Pán času (TV seriál)

Sci-Fi / Fantasy / Dobrodružný / Drama

Velká Británie, 2005, 45 min

Murray Gold

Hrají:

David Tennant, Billie Piper, Matt Smith, Karen Gillan, Christopher Eccleston, Noel Clarke, Anita Briem, Colin Morgan, Abdul Salis, Zoë Wanamaker, MyAnna Buring, Tamsin Greig, Thomas Sangster, Elize du Toit, Michelle Ryan, Andrée Bernard, Ryan Carnes, Lenora Crichlow, Sara Stewart, Christina Cole, Ardal O'Hanlon, Gabriel Woolf, Catherine Tate, John Simm, Derek Jacobi, Richard Dawkins, Sharon Osbourne, Alexander Armstrong, Lesley Sharp, Eve Myles, Gareth David - Lloyd, Naoko Mori, Talulah Riley, Carey Mulligan, Joseph Dempsie, Ayesha Dharker, Anthony Head, Adrian Rawlins, Simon Pegg, Anna Maxwell Martin, Sophia Myles, Lee Evans, Steve Pemberton, Mark Gatiss, Harry Lloyd, Adam Garcia, Timothy Dalton, John Barrowman, Lindsay Duncan, Sarah Parish, Claire Bloom, Robert Pugh, Andrew Garfield, Dean Lennox Kelly, Tony Curran, Elizabeth Croft, Claire Rushbrook, Richard Wilson, Olivia Colman, Ron Cook, Ian McNeice, Nina Sosanya, Miranda Raison, Murray Gold, David Harewood, Finlay Robertson, Christine Adams, Bill Paterson, Laurence Belcher, Gemma Chan, Elisabeth Sladen, Freema Agyeman, Daniel Kaluuya, Alex Kingston, Florence Hoath, Roy Marsden, Gugu Mbatha Raw, Michelle Duncan, Amy Beth Hayes, Matt King, Alexandra Moen, Christopher Ryan, Gabriella Wilde, Clive Standen, Sebastian Armesto, Peter Brooke, Claire Skinner, Peter O'Brien, Amara Karan, Simon Pearsall, Paul Anderson, Maurice Cole, Christina Chong

První sezona velmi příjemná, osvěžující, i když nevyrovnaná. Eccleston byl jako Doktor vynikající, stejně tak je Billie Piper skvělá "holka ze sousedství", která objevuje doktorův svět. Co přijde dál v povídkově laděných dílech? Druhá sezona: Tennant postrádá Ecclestonovo nadřazené charizma a nečiší z něj ta ironie už od pohledu, na druhou stranu je víc "vědátorským" pojetím Doktora, má skvělou mimiku a je plný entuziazmu. Díly s ním mají zatím větší zábavnost a lépe svazují celé universum (viz. Torchwood). Nejlepší díly: 1x09, 2x04(31.12.2011)

Zajímavě, tedy po britsku, pojatý sci-fi seriál, v němž si ale někdy tvůrci musí vypomáhat scénáristickými berličkami a v němž mnohou záhadu odbijí několika málo replikami (,,Všichni mluví anglicky.--Ne, ale ty to slyšíš anglicky.--To je dar od TARDISa.--Telepatické pole, dostane se do tvého mozku a překládá."). Mám rád britskou seriálovou školu a tak je znovuoživený Doctor Who pro mě trochu zklamáním (obvykle se právě v Británii nedostatek financí na výpravnost snímku nahrazuje humorem a vybroušenými dialogy - viz Červený trpaslík, tady to však nějak nefunguje... humoru je méně, než bych si přál...). Ale dívat se na to dá... (jen mi není jasné, proč ho tu stále všichni porovnávají se Star Trekem...v ranku sci-fi je to dost odlišná žánrová odrůda.)(29.3.2007)

Naprosto uchvatnej britskej serial, kterej ale neni britkom. Serial je velice originalni a v podstate v kazdy epizode se deje neco originalniho. Docela mile me prekvapily triky, ruzny pohledy na vesmir, planety, lode, vystrely a podobne jsou udelany fakt skvele. Problem nastane jen parkrat u nejakejch oblud delanejch na pocitaci, to sem tam vypada jak ze stary pocitacovy hry. Co se tyce hercu, Christopher Eccleston je naprosto dokonalej uchylacek, kterej se vsemu smeje a v roli byl opravdu perfektni. A jeho partacka v podani Billie Piper byla taky fajn. Pak se Eccleston nahradil Tennantem, na kteryho jsem si musel asi dva dily zvykat, hlavne na to, ze vypada krapet moc mlade, ale nakonec byl snad jeste lepsi nez Eccleston, taky se vsemu smeje, furt vsude pobiha, ale zaroven zvladne i slusnou akci. Jedinej problem nastal, kdyz ve treti serii nahradily Billie Freemou Agyemanou, to nebyla nejstastnejsi volba, ale zas tak spatna neni. Jeste zminim, ze prvni dil me zas tak moc nezaujal, ale po skouknuti par dilu me to fakt chytlo a libily se mi dily jak z budoucnosti, tak z minulosti, i kdyz obcas to je tezky rozlisit, protoze se neco zmeni a i kdyz sme v pritomnosti, tak to vypada jak budoucnost. Ale i kdyz to tady zni krapet zmatene, musim tvurce pochvalit, ze naky velky zmatky kuli cestovani v case v serialu nejsou. Perfektni vtipnej a napinavej sci-fi serial, uz se tesim na ctvrtou radu.(14.11.2007)

1. série - 75% - Seriál, kterého jsem se dlouho bál, po zhlédnutých útržcích absolutně nechápal všeobecné nadšení a několikrát se zařekl, že tohle zkrátka není a nebude pro mě. A nakonec asi je. Pilot mě zaskočil, další epizody držely ve střídavé nejistotě. A pak přišli Dalekové, Jack Harkness, pravidelné střídání uvolněné atmosféry s návalem emocí a ve finálovém dvojdíle už jsem držel Doktorovi s Rose palce tak moc, jak jen to šlo. S vědomím obřího potenciálu tak můžu do Tardis nastoupit se širokým úsměvem. 2. série - 90% - A je jasno. Ve chvíli, kdy začal David Tennant s rozčepýřenou kšticí hláškovat, pochopil jsem definitivně, proč je jedna nenápadná modrá budka zbožňovaným kultem. Tenhle tmavooký sympaťák dokáže i slabší chvilky povýšit na příjemné a výborné díly na elektrizující zážitky. Navíc Doktorovo nevyřčené pouto k Rose získává reálné kontury snad každým gestem a setkání se Sarah Jane nebo návštěva aristokratické Francie mě do sedadla přikovaly silou celého časoprostoru. No tak Allons-y! 3. série - 100% - Aneb jak jsem zjistil, že už nikdy nechci opustit Tardis. Ani Tennanta. S velkou fanouškovskou základnou totiž přichází i vyšší kadence nápadů a Russell T. Davies s týmem dovedli seriál na vrchol. A ať už jsou protivníkem Dalekové, andělé nebo známá osoba z dávné minulosti, já jsem ten první, kdo jim vyrazí v ústrety, samozřejmě rozjařenému Doctorovi v patách. Z úsměvného dobrodružství je tak po třech sériích téměř živoucí klasika.(5.10.2011)

Šílený seriál, který mě zpočátku nechával chladným, ale po zhlédnutí více dílů si mě získal a také dostává zasloužené 4 hvězdičky.... Intro: http://www.youtube.com/watch?v=29UkmPV3-3Y(27.5.2008)

Stopařův průvodce po britském impériu. 5/6. série s dvojkou Matt Smith/Karen Gillan zatím jednoznačně nejlepší.(27.1.2011)

Už dávnejšie som bola zvedavá na túto britskú televíznu legendu. Na pôvodnú sériu som si hneď netrúfla, začať treba s niečím súčasnejším, napríklad s Christopherom Ecclestonom (a pokračovať s Davidom Tennantom :-). Doctor Who vo mne občas vyvoláva rozpaky, neviem vyjadriť, čo si o ňom myslím. No páči sa mi. Má špecifickú atmosféru, špecifický humor i pohľad "na vec". Doktor sa aj v najnemožnejších situáciách zrazu usmeje ako šialenec a vy presne viete, že za tým úsmevom nie je blázon, ale múdrosť vekov. Ako poznamenala užívateľka neviâthiel, celý seriál je robený s láskou - a je to na ňom vidieť. Jednoducho "you never forget your first doctor" :-)(14.9.2007)

Po všem, co zatím vyšlo...(26.9.2009)

• NinadeL

Modrou kadibudku možno nechat od cesty... ;)(2.10.2010)

• Jacinda

pro mě naprosto nesmyslné. Možná kdybych nad tím strávila více času...ale fakt se mi nechce....(22.9.2010)

3. séria. Napriek tomu, že to má veľmi zaujímavé nápady a má to občas závan humoru v štýle RED DWARF či BLACK ADDER, stále mám dojem, že rozťahovať to na 45 minútové epizódy nie je dobrá voľba a uberá to seriálu na spáde...(28.5.2011)

David Tennant!(12.7.2011)

Po pěti sériích, které jsou jakýmsi pokračováním původního seriálu, rozhodně kultovní záležitost. Ovšem až do páté série, neměla žádná z předchozích takové tempo, jaké má právě pátá. To mě mrzí. Daleci jsou snad ti nejlepší záporáci filmové historie. Jejich „exterminate!“ je dokonalé. Amy Pond je Super!(13.9.2011)

1) *** 2) ****(4.4.2008)

Pro fandy sf přijatelný způsob trávení volného času, pokud chce člověk něco odpočinkového, originálního a lehce zábavného. Osobně mě ale některé věci neskutečně iritovaly. Na úplně prvním místě figuruje určitá dětinskost, jako by byl seriál určen pro žáky druhého stupně základních škol, takže se v něm nekleje, neprovozuje sex ani nedělá nic, co by mohlo narušovat "morálku mládeže". Hned druhý je téměř komický nedostatek představivosti, pokud jde o světy a prostředí budoucnosti. Souvisí to samozřejmě s omezeným rozpočtem, ale Doctor Who trpí pokročilým stadiem "Star Trek syndromu", kdy rozličné rasy napříč vesmírem vypadají víceméně humanoidně a liší se jen počtem a tvarem výrustků na obličeji. Autoři si evidentně sáhli na limity své fantazie vytvořením "Face of Boe", což je ovšem de facto jen další humanoidní ksicht. Dále nad představou autorů o tom, jak by mohla vypadat budoucnost a lidstvo pět miliard let ode dneška, jsem jen pobaveně zakroutil hlavou, ale když jsem dorazil k dílu "Utopie", který se odehrává v budoucnosti plných sto bilionů let ode dneška a kde lidi pořád vypadají úplně stejně, nosí normální šaty a střílejí ze soudobých samopalů (lol :)), tak to už na mě bylo opravdu moc. Ale když člověk ze všech sil překousne všechny tyhle pitomosti a absurdity (které by šly zmírnit nebo i odstranit pomocí trochu vyššího rozpočtu a najmutím podstatně nadanějších scénáristů), umí Doctor Who pobavit a sem tam i rozesmát. David Tennant je sympaťák, Billie Piper legrační, Freema Agyeman krásná a herecká úroveň celkově je nadprůměrná. Torchwood je o dvě třídy lepší (tedy třetí série), každopádně Doctor Who je přijatelná výplň času při čekání na čtvrtou sérii........Doplněk psaný uprostřed šesté série - přidávám hvězdičku, od čtvrté série kvalita i rozpočet viditelně poskočily vzhůru, autoři přidali na "realističnu" i na temnu, konečně začali upouštět od estetiky a intelektuální úrovně sci-fi 50. let, některé nápady i celé díly (hlavně speciály) patří mezi špičku moderní sci-fi. David Tennant hraje jako o život a časem jsem přišel na chuť i excentrickému Mattu Smithovi. Vyloženě stupidní díly typu útok plastových figurín už v pozdějších sériích nejsou.(20.7.2011)

• Deschain

Obľúbené epizódy: 1x05 - World War Three, 1x09 - The Empty Child + 1x10 The Doctor Dances, 2x04 - The Girl in the Fireplace, 2x13 - Doomsday (asociácie na koniec Becoming, Part 2 z Buffy), 3x02 - The Shakespeare Code (skvelé literárne odkazy), 3x03 - Gridlock(13.10.2011)

Britská dokonalost. Všežánr, který mě pohltil. Originalita v každém jednotlivém dílu by vydala na samostatný film. Důvod proč je Británie inteligentní a Amerika tupá. Nenechte se odradit prvními díly, začne to dávat smysl až tak v půlce první série, ale pak už neodejdete. Doctor Who nezná hranic a naplno využívá potenciál absolutního dobrodružtví.(20.2.2011)

Už se pomalu cítím jak jeden z těch sci-fi geeků... Ale co? Postava Doctora je nakažlivá a ze mě vždy na chvíli udělá dítě. Dokonce se už začínám sžívat i s Mattem Smithem, kterému jsem dlouho nedokázal odpustit, že nahradil vynikajícího Tennanta. Stejně tak se mi začíná líbit Moffatův scénáristický přístup a jeho rozsáhlou nadsériovou linku kolem River Song.Vynikající záležitost, kterou nelze nedoporučit!.(6.6.2011)

Teprve až díky nejnovější sérii, ruku v ruce s níž jsem začal Doctora sledovat poprvé v reálném čase, jsem si uvědomil, jak skutečně výjimečný pro mě tenhle seriál je. Zatímco na ostatní aktuálně vysílané seriály si většinou vzpomenu až v den premiéry nové epizody, uvedení dalšího dílu Doctora netrpělivě odpočítávám každý den. Tenhle seriál si totiž může zamanout absolutně všechno. Provázané neutuchajícím adrenalinovým dobrodružstvím se tu mísí epizody komediální s ryze hororovými; béčkové kulisi se silnými emocionálními zážitky... V době svého vzniku byl Doctor Who jakousi předzvěstí éry amerického Star Treku, dnes naopak připomíná spíše pozdější Star Wars. A to jednak proto, že tenhle seriál zanechal v Britech stejný kulturní odkaz jako Lucasova trilogie v Americe, tak i proto, že obě tížené série nabízejí pohled do dokonalých fikčních světů, jejichž příběhy si stejně tak užijí děti, jako i diváci dospělí. ...Proto bych si dovolil rýpnout do okolních komentářů, že srovnávat Doctora s Červeným trpaslíkem je největší blbost, jaké se můžete dopustit.(16.9.2009)

Musím zásadně změnit svůj názor. První série mě nadchla. Potom jsem byla zklamaná, že změnili doktora, tak moje nadšení opadlo. A moje hodnocení skončilo na pouhých 3 hvězdách. Jenže potom se kvalita sérií jen zlepšovala. Z nového doktora se rázem stal absolutně dokonalý představitel Pána času a netrvalo dlouho a pan Úžasný David Tennant se navždy zapsal do mého pomyslného žebříčku top herců. Bravo seriálu!(11.12.2010)

<< předchozí 1 2 3 4 5 7 9