Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Thriller

Recenze (4 244)

plakát

Betonová utopie (2023) 

Těšil jsem se na pořádný katastrofický Blockbuster s největší JK hvězdou Lee Byung-hunem a dostal jsem nezáživné a unylé utopické Drama, kde jsem vyloženě nudou trpěl. Samotná katastrofa se zemětřesením zabírá ve filmu ani ne 5 minut, ten zbytek se soustředí na skupinu přeživších v bytovém komplexu, kde řeší nezajímavé věci. Když už, tak jsem doufal, že se to přehoupne v temný Survival, ale ani to ne, za mne nejhorší film z Jížní Koree letoška. Nahajpované nic. 3/10.

plakát

Farang (2023) 

Xavier Gens ( Hranice smrti, The Divide, Gangs of London) si natočil akční nářez po vzoru Garetha Evanse a Tima Tjahjanta a můžu říct, že je to dost dobrý brácha Raidů a Night Comes for us, byť jejich kvalit to nedosahuje, na Evropské poměry je to nadstandartně odvedená práce. Hlavní hrdina je Arabský model, který je propuštěn z vězení, jenže jsou mu okamžitě v patách špatní lidé a nezbývá mu než odjet, co nejdál- do Thajska. Chce žít poklidně, založit si rodinu a najít si fajn práci, jenže brzy se zaplete s thajskými drogovými dealery a bude muset oprášit pěsti a kopačky. Příběhově nejde o nic zásadního, ale v to nikdo ani nedoufá, důležité je, že hlavní hrdina je sympaťák, kterému divák fandí, tempo je parádní a nepříjemná atmosféra visí ve vzduchu už od úvodu, film mě chytil za koule okamžitě a bavil mě i při neakčních pasážích, což je sakra důležité. Akce je povedená, potěší fajn kamera, fighty jsou správně drsné a nekompromisní, Erko je slušně využité ( využívají se nože i mačety a pro to mám vždy slabost), je tu cítit tvrdost a fyzično, takže jsem si to užíval jak za starých časů. Co je trochu mínus, že tu chybí pořádný záporák/fighter, který by se hlavnímu hrdinovi mohl rovnat. Všechno to jsou spíš takoví pěšáci na porážku, než regulérní oponenti, takže jsme tedy ochuzeni i o finální fight s hlavním rivalem, jak bývá v podobných filmech zvykem, což je trochu škoda, ale krom toho žádný výrazný mínus nevidím, je to fajn akční rubačka, která fandy brutální akce potěší. Potěšil i nějaký ten menší zvrat v závěru. 8/10.

plakát

Bohoja (2022) 

Jung Woo-sung patří mezi mé oblíbence, takže na jeho první Debut jsem byl zvědavý a nejspíš chtěl napodobit svého kolegu Lee Jung-jae, který debutoval s Huntem, kde si zahráli i proti sobě, jenže kolega vyhrál. Ono není to špatné, jsou tu fajn momenty, jenže celé je to takové bez pořádné šťávy a ani akce nepatří mezi highlighty. Hlavní hrdina je po 10 letech propuštěn na svobodu, dozvídá se, že má dceru a nechce se vrátit ke svému předešlému životu gangstera, chce žít tedy poklidně. Jenže jeden závistivý poskok od bývalého šéfa najme dvojici zabijáků,aby jej vyřídili. Jeden z těch assassinů mi moc nesednul, uřvaný ňouma, který sice má nějaký skill, ale jeho chování je hodně přeafektované a tady mě trochu mrzí, že celý film je především jen o duelu mezi hlavním hrdinou a těmi dvěmi, mnohem zajímavější by bylo, kdyby šel proti celé mafianské organizaci, tam totiž byli zajímaví kumpáni ( Masér!!). Ve finále dojde na jeden slušný fight a povedla se jedna auto naháněčka v Tunelu, i tak se nemůžu zbavit pocitu, že potenciál byl mnohem vyšší. Na jedno podívání, ale v pohodě. 6/10.

plakát

Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (2023) 

