Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Oblíbené seriály (10)

Hvězdná brána

Hvězdná brána (1997)

Po dlouhou dobu top mého seriálového pantheonu a jeden z nejpropracovanějších vesmírných sci-fi nápadů. Na rozdíl od takového Star Treku se drží rozumně při zemi, na Zemi a v jejím relativně blízkém okolí a hlavně v současnosti. Až na pár hluchých míst je seriál po všech 10 řad zábavný, napínavý a s bezvadnou mírou nadsazený. Český dabing je tak vyvedený, že neurazí ani znalce originálu (pokud nezmíníme dvojepizodu Moebius na konci 8. řady, kdy je McKayovo "gateship" přeloženo jako "loďobrána" - ugh), v případě Jacoba Cartera/Selmak musím pochválit obsazení Václava Mareše, který nejen mluví, ale i vypadá velice podobně jako Carmen Argenziano.

Hvězdná brána: Atlantida

Hvězdná brána: Atlantida (2004)

Ač jsem jako fanda SG-1 měl z příchodu úplně nového a neznámého týmu, jehož jedinou jakž takž známou součástí byli McKay a Weirová, trochu rozporuplná očekávání, výsledek stál za to. Po poutavém zpracování antického božstva v původní SG si tady vzali tvůrci na paškál bájnou Atlantidu, nabitou nepřeberným množstvím technologických vychytávek a obléhanou fešně slizskými gothic style Wraithy. I když se nabízí srovnání SG-1 a SGA, i když jsou to seriály hrané ve stejné tónině, Sheppard není O'Neill, Ronon není Teal'c a rozhodně McKay není Carterová =) Nejsou snad ani horší nebo lepší, ale jsou stejně zábavní. Když se k tomu ale přidá libozvučný skotský Beckettův přízvuk a Zelenkovy české hlášky, posouvá to tento SG seriál do trochu jiného, nového rozměru.

Hrdinové

Hrdinové (2006)

Málokterý, tedy vlastně žádný seriál jsem nehltal tak mocně a v tak velkých dávkách jako Hiros. Nejdřív jsem si řekl, že to zkusím, podívám se na prvních pár dílů... jenže z prvních pár se stal rázem půltucet, pak dokonce tucet za den, třicet za víkend. Natolik strhující a diváka pohlcující příběh nemá snad žádný jiný seriál. Na to konto mě neustále napadaly dvě věci: Za prvé, jak mohl někdo vymyslet tak úžasně zamotaný, přesto smysl dávající scénář s tolika různými postavami? Za druhé, jak mohl někdo Hrdiny sledovat při normálním vysílání a čekat třeba týden na každý díl, celé měsíce pak na další řadu?!

Farscape

Farscape (1999)

Nehrát ve Farscape pplk. Mitchell a Vala Mal Doran, asi bych se k němu nikdy nedostal. A ani první části první řady ve mně nezanechávaly kdovíjaké nadšení. Divné postavy, divné dialogy, divné masky, divné efekty, divná muzika, zápletka nic moc zapletená a Mitchell se jmenuje Crichton, což se vyslovuje až nápadně podobně jako Kryten. Ale ne nadarmo se říká "nesuď dne před večerem", v tomhle případě seriál před dílem 1x22, potažmo 2x22, 3x22, 4x22, PKW. Pravdou totiž je, že příběh neustále graduje, nabaluje na sebe řadu dílčích šlamastyk, které nakonec s vývojem hlavní příběhové linie dost souvisí, záporáci ukazujou svou "lidskou" tvář, hrdinové páchají kraviny, takže si nikdo není nikým v ničem jistý, a všichni spolu s Crichtonem hází kvanta osobitých hlášek v kvantech pošahaných, leč napínavých a někdy i dojemných situací. Sice se ani tenhle seriál neobešel bez několika otravnějších epizod a přehnaných nápadů, ty jsou ale bohatě vykoupeny zbytkem. A ještě poslední plus: Není to nekonečný seriál, není to nedokončený seriál. Má začátek, graduje, vrcholí a končí (nezapomenutelným filmem-4dílovkou), spíš jako skvěle vymyšlený příběh než jako produkt, který se vyrábí, dokud ho konzumuje dost lidí, a který se pak utne.

Black Books

Black Books (2000)

K tomuhle seriálu jsem, asi jako řada dalších, došel jednoho krásného večera přepnutím na ČT 2 a tamní Horečku páteční noci. A protiva Bernard si mě okamžitě získal. Snad to bylo tím, že zrovna v tu chvíli rozmlátil z mrazáku čerstvě vyndanou láhev červeného a její obsah lízal jako nanuka.

Griffinovi

Griffinovi (1999)

O 10 let mladší, o 100 % krvavější a o jednoho Stewieho lepší varianta "typické americké předměstské rodinky". Tím množství srovnatelného vesměs končí. Dabing: Originální bez chyby, český na pokraji poslouchatelnosti už od úvodní totálně kakofonicky přezpívané znělky sráží kvalitu minimálně o třídu níž. Nehledě na to, že FG patří do té sorty seriálů, kde jsou pointy velice často jednoduše nepřeložitelné. A Seth MacFarlane ví, že kdyby to všechno i Stewie věděl, pomsta by byla sladká a vítězství jeho. Zkrátka, kdo si nechce kazit neobyčejně veselý a střelený zážitek, nechá Griffinovy Griffinovými a pustí si Family Guye.

Ovečka Shaun

Ovečka Shaun (2007)

Úžasná série krátkých vtipných příběhů pro všechny věkové kategorie s roztomilou bandou ovcí, zákeřných čuňat za zdí a další veselé havěti. K tomu milá hudební a zvuková kulisa. Prvně jsem to viděl v německé verzi jako Shaun das Schaf a úvodní znělku si už nepamatuju, původní anglická je moc pěkná, ale co s ní zase udělali Češi, to je děs. Aspoň, že to je jedna z těch "němých" pohádek, že není dabing, co by to domršil úplně.

Červený trpaslík

Červený trpaslík (1988)

Jestli mají Britové něco osobitého, tak humor. Jestli dovedou s kamerou něco fakt bravurně, tak s ní natáčet sitcomy. A jestli do nějakého dali pošahanější partu týpků jako hlavní hrdiny než do Červeného trpaslíka, tak ho chci vidět. Ale tak nějak pochybuju, že existuje.