Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (79)

plakát

Až vyjde měsíc (2012) 

Dlouho jsem nevěděl, čím mi tento film tak učaroval. Přišel jsem na to až při druhém sledování. Toto totiž není klasický film, je to představa (12-14)letého dítěte plná dobrodružství, revolty a prvních představ o lásce. Není to realistické a ani být nemusí. Je to představa, vzniklá v hlavě člověka vstupujícího do puberty, který však ještě nechápe, jak svět funguje. A to je dobře.

plakát

Vinaři (2014) (seriál) 

Pokud jsou Doktoři z Počátků seriálem po "vesnické burany", tak Vinaři jsou seriálem pro "moravské vesnické burany", který však dokáže naštvat i spoustu Moraváků. První díl byl příběhově naprosto prázdný a s větším počtem nepříliš dobře napsaných postav, které se chovají jak kdyby žily v předminulém století. "Já to prase chtěla, takže je moje." Navíc seriál operuju s klasickými předsudky a komplexy: Pražák-blbec, vesničan-pán, podnikatel??-hajzl... A logické chyby v příběhu, jako například "nenápadnost" hlasitého vykřikování místa uložení prasete, avšak když zmizí, nikdo nemá sebemenší podezření, nebo nutnost podat výpověď písemně a ne po telefonu, ani neřeším, to cílovou skupinu diváků nejspíš ani nenapadne.

plakát

Pí a jeho život (2012) 

Nábožensky přemýšlivé (co to vůbec náboženství je a proč by nemohl člověk věřit ve více náboženství), na českého člověka možná až moc. Začátek byl zbytečně roztahaný, avšak od potopení lodi dále film plynul příjemným tempem. SPOILER: Podle traileru jsem čekal další lidsko/zvířecí přátelství, o to příjemnějším překvapením byl ten skutečný nádech "trpíme se navzájem". Co ovšem stojí za vypíchnutí jsou vizuální efekty, které jsou zde dovedeny téměř k mistrovství. To samé platí i o 3D, po Avatarovi je to první film, u kterého má tato technologie opravdu smysl a nevypadá jako pěst na oko. Pevně doufám, že tento film získá alespoň nějakého oscara, opravdu si ho zaslouží.

plakát

MasterChef (2012) (pořad) 

Bohužel je zde vidět nesmazatelný otisk televize Nova. Drama, emoce, konflikt... Veškeré jídlo ustupuje do pozadí (a nejen toho soutěžního). Největší problémy jsou zde dva, bohužel tyto dva problémy potápí celou spoutěž. POROTA se chová naprosto arogantně. Zatímco v americké (i většině jiných) soutěží je porota tvrdá, ale férová a schopná vycítit talent. Česko/slovenská porota očividně není spokojena s dobrým jídlem, ale chce jídla restauračních kvalit. A co je hlavní, porota nemá žádný RESPEKT k soutěžícím. Nevím jestli ho nemají jako lidé, nebo to mají dané ve scénáři, ale je to až trapné. Druhou vadou jsou někteří SOUTĚŽÍCÍ. Opět se tu objevuje TRAPNÁ Česko/Slovenská snaha se ukázat v televizi. A Nova to dovolí, soutěž tím ztráci veškerou úroveň. V americké verzi bylo prvotní síto, kterým do televize prošli jen ti lepší. Zde se dostane před porotu každý patlal. Nebo jsme na tom tak špatně, že dobře vařit neumíme? Našel bych i drobnější vady na kráse: přehnané náhledy do domovů soutěžících, emoce zastiňují samotné jídlo a tak... Ale co čekají, když to dají režírovat člověku, který nikdy dobrý pořad nenatočil. Češi prostě reality show neumí, vzniká z toho trapná snaha napodobit originál.

plakát

Farma (2012) (pořad) odpad!

Omezím všechny emoce a předsudky a budu se na tento počin dívat nezaujatě. Ovšem to na hodnocení nakonec nic nezlepší. Hlavní a největší mínus spatřuju v tom, že jsem vlastně nedokázal pochopit, co je cílem této soutěže, případně co musí soutěžící umět, aby vyhrál. Co jsem z toho občasného sledování pochopil je to, že každý denně pár hodin něco dělá, pak zbytek dne nic nedělají a kecají. Pak jednou za čas se dva utkají v "souboji" a jeden odejde. A pak opět znovu. Tady z toho je už celkem jasné, že tato "Reality" show je NUDNÁ. Prostě žádné napětí, žádná ukázka dovedností, prostě jen jalové řeči. Soutěžící jsou opět výběrem české "smetánky". Povětšinou i IQ nižším než průměr, závistiví, vševědoucí a bezchybní. A jak se zde už píše, televize si vybrala širokou paletu individuí (striptérka, gay, namakaný vyholenec, někdo, kdo vypadá jako pedofil a podobně). Pokud to bude někdo z TV Nova číst (o čemž pochybuji, ale stejně): Dodržujte tři základní pravidla! 1. Vybírejte sympatické lidi. Exoti lidi ze začátku možná pobaví, ale dívat se na ně delší dobu nejde. Lidem, kteří jsou mi nepříjemní, se vyhýbám. Nevyhledávám je. Stejně to platí i v televizi. 2. Vymyslete zajímavý obsah. To, jak parta lidí sedí a nic nedělá (a tím myslím opravdu téměř nic) je opravdu ten nejubožejší obsah. 3. Vybírejte lidi, co reality show lépe rozumí. Ještě více na atraktivitě ubírá to, že ten, kdo dává každý díl dohromady, vybírá snad ty nejméně atraktivní záběry, jaké tam vůbec jsou.