Zábavné Guilty Pleasure, kde si Snyder ukousl víc než chtěl, ale nemám s tím problém. Letos jsme pořádné Sci-Fi nedostali. Creator byla nezáživná nuda a tohle byť vykrádá spousta jiných filmů, tak mi to bylo sympatičtější než celé Star Wars, které nesnáším. Může za to i fakt, že mám slabost, když se ve filmech rekrutuje nějaký tým ( 7 statečných vibes!) + miluji Sofii Boutellu už od Kingsmanů a Charlie Hunham taky potěší. Nemilosrdný záporák Ed Skrein náckovského ražení mě bavil a zbytek postav, jsou docela OP postavičky, které mě zajímají. Škoda, že charakterový vývoj a interakce mezi němi je nulová ( chybí tu určitě i nějaké hlášky), ale to dokážu odpustit. Atmosféra a vizuál má nádech Warhammeru, což kvituji a akce není špatná. Fight ve stodole velmi fajn ( s Erkovým Ratingem si tam dokážu představit i slušné Gore). škoda, že Snyder nevydal erkovou verzi okamžitě, mohl být výsledný dojem lepší. Finále je trochu Meh, byť tam dojde na jeden menší zvrat, tak úplně nestrhne. Ve výsledku s tím filmem nemám problém, nenudil jsem se , ten svět mě zajímá, ale raději bych viděl sequel Armády Mrtvých než tohle. Škoda, že tu nepřidal více Monster-Pavoučice byla výborná. 6/10.

plakát

Pašeračky (2023) 

Dannyho parťáci na moři z Jížní Koreje! Režisér Ryoo Seung-wan patří ke korejské elitě. Veterán, Berlínská Mise i Útěk z Hašimy jsou velmi oblíbené a populární filmy, takže jeho další nový film je vždy vypjatě u všech očekávaný a jeho novinka Smugglers je takový příjemný odlehčený heist blockbuster, který prozkoumává pašeráky z jiného úhlu. Příběh sleduje skupinu žen, které jsou výborné potapěčky a živí se sbíráním mušlí, jenže s příbytkem továren je práce čím dál méně a tak se brzy vydají na dráhu zločinu, tedy pašeráctví. Lovení beden z moře, kde je zlato a podobný věci. Ženy jsou sympatické, hezké podvodní záběry, film má zábavné tempo a má to feel-good atmosféru. Řemeslně samozřejmě opět výborné. Ovšem posledních 40 minut se rázně přitvrdí a mé nadšení se začalo zvyšovat. Úžasná akční sekvence v chodbě se sekerama a nožema proti početné převaze je fakt lahůdková. Skvělá kamera, choreografie, je to i správně nekompromisní, no tady jsem cítil vibe drsných akčních thrillerů, co vznikaly pár let zpět. Přišly na scénu i nějaké ty fajn zvraty a pak dechberoucí finále s potapěči, noži a žraloky !! To jsem si fakt užíval, jelikož jsem takovou naháněčku pod vodou, kde slečny inteligentně likvidovaly šmejdy a do toho tam ještě řádili pěkně udělaní žraloci neviděl. Rozhodně jeden z těch zajímavějších letošních filmů z Jížní Koreje. 75%

plakát

Ransomed (2023) 

Zábavný a napínavý Korejský Thriller z blízkého východu od režiséra seriálu Kingdom, Až Na doraz a Tunnel. Je unesen korejský diplomat kdesi v Lebanonu a jiný diplomat je pověřen, aby tam jel a doručil balík s pěnezi za výkupné, problémem však je, že na kufr s penězi má zálusk více lidí od policie po místní rebely a cesta rozhodně nebude jednoduchá. Řemeslně velmi dobré, tohle je zkrátka u Korejců jistota, že netočí levné béčkové filmy, technicky i herecky vše v pořádku, navíc režisér už zkušenosti má a převážně s Thrillery, takže napětí se mu daří vytvářet i zde. Film se překvapivě velmi rychle hýbe kupředu, pořád se zde něco děje a hlavní hrdina je neustále ve střehu, jelikož je mu neustále někdo v patách. Není to sice vyloženě akční, spíš napínavé a zábavné ( nějaké ty autonaháněčky), na přestřelky taky dojde, ale spíš jednostranné. Dojde tu i na pár zvratů a kdo má rád prostředí muslimů/teroristů, tak toho potěší i atmosféra nepřátelského Lebanonu, který je zdecimovaný po válce a ovládán místními gangy. Za sebe musím říct, že mě to bavilo. Trochu něco jiného než jsme od Jížní Koreje zvyklí. 7/10.

plakát

Wonka (2023) 

