Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Drama
  • Animovaný

Recenze (216)

plakát

Abigail (2024) 

Téma upírů je podle mého vyčpělé už řadu desítek let. Nemluvě o strašidelnosti. Naštěstí duo režisérů a scénárista hází na plátno dost nápadu, krve i humoru, že celek působí jako velice svěží a zábavný "horor". Atmosféra je místy docela hutná a hodně připomíná Krvavou nevěstu. Pár napínavých scén a lekaček, které se vzápětí přehoupne na klasickou naháněčku. Svižné tempo a žádná nuda. Občasná (hodně relativní pojem) demence postav už mě ani neuráží. Spíš bych byl dotčený, kdyby se postavy během hororu ani jednou nerozdělily. Hlavně ale spíš proto, že jsou všechny charaktery sympatické, vtipné a patřičně ujeté. Krví se tu malují celé místnosti, což potěší nejednoho zvrhlíka. Ps: Vykopněte někdo překladatele, co dělal kino titulky. Je to fakt jelito.

plakát

30 dní dlouhá noc (2007) 

To nemůže do psí prdele někdo napsat horor se sympatickými postavami, které se nechovají jako úplný hovada? Taky by už mohlo někomu dojít, že upíři přestali být děsivý cca před 100 lety. Obzvlášť, když vypadají směšně. A Danny Huston mě v rolích záporáků už vyloženě sere. Režijně docela dobré, potenciál těžce nevyužitý.

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

CGI vlak, CGI motorka, CGI exploze, CGI kouř, CGI voda, CGI bič, CGI Indy. Ona už i ta čtyřka trpěla digibordelem, ale díky Spielbergově umu se to ještě dalo přežít. Mangold je navíc podle mě jeden z nejnudnějších režisérů současnosti a na dravou a nápaditou Spielbergovskou režii nemá ani náhodou (to ale ostatně málokdo). Ony ty honičky jsou celkem fajn (ale na jedničku, trojku a vlastně ani tu čtyřku se nechytají) a jako dobrodružný film obstojí bez problémů a bez dlouhých nudných mezer. Ale kdyby nevznikl, nikdo by asi kvůli tomu nebrečel.

plakát

Zaklínač - Série 3 (2023) (série) 

Jakožto fanoušek knih a her jsem jen kroutil očima jak se snaží slepit tu hrůzu, co spáchali v minulé sérii. Což se jim samozřejmě nedaří, protože dvě papírem šustící věty to prostě nespraví. Polovička jakožto nečtěnářka a nehráčka zase nechápala, co se děje. Souboje se snaží být efektní, ale po půl minutě začínají nudit, jelikož jsou naroubovány tak příšerně na sílu. Ústřední trio se snaží a jejich charisma to posouvá na hranici koukatelnosti, ale jakmile se střihne jinam, mozek odpluje do Země Nezemě. Nějaká snaha tam je vidět, ale základy světa ani postav nefungují a to už prostě slepit nepůjde. Nejsem tak pohoršen jako před dvěma lety, jen je to prostě nuda k posrání.

plakát

Sněhurka a sedm trpaslíků (1937) 

Úplně první animovaný celovečerák, ze všech ten nejdůležitější a rovnou ten úplně nejlepší. Revoluční animace, která bez problému obstojí i dnes. Vše je vypulírované a dělané s láskou do nejmenšího detailu. Úžasné písničky, hudba, humor, místy skoro až hororové scény. Rozkošně nevinná Sněhurka a královna jako ztělesněné zlo. A k tomu jako třešnička dokonalý český dabing, který suverénně zastínil i originál. Mistrovské dílo bez jediného kazu.

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Cameron režisér a vizionář má tuny nápadů. V tom se mu opravdu může měřit málokdo. A technicky je to opravdu nejdokonalejší film, jaký kdy kdo natočil. Nemyslel jsem si, že je možné aby CGI postavy vypadali ještě lépe než v prvním díle, ale byl jsem rychle vyveden z omylu. Tady je opravdu vidět každý pór, každá řasa i sebemenší mimický sval. Záběry velryb, korálů a průlety pod mořskou hladinou Vám urvou čelist.  Osobně se mi však líbila nejvíce první třetina, která se ještě odehrává v pralese. Cameron scénárista má spoustu nápadů v jednotlivých scénách a líbilo se mi jak rozvinul téma rodiny a jednotlivé postavy. Ale scénář jako celek je dost vyčpělý a naprosto chápu, že někdo kvůli tomu film odstřelí. Druhá třetina je z 95% na chlup stejná jako prostřední akt prvního dílu. Rozvíjení světa jako v Terminátorovi nebo Vetřelcích se zde skutečně neděje. Poslední třetina je akční inferno, které je režijně i technicky vypulírované do posledního detailu, i když v o hodně komornějším duchu než epická bitva v jedničce. Což není nutně na škodu. Celé to působí daleko osobněji a přidalo se i na brutalitě. Co je opravdu tragédie, je hudba. Totálně nevýrazná, unylá a jediné, kdy si ji člověk uvědomí je, když se recyklují motivy, co zazněly minule. Nechápu, proč vybrali tohohle no name skladatele.  Po několikátém shlédnutí ve mě však Way of water uzrála a v některých věcech ji mám raději než jedničku. Postavy nejsou zdaleka tak ploché, nové přírůstky jsou veskrze sympatické (obzvlášť Kiri) a i Quaritch dostal pořádný upgrade. Celkově vzato musím říct, že na osobní rovině a vztahů je film o několik úrovní výše než minule. Cameron s postavami nejednou vytře podlahu a vyždímá je jak hadr. Doufám ale že trojka trochu vytuní příběh ať neabsolvujeme stejné kolečko potřetí.

plakát

Scooby-Doo (1976) (seriál) odpad!

Upřímně, z celého srdce, ať už se jedná o seriál nebo filmy, tyhle příběhy nenávidím. Scooby a Shaggy jsou takový střeva, že bych je nejradši nakopnul a ty zbylý tři geniály narazil na kůl.

plakát

Krotitelé duchů (1984) 

Budu v těžké menšině, ale absolutně nechápu tak kultovní status tohoto filmu. Vizuál bezpochyby na dobu revoluční, ale to je tak všechno. Povedené vtípky spočítám na jedné ruce. Všechny postavy, a obzvlášť Bill Murray, byly neskutečně otravné, nesympatické a na facku. Zbytek už byla jen nuda.

plakát

Jurský svět: Nadvláda (2022) 

Ten scénář je fakt TAK STRAŠNĚ DEBILNÍ, že to už snad ani nejde hůř vymyslet. Celý film je důsledkem toho, že někdo chtěl scénu s dinosaury a motorkami, scénu s dinosaury v jeskyních, scénu s dinosaury na ledu, scénu s létajícím dinosaurem atd. a všechny je tak nějak poslepoval dohromady. Do toho narveme starou partu, hlavní zápletku s kobylkami (ano vážně se místo soužití s dinosaury po celém světě řeší kobylky), mizernou předigitalizovanou akci (i ten Chris Pratt na koni vypadá falešně) a hledání naklonované holky. Smutné je, že je to celé ještě debilnější než to zní. Výsledek je totální nekoukatelná sračka, kde je špatně ... vlastně úplně všechno. Nevýrazný záporák, závěrečný souboj (který je totálně vycucaný z prstu, bez gradace a naroubovaný násilím, aby tam prostě něco bylo), hnusný triky (jak je ostatně zvykem u celé série), rezervace uprostřed italských hor (ku*va to jako vážně?). Opravdu mě napadá nic, co by se mi ve filmu líbilo. Myslel jsem, že už nic nemůže být horšího než trojka a přišla pětka. Myslel jsem, že už fakt nemůže být nic horšího a přišla šestka. Jediné, co to tahá z odpadu je Jeff Goldblum, sympatická Isabella Sermon a že postavy nejsou úplně otravný. Fakt, že už před premiérou avizovali, že tohle nebude konec dinosauří série mě upřímně děsí. Ps: Laura Dern by měla s tím botoxem trochu přibrzdit. Pps: Překlad titulků dělat opravdu nějaký totální retard.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Mohlo to mít trochu výraznější hudbu. Romance s Jennifer mohla fungovat krapet lépe a konflikt se synem nejlepšího kámoše mohl jít víc na dřeň, ale co už. Jen malinké skvrnky na jinak dokonalém uměleckém díle. V době předigitalizovaných sračiček, které mi už totálně lezou krkem, přicválá Tomík v F18ce, ukáže všem těm rádoby mistrům prostředníček a předvede jim jak se to má dělat. Nejsem příliš fanoušek orgasmických výlevů, ale ku*va ... Díky bohu za IMAX! Vážně si nepamatuji, že bych někdy seděl takhle zaraženej do sedačky a zkrátka jenom čuměl, co se to sakra děje. Tohle je jeden z těch filmů, o kterých řeknete vnoučatům "Byl jsem u toho, když šel do kin, tenkrát ještě ve 2D, představte si to" "Co je 2D dědo? Ty si fakt starej". Podobně jako u Matrixu, Pána prstenů, Avatara nebo Šíleného Maxe 4. Jděte na to, dokud to je v kinech.