Fotr je lotr
Komedie / Romantický
USA, 2000, 104 min
Jay RoachHudba:
Randy NewmanPlakáty
Konečně nalezl dívku svých snů, ale pro jejího otce se stal ošklivou noční můrou.
Greg Focker je až po uši zamilován do Pamely a tak když přijde svatební oznámení od dívčiny mladší sestry, je připraven poznat celou rodinu své vyvolené a požádat rodiče o ruku. Zdánlivě banální situace, kdy se obě strany snaží za každou cenu vytvořit o sobě ten nejlepší dojem. Otec Bynres, někdejší agent CIA, od přírody nedůvěřivý a podezíravý, má ovšem mnohem lepší výchozí pozici. Je na domácí půdě a zásadně mu pro jeho prvorozenou nikdo není dost dobrý. Natož hoch, který nemá kladný vztah ke kočkám, ztratil mu čtyřnohého miláčka a chtěl ho trapně nahradit jiným z útulku, je zaměstnán v nemocnici jako zdravotní "bratr", detektor lži na něj prozradil, že dobře ví, co jsou to pornofilmy a ještě ke všemu má tak směšné a nemožné příjmení. Gregovi se navíc daří skutečně mistrovsky šlapat v porcelánu a nechávat za sebou spoušť a poušť. V jednu chvíli už to vypadá, že Pam si s ním své ano nikdy neřekne. (oficiální text distributora)
golfista
Z ukázek jsem si říkal, že bych se mohl pobavit, ale ono všechno zábavné bylo právě jen v těch ukázkách. Těžké zklamání.(29.1.2003)
Houdini
Oscar 1 nominace: Píseň - "A Fool In Love"(19.3.2004)
don corleone
Zajímavosti: Kocour Mr. Jinks byl pojmenován podle komiksového seriálu z padesátých let. [--] Příjmení Focker vymyslel Jim Carrey, který se zajímal o hlavní roli a přispěl svým dílem i do scénáře. [--] Ben Stiler řekne před motlitbou, že není žádný rabín. Postavu rabína přitom hrál v předešlém filmu. [--] Domácí video Teri Polo, které je na začátku natočil její manžel Tony Moore a je z rodinného archívu. [--] Původně měla být honička v autech parodií na film Ronin, ale když filmaři viděli, jak rychle se mění světla na semaforech, tak scénu přepsali. Semafory se skutečně mění tak rychle, jak vidíme ve filmu. [--] Postavu Jacka Byrnese mohl hrát také Christopher Walken.(24.8.2006)
Gemini
Vidíte, já to pořád říkám - NEŽEŇTE SE!!!! A tenhle film berte jako varování. No tak dobře, žeňte se, ale pořádně si to rozmyslete:) A pokud se nejmenujete Gaylord Focker (hádejte jak se to vyslovuje) a vaším nastávajícím tchánem nebude exagent CIA, který si pro svoji holčičku nevybral takovou nulu jako vás, ale pana Dokonalého, se kterým se ona rozešla a našla si vás, budete celkem v pohodě. Ale proboha hlavně neroňte slzy víc než nevěsta, vypadá to blbě:)(21.2.2003)
Radyo
Robert De Niro byl opravdu "úděsný" ke svému potenciálnímu zeťákovi, na něhož se ovšem smůla lepila přímo neskutečně. Myslím, že to byl dobrý námět, ale mohl být ještě o něco více rozpracován a dotažen. Chvílemi dobrá zábava, ovšem objevují se zde i hluchá místa.(12.1.2003)
Tom Hardy
Bohužel, mnohé vtipy (ať jsou sebelepší) v důsledku spíše mrazí. Skutečnost, že je De Niro ex-agent je navíc nevyužitá a pro film (jako celek) defakto ztrácí význam... což je škoda, protože potenciál této komedie byl skutečně vyjímečný...(2.9.2002)
Matty
Mám rád komedie s Benem Stillerem. A nestydím se za to. Fotr je lotr sice nepatří k těm nejvtipnějším, ale rozhodně je jednou z těch normálnějších. Většina fórů je založena na neuvěřitelném smolařství hlavního hrdiny. Prostě takové Kopyto nového tisíciletí. Stiller se na rozdíl od Richarda nechová jako absolutní kretén, tudíž jsem neměl chuť ho zabít. Navíc mu zdatně sekunduje převážně nevážný Robert De Niro a v menší roličce i skvělý Owen Wilson. Fotr je lotr by si „správně“ zasloužil tři*, jenže jakožto fanoušek Stillera... a navíc mě tato nenáročná rodinná komedie dokázala pobavit i napodruhé. Proto tentokrát kašlu na to, co by si zasloužila a dávám solidní ****, rovnou od srdce. Ať žije Greg Yebal! Ať žijí všichni Yebalové!!! 75% Zajímavé komentáře: Oskar, salahadin(17.8.2005)
gouryella
Nadprumerna komedie, ktera vytezila maximum predevsim z drive zcela nemyslitelneho komedialniho projevu De Nira.(31.7.2002)
Djkoma
Obrovský potenciál bohužel nebyl využit v plné míře. Film nezachrání ani pár skvělých vtípků. Ben se snaží a Robert by měl dostat nějakou pořádnou hlášku. Hlavní problém však je v tom, že scénář využívá herce jen částečně a na druhé třetí podívání nenajdete v komedii nic navíc... Sympatické vtípky a pohledy prostě nefungují donekonečna. Snad bude dvojka o něco lepší.(16.6.2004)