Moc pěkné až magické. Karlík a Továrna na Čokoládu mě nikdy moc nevzalo a přehrávající Depp je tam spíš otravný, tohle je přirozenější bez amerických bejkáren a nepamatuji se kdy jsem viděl hezčí pohádku kříženou s muzikálem. Výprava je okouzlující, Timothee Chalamet trefně zvolený a hraje na pána ( i hezky zpívá), celé to jeho dobrodružství mu divák sežere i s navijákem, písničky jsou hezky melodické a pasují k ději, nápad s čokoládovým Kartelem je super, občas se vyvedl i humor ( Keegan- Michael Key v roli policisty naprosto boží a potěšil i Rowan Atkinson či Hugh Grant). Takhle před vánoci to má hodně feel good atmošku a za závěrečný heist by se nestyděli ani tvůrci z La Casa de Papel. Jo byl jsem dojat i k slzám. 8/10.

plakát

Saltburn (2023) 

Talentovaná Emerald Fennel udeřuje znova a je to opět pecka. Dekadentní, provokativní, zvrácená, lehce úchylná podívaná, která míchá Drama s Thrillerem i s lehkým přesahem do Artu, každopádně si mne film získal, bavil mne a v závěru dokonale šokoval. Fennel vybrala trio nejtalentovanějších mladých herců současnosti. Jacob Elordi je boží už od Euphorie, Archie Madekwe po See a Gran Turismu má slušně našlápnuto a Barry Keoghan, tak to je už osvědčená herecká kvalitka, který zde má dokonce jednu z nejvýraznějších rolí podivínů, kteří mu jdou fakt výborně. Sledujeme tedy podivného, osamělého chlapce bez přátel, který jde na Oxford a tam se spřátelí s největším frajerem školy, který je zároveň i bohatý aristokrat, který jej pozve strávit letní prázdniny na svém sídle se svou výstřední rodinou. Všechny postavy jsou zajímavé. Perfektní je i Rosamund Pike. Povedly se dialogy ( vysvětlení můry je naprostá scénaristická dokonalost!), nálada filmu je opravdu prazvláštní, kdy se drama z ničeho nic promění v nepříjemný thriller a to jen díky pulzující hudbě a mrazivým dialogům, tohle se režisérce daří výborně. Hra na upíra a scéna s hrobem docela nevšední. Výsledný dojem však ještě zlepšuje závěrečná půl hodina, kde příjdou na scénu dva úderné a šokující zvraty, které z toho filmu dělají nezapomenutelnou podívanou. Dlouho mě zas nějakéj twist takhle neodrovnal. A na závěr nahý tančící Keoghan ala budoucí Joker. Yes tohle se povedlo, ale je potřeba být na to připraven. 8/10.

plakát

Target (2023) 

Sympatický korejský Thriller, který sice nestrhne, ale neurazí. Příběh se zaměřuje na dívku, která si koupí pračku přes online second hand shop, jenže narazí na podvodníka, kterého online v recenzi poníží a tomu se to samozřejmě nelíbí a rozhodne se, že ji te života udělá peklo. Je to krom podvodníka také hacker i sériový vrah, který skrz online bazar láká své oběti. Rozhodně trochu jiný pohled, psychologický terror tu funguje dobře, hrdinka dostává celkem slušně zabrat, napětí je místy hezky vygradované a řemeslně také velmi fajn. Trochu však zamrzí, že na můj vkus je to takové obyčejné. Bodycount je malý, násilí je poskrovnu a žádný zásadní zvraty zde taky nedostanem, což jsou pro mě rozhodující faktory pro vyšší hodnocení, ale kdo tyhle thrillery s magorem v patách může, tak určitě nešlápne vedle. 6/10.

plakát

Silent Night (2023) 

John Woo má už taky nejlepší éru filmů za sebou a Silent Night sice úplně neurazí, ale kdo je rozmlsán áčkovými akčními řežbami, tak tohle nemá šanci uspět. Navíc nápad s němým hrdinou se za mě nevyplatil. Chybí tu vůči hlavnímu hrdinovi výrazná sympatie, nezjistíme jeho charakter a za mě teda chyběly i nějaké hlášky, takže tohle vnímám spíše jako mínus. Prvních 50 minut se tu navíc neděje lautr nic. Hlavní hrdina příjde o syna a je těžce zraněn a více než půlku filmu se s tím srovnává a cvičí, než se rozhodne se pomstít. Druhá půlka už celkem šlape, je to Erko, občas pěkný slow motion, vizuálně ok ( 2 intenzivní fighty super), přestřelky však nijaké, jelikož protivníci nabíhají jak panáci a finální zúčtování taky nic extra. Kinnaman se svým divným výrazem mi tady poprvé vůbec nesednul. Celkově koukatelné, ale zapomenutelné akční béčko. 55%