Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Krátkometrážní

Oblíbení herci (10)

Vincent Price

Nikdo nedokáže tak krásně deklamovat ponuré verše v angličtině. Pět nejlepších filmů : "Jáma a kyvadlo", "Zánik domu Usherů", "Moucha", "Desatero přikázání" a "Dům voskových figurín".

Max von Sydow

Jako fanoušek Ingmara Bergmana sem tohoto skvělého herce prostě musím dát. Filmy, které natočil mimo svoji domovinu, mají značně kolísavou úroveň, ale on nikdy nezklame. Čtyři nejlepší filmy : "Sedmá pečeť", "Lesní jahody", "Pramen panny" a "Občan X".

Toširó Mifune

Obdobný případ - jsem velký fanoušek Akiry Kurosawy, a tak zde tento naprosto úžasný herec nesmí chybět. Zahrál si i v zahraničí a vždy byl skvělý, ale málo platné, svá nejlepší díla vytvořil pod dohledem Kurosawy. Pět nejlepších filmů : "Rašómon", "Sedm samurajů", "Rudovous", "Zlý chlap spí dobře" a "Nebe a peklo". Navíc musím zmínit jeho dechberoucí výkon ve snímku "Žiji ve strachu" (kde z něho udělali podstatně staršího muže).

Sylvester Stallone

Hrdina mého dětství. Už ve školce jsem znal "Ramba" a "Ramba II", na základce později přibyla série "Rocky". Uznávám, že jako herec působí ve společnosti ostatních možná trochu nepatřičně, ale já ho mám zkrátka natolik rád, že jsem jej prostě nemohl vynechat. Nejlepší filmy : série Rambo a Rocky.

Jiří Plachý st.

Už jako dítě jsem si zamiloval jeho úžasnou postavu Magistra Kellyho ve velkofilmu "Císařův pekař". Později jsem jej viděl i v jiných rolích a myslím, že si vždy uhrál svoje - ne všechny filmy mu dokázaly poskytnout opravdu důstojnou roli - na rozdíl od divadla, kde hrál ve hrách takových autorů, jako Dostojevskij, Tyl, Strindberg, Shaw, Shakespeare, Schiller, Stroupežnický... Jeho smrt dodnes není objasněna, ale zdá se být zřejmé, že za ni mohla Státní bezpečnost. Tři nejlepší filmy : "Císařův pekař", "Hostinec U Kamenného stolu", "Krakatit".

Rudolf Hrušínský

Nejlepší český herec všech dob. Pročítat si jeho filmografii je jako procházka dějinami českého zvukového filmu. Zasáhl do sedmi desetiletí naší kinematografie a napočítal jsem celkem šedesát devět mnou ohodnocených filmů! Tím se zřejmě žádný jiný herec pochlubit nemůže. Kdyby se odjakživa udělovali Čeští lvi, měl by jich tento Mistr v hodně těžké konkurenci určitě více než pět. Deset nejlepších filmů : "Cesta do hlubin študákovy duše", "Hostinec U Kamenného stolu", "Dobrý voják Švejk", "Vyšší princip", "Spalovač mrtvol", "Po stopách krve", "Skřivánci na niti", "Adéla ještě nevečeřela", "Pozor, vizita!" a "Tichá bolest".

Petr Nárožný

Skvělý komický typ, který umí vyniknout i na úplně malém prostoru. Když vytvoří manželský pár s Ivou Janžurovou, je to vždy úžasný zážitek. V poslední době je bohužel značně zneužíván hlavně v pohádkách pochybné úrovně. Čtyři nejlepší filmy : "Jáchyme, hoď ho do stroje!", "Marečku, podejte mi pero!", "Páni kluci", "Což takhle dát si špenát" + skvělé seriály "Cirkus Humberto" a "Bylo nás pět" + neodolatelný pedant ve filmu "Ten svetr si nesvlíkej".

Oldřich Nový

První milovník českého filmu a dokonalý gentleman. Ovšem snad úplně nejraději ho mám jako spořivého a roztržitého Valentina Dobrotivého. Na sklonku kariéry ještě stihl jeden ze svých nejlepších filmů - Světáky - kde i se sedmi křížky na krku předvedl naprosto úžasnou nonšalanci a takřka šlechtickou úroveň. Pět nejlepších filmů : "Valentin Dobrotivý", "Pytlákova schovanka", "Světáci", "Kristián", "Když Burian prášil".

Groucho Marx

Úžasný komik, ze zvukové éry Hollywoodu ten nejlepší a nadčasový. Seriál MASH hodně vychází z jeho humoru, však taky Pierce někdy Groucha nepokrytě napodobuje. Tři nejlepší filmy : "Noc v opeře", "Kachní polévka" a "Kobylkáři".

Louis de Funès

Nesmrtelný komik, jehož filmy mě doprovázejí již od útlého dětství. S úžasným dabingem pana Filipovského nabízí většina jeho slavnějších komedií úžasnou zábavu, která nestárne, naopak mě některé jeho filmy baví čím dál tím více. Nejoblíbenější snímky : "Fantomas", "Fantomas se zlobí", "Četník se žení", "Četník a mimozemšťané", "Četník a četnice", "Jeden hot a druhý čehý" a "Piti piti pa".