Enšpígl
Agent ve výslužbě zmerčí když si jeho dcera přivede domu Yebala a ten se tedy moc bavit nebude, zato já se bavil.(8.6.2006)
Marigold
Celkem příjemná oddychovka o těžkém seznamování mládence s poněkud svéraznou rodinou své nastávající. Popravdě, takové tele jako Gaylord Jebal to snad ani lehké mít nemůže... obzvlášť, když má proti sobě tak náročné stvoření, jakým je otec a agent CIA v jedné osobě. Pár slušných (byť nikterak závratně inteligentních) gagů poněkud zabíjí typický afekt a "láskyplný" patos. A nad typickým afektem a patosem vítězí slušný komik Stiller a opravdu velkoformátový otec-neruda Robert DeNiro. Žádné ohrožení bránice, ale konec konců ani vkusu...(12.9.2004)
AngelAngie
Film má spoustu opravdu královských vtipností ..(22.5.2008)
Superpero
Chvílema mi už bylo Gaylorda Fockera líto. :-)(3.1.2005)
TheMaker
:::::::::::::::::::::::::::: Skvělá komedie, na kterou se vždy rád podívám znovu ! ::::::::::::::::::::::::::::::::: Mňam !!!!(12.6.2008)
║Rozpočet $55miliónov║Tržby USA $166,244,045║Tržby Celosvetovo $330,444,045║ Tak toto bol teda poriedne zábavný nárez. /90%/(19.5.2005)
mandes
rozpočet : $55 million tžby celosvetovo : $330,444,045(15.12.2006)
Oskar
"Vy máte takové zvláštní příjmení. Jak se vlastně čte?"... Víte, co si myslím? Ben Stiller vrací do oběhu principy staré dobré grotesky. Jednu renesanci už zažily - v éře Louise de Funés a Petera Sellerse - a vypadá to, že už jsou tu zas. A ve filmu Fotr je lotr důsledněji než třeba v Něco na té Mary je. Nejde o crazy plnou rafinovaně konstruovaných záměn osob atd., základ je realistický a pak už stačí jen když zlomyslný scénárista cvrnkne do jednoho dílku a celé domino se ladně kácí. Všechny trapasy a prekérní situace, ve kterých se Greg ocitá, se na sebe nabalují jako další a další vrstvy na valící se sněhovou kouli a lavinu už nikdo nedokáže zastavit. Ano, gradace. To je oč tu běží. Jak říkám, určitě si vzpomenete na komedie typu Večírek nebo Tonoucí se stébla chytá. A to je můj šálek kávy. ..."Tak, jak se to píše: Y-E-B-A-L. Yebal." 90 %(20.2.2003)
Boss321
Výborná komedie, při které jsem se výborně zasmál. Předvším De Nera jsem si neuměl moc dobře v komedii představit, ale dnes vím, že opět nezklamal. Jako otec rodiny a bývalý agent nemá chybu, stejně jako Ben Stiler v roli nastávajícího zetě. Jsem poněkud překvapen poměrně malým hodnocením, protože by si snímek zasloužil být v "červené" barvě :)......(25.9.2007)
tron
„Bol som z neho vydesený už keď bol záhradník.“ Až ma prekvapilo, ako ma to nebavilo (v Amerike to bol obrovský hit a rýchlo vzniklo pokračovanie). Priemerná situačná americká komédia s veľmi nesympatickými hereckými výkonmi (pozor, nie hercami!), ktorej komerčný úspech je pre mňa (takmer) záhadou. Ben Stiller tieto dobrosrdečné popletené typy vždy zvládal na jednotku (až divák ľahko zabudol, že zvláda i náročnejšie party) a ako zdravotná sestra Greg Yebal (v slovenskom preklade, držte sa, Greg NADRŽANÝ!!) je taký dôveryhodný, až ma jeho „vtipné okamihy“ vôbec nebavili, ale vstávali mi z nich vlasy dupkom a cítil som sa trápne namiesto neho celú hodinu a pol. Jeho kombinácia s „vážnym“ Robertom De Nirom príliš nefunguje, ale v roku 2000 bol De Niro ešte klasik a nie herec, ktorý na staré kolená neuvážene skáče do najbližšieho vlaku (zdravím SHOWTIME, INŠTITÚT GODSEND, PRÍBEH ŽRALOKA a spol.), takže vidieť tohto držiteľa dvoch Oscarov (za ZÚRIACEHO BÝKA a KRSTNÉHO OTCA II) v čisto komediálnej úlohe bolo na nezaplatenie už tak akosi z princípu (tou skutočnou lastovičkou však bolo už Ramisovo – podstatne lepšie – ANALYZUJ z roku 1999). No, aby som to zosumarizoval – pripomína mi to skôr nezáživný polotovar, ktorý nie je hodný toľkých talentovaných mien (minimálne režisér Roach bol podstatne lepší v príbehoch Austina Powersa). Našťastie, hŕstka vydarených scénok zaháňa nudu aspoň symbolicky, keď už inak nie (splašky v záhrade, cikajúci kocúr, plavky, za Ježiša Krista sa pasujúci Stillerov osobný kamarát Owen Wilson).(17.1.2009)
Marius
BOMBA se v letadle neříká !!!!(8.10.2006)
| V kinech ČR od: | 28.12.2000 |
|---|---|
| Na DVD od: | 14.06.2004 Universal |
| Na Blu-ray od: | 06.07.2011 Magic Box |
Související
- Fotři jsou lotři (2010)
- Jeho fotr, to je lotr! (2004)