010)

60%(21.5.2007)

Skvělý původní dabing se spravedlivým náčelníkem Apačů a zálesáckým hrdinou Surehandem, kteří se tentokráte musí bok po boku postavit bandě zvané Supi, jenž plení farmy a přepadávají přistěhovalce z Východu, vede je proradný George Preston se svým úlisným úsměvem, který ho však přivede kam jinam, než do hrobu..(10.12.2006)

No, mne sa nezdá vôbec, že by sa to držalo knižnej série Medzi supmi, ale budiš... Pohodový film, ktorý v sebe nemá tú povestnú romantickosť a tak trochu sa zviezol na vlne lepších "indiániek"...(7.12.2006)

For ME 63%(16.8.2007)

Ačkoliv machrující Granger jako Old Surehand je dost nesnesitelný, patří tato mayovka (podle literární předlohy "Syn lovce medvědů") mezi ty lepší, které netočil Harald Reinl. Režisér Alfred Vorher vyprodukoval barvitý příběh s výraznými postavami, v romantickém prostředí a s dějovým spádem. Hudba Martina Böttchera je vynikající. Tohle má ještě půvab těch vinnetouovských filmů 60. let, takže 4 a půl (pět nelze dát, protože ty patří jen tzv. zlaté pětce). Pokud bych to srovnával s ostatnímu západoněmeckými westerny 60. let (ovšem mimo tvorby Haralda Reinla), pak tento by dostal i pět hvězdiček.(26.6.2007)

Tak tenhle díl mě přijde asi nejdrsnější mezi Mayovkama, a taky možná moje nejoblíbenější. Dokonce jsem se lehce zaposlouchal i do hudby, které by sice neškodilo přidat na akci ale samotná nezní nijak špatně. Hill znova boduje, Birce je pro mě stále n nijak oslnující, ale tohle je prostě asi nejlepší Mayovka.(3.7.2011)

• Hrabka

Mezi Supy = Old Surrehand = Petrolejový princ. Westerny na jedno brdo, které se snaží oživit kult V+OS. Sice tam hraje Pierre Brice, ale filmy už prostě nefungují a samotné děje jsou nic moc. 45%(29.12.2007)

Jediný snesitelný díl se Stewartem Grangerem.(11.5.2009)

• ilemas

Super kniha je úplně o něčem jiném než film.(22.9.2009)

Neodmyslitelnou složkou úspěchu Reinlových mayovek je spojení dvou charismatických hlavních představitelů Pierra Brice a Lexe Barkera. Jakmile se tato dvojice rozdělila, ztratily filmové mayovky část svého kouzla. Zajímavé je, že jako životnější a vůbec kvalitnější se ukazují filmy, v nichž vystupuje samotný Lex Barker. Filmy se samotným Bricem jsou slabší. Barkerovi možná pomohla i změna prostředí, nemusel jezdit pořád kolem jednoho vodopádu a kolem jedné skály, také se tu více obměnili herci. Jistě byly orientální mayovky i lépe napsány a natočeny. Ty další americké mayovky už zřejmě neměly být vůbec natočeny, zbytečně devalvují kouzlo trilogie a stříbrného jezera. Jsou šité horkou jehlou. To, co se možná ztratilo v době mayovkománie, kdy byli lidé ochotni nad lecčíms přimhouřit oko, už je dnes bohužel, jasně vidět. Ta kvalita tu chybí. Mezi supy se ještě dá vidět, ale není to film, ke kterému by se člověk vracel.(15.7.2008)

Nic moc....lepší než paskvily jako Míšenka Apanači a Poslední výstřel leč opravdu žádná výhra....příběh je tuctový jak knižně tak filmově a navíc snímek je nevýrazný ve všech směrech...dobré akce je po čertech málo, hudba nevýrazná a Brice na tom není líp....opravdu v těch posledník filmových mayovkách se mi zdálo jako kdybych se v něm zmýlil.....jediný kdo to zachraňuje je Stewart Granger, který je podle mě lepší jak celý Lex Barker...(5.11.2009)

• lebowski!

Nesnáším Surehanda! Nechal bych ho skalpovat!(30.12.2009)

<< předchozí 1 2 3