plakát

Temné stíny (2012) 

Tento film trpěl jednou hlavní vadou. A to je ta, že je zcela očividná inspirace seriálem a jakési epizodní rozdělení příběhu. Příběh měnil tempo v řádu minut, což bych mu zase až tak nevyčítal. Spíš mě zaráželo chování postav, které se měnilo snad stejně často. Možná to byl nějaký další geniální Burtonovský trik, ovšem tentokrát jsem ho nepochopil. V jednu chvilku mezi postavami panuje nepřekonatelná nenávist, za 5 minut si spolu užívají a demolují kancelář (s jakýmsi podivným vysvětlením), nečež se za minutu opět nesnáší. A tímto je prošpikovaný celý film. Toto se hodí do seriálu, kde se mezi díly čeká minimálně 24 hodin, ale ne do filmu v rámci několika minut. Ze zmatečného příběhu vznikla jedna taková z nouze cnost. Člověk do poslední chvilky neví, jak film skončí, protože vlastně netuší, o co které postavě jde. Avšak prostředí bylo opravdu úžasné, na prostředí domu se opravdu vyhráli. Stejně tak líčení, i výkony herců. Depp je stále skvělý, Bella Heathcote hraje svoji postavu opravdu krásně staromódně a Jackie Earle Haley v roli nevrlého domovníka pobaví. Jen škoda zmršeného příběhu, film měl mnohem na víc.

plakát

Operation White Widow (2011) 

Pointa tohoto kraťasu byla opravdu nečekaná, ale o to lepší. Vše podtrženo opravdu skvělou hudbou.

plakát

Tintinova dobrodružství (2011) 

Co na tomto filmu mohu POCHVÁLIT? Jednozněčně sympatické postavy, každá je vykreslena dobře a uvěřitelně. Především postava kapitána vždy překvapí. Dále zajímavý soubor prostředí, přičemž žádné z nich nikdy nezačne nudit. Avšak co mohu u filmu velmi vyzvednout je skvělé 3D. Je to jeden z mála filmů, který se ve 3D opravdu vyplatí navštívit. Tato technologie zde není pouze jako lákadlo a tahák peněz, ale opravdu prohlubuje zážitek. A co mohu na filmu POHANĚT? Určitě pomalý rozjezd a až okatě otevřený konec. Sice jsem postavy chválil, avšak místy se chovají nelogicky ve snaze vysvětlit očividnou věc. Ovšem co mě opravdu zklamalo, bylo to, že jakmile jsem opustil sál, tak jsem si víceméně nemohl vzpomenout na žádnou památnou scénu. Celý film tak nějak prošuměl kolem, bavil, ale nevryl se do paměti. Budu si ho muset někdy opět oživit.

plakát

Strašidelný dům (2003) 

Murphy je zde opravdu až téměř nesnesitelný. Pořád se snaží házet vtipné hlášky a působí jako buran, který není absolutně schopný jednat s ostatními, aniž by se ponižoval.

plakát

Falling Skies (2011) (seriál) 

Z tohoto seriálu mám celkem rozporuplné reakce. První dvoudíl byl slušný a nalákal na roadmovie utečenců, která se však nekonala. Následovaly 3 naprosto mizerné epizody, které byly naplněné city a spoustou keců. Ovšem v 6. epizodě se příběh opět rozjel (ovšem city jsou zde pořád, ale nejsou tak přehnaně výrazné) a v 7. epizodě napínavá jízda pokračuje. Seriál má nakročeno k dobrému zakončení, jen škoda těch dílů, které hodně díváků odradily. Po shlédnutí celé série: Finále bylo překvapivě dobré, jen škoda chudších triků. A samozřejmě volně otevřené, pro případnou další sérii. Tvůrcům bych poradil to, aby se příště vyvarovali přehnaným citovým a morálním debatám. Na takový seriál se nedívá nikdo proto, aby s hrdiny dlouze přemýšlel, jestli je to správné nebo ne, ale čeká akci!