foto

Bernardo Bertolucci

  • nar. 16.3.1940 (76 let)
    Parma, Emilia-Romagna, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bernardo Bertolucci se narodil 16. března 1941 v Parmě, v Itálii, básníkovi Attilio Bertoluccimu. Studoval na Univerzitě v Římě. Po svém otci zdědil také básnický talent a ve svých 20 letech se stává oslavovaným a publikovaným básníkem. Svého básnického talentu se však vzdává kvůli filmu.

Bertolucciho snímky se vyznačují především barevným vizuálním stylem. V roce 1961 pracoval jako asistent režie na Pasoliniho filmu ACCATTONE, v roce 1962 už natočil vlastní film SMRT KMOTŘÍČKA (LA COMMARE SECCA). O dva roky později natáčí svůj druhý snímek PŘED REVOLUCÍ (PRIMA DELLA RIVOLUZIONE). Tím se zapsal jako režisér, který literární klasiku obohatil o politická prohlášení.

V roce 1970 je nominován na Oscara za svůj scénář k filmu KONFORMISTA. Další nominaci na zlatou sošku mu v roce 1972 přinesl film POSLEDNÍ TANGO V PAŘÍŽI (ULTIMO TANGO A PARIGI). Oscara se dočkal v roce 1988 za režii a scénář k filmu POSLEDNÍ CÍSAŘ (THE LAST EMPEROR) který se stal zároveň nejlepším filmem. Jeho další úspěšný snímek SVÚDNÁ KRÁSA (STEALING BEAUTY) byl v roce 1996 noninován na Zlatou Palmu.

V roce 1990 se stává prezidentem poroty na Filmovém festivalu v Canes.

Vít "Siriuss" Štrubl

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

2001 Léaud l'unique (TV film)
1994 Vera vita di Antonio H., La
1992 Golem, l'esprit de l'exil

Dokumentární

2015 Alfredo Bini, ospite inatteso
2014 Marlon Brando, un acteur nommé désir (TV film)
2013 Bertolucci o Bertoluccim
Non eravamo solo... Ladri di biciclette - Il neorealismo
Paul Bowles: The Cage Door is Always Open
Svedeni a opuštěni
Venice 70: Future Reloaded
2012 Sedia elettrica - Il making-of del film Io e te
2011 Kurosawa, la voie
Příběh filmu: Odysea (TV seriál)
2010 ...ale film je moje milenka
2009 Nejlepší hollywoodští režiséři (TV seriál)
Velcí režiséři
2008 Byl jednou jeden film: Poslední tango v Paříži (TV film)
2007 Brando (TV film)
2006 Sartoria Tirelli - Vestire il cinema
2005 Bez režie
Elio Petri... Poznámky o filmaři
Filmaři v akci
2004 Come inguaiammo il cinema italiano - La vera storia di Franco e Ciccio
2003 Cinema Sex Politics: Bertolucci Makes 'The Dreamers' (TV film)
Il était une fois... (TV seriál)
Slova mého dokonalého učitele
Something to Do with Death
2002 Bernardo Bertolucci: Co je to film? (TV film)
Claude Jutra, portrait sur film
Pier Paolo Pasolini e la ragione di un sogno
1999 Kurosawa: The Last Emperor (TV film)
1998 Playboy: The Story of X
1995 Empire of the Censors (TV film)
1993 Jean Renoir: Part One - From La Belle Époque to World War II (TV film)
Jean Renoir: Part Two - Hollywood and Beyond (TV film)
1992 Domeinen Ditvoorst, De
Writing with Light: Vittorio Storaro
1981 Wie de Waarheid Zegt Moet Dood
1975 Bertolucci secondo il cinema
1966 Bojovník Pasolini (TV film)

TV pořady

2012 Evropské filmové ceny 2012 (TV pořad)
2004 At the Movies (TV pořad)
1996 Scene by Scene (TV pořad)
1989 Late Show, The (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1975 Les rendez-vous du dimanche (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(156)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace