Reklama

Reklama

William Duell

William Duell

nar. 30.08.1923
Corinth, New York, USA

zem. 22.12.2011 (88 let)
Manhattan, New York City, New York, USA

Biografie

Darwin William Duell byl americký herec a zpěvák. Navštěvoval Green Mountain College ve Vermontu a poté, co za druhé světové války sloužil jako zdravotník u námořnictva, dokončil bakalářské studium na Illinois Wesleyan University a poté získal magisterský titul na Yale Drama School.

Na Broadwayi debutoval v roce 1954 v „Threepenny Opera“, v níž se kromě představení jako „A Cook for Mr. General“, „Illya Darling“, „1776“, „Kings“, „Stage“, „The Inspector General“, „Figarova svatba“ a „A Funny Thing Happened on the Way to the Forum“ s Nathanem Lanem v hlavní roli, objevil ještě dvakrát. Naposledy se na jevišti Rialta představil v roce 2000 ve hře „The Man Who Came to Dinner“ rovněž s Laneem v hlavní roli.

Duell začal pronikat do světa filmu v roce 1961, kdy mu jeho spolužák z Yaleovy univerzity Paul Newman pomohl získat roli hráče kulečníku ve filmu Hazardní hráč. Mezi jeho další významné role na filmovém plátně patřil například správce Kongresu Andrew McNair ve filmové adaptaci hry 1776 (1972), kterou si zopakoval z broadwayské inscenace, Sefelt ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) nebo Johnny v televizním seriálu Policejní jednotka v barvách z roku 1980.

William Duell zemřel 22. prosince ve svém domě na Manhattanu na selhání dýchacích cest ve věku 88 let.

Ajm "griph" Mýmr

Herec

Host

Reklama

Reklama