Reklama

Reklama

Silent Night

  • Kanada Silent Night (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Trápící se otec (Joel Kinnaman) je svědkem smrti svého malého synka, který se na Štědrý den ocitne v přestřelce mezi gangy. Zatímco se zotavuje ze zranění, které ho připravilo o hlas, stane se odplata jeho životním posláním. (mikki089)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (70)

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Už tam u Johna Woo chybí ambice vládnout akčnímu žánru, ale dělá si to po svém a snaží se až zajímavým způsobem obcházet svou vlastní tvorbu. Díky realističnosti snímku působí filmy z 80.tek jako komiksové filmy. Sám si teď pokládám otázku, co je špatně a co dobře, ale hodnocení mi může jen napovědět. Myslím, že snímku tohoto tónu, chybí právě lepší hudební doprovod, který avšak ke konceptu snímku a samotnému nazvu by dělal překážel. 7/10 ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Ani jsem to na konci neměl chuť hodnotit, jak moc mě Silent Night postupem času dokázal otrávil. Samotný koncept cením, ale když je přirozená část (němý hlavní hrdina) násilně šroubována na zbytek nemluvících postav, které k tomu nemají důvod, tady už se gimmick drolí. Odráží se to na postavách, kdy manželka je vyloženě do počtu (kdyby na začátku taky umřela, výsledek by to nijak neovlivnilo) a to samé detektiv, jehož nejsilnější moment vyzní do prázdná, protože k té postavě nemáme žádný vztah. Což bohužel platí i pro hlavního hrdinu. Jak mám Kinnamana rád a vždy mi přijde, že má obrovské charisma, tady byl jen tělo bez duše (ale možná je to i tím, že jako majitel jednoho z nejcharismatičtějších chrapláků automaticky přijde s hlasem o půlku osobnosti). Nemluvě o tom, že je hlavní hrdina dost sobecký kretén, který způsobí zbytečně moc smrti okolo. První půle je navíc dramaturgický zmetek, kdy snímek otevře scéna rozhodné postavy, která se poté utápí v žalu jen proto, aby opět došla k úvodnímu rozhodnutí. O drobnostech typu „obyčejný člověk najednou ví, jak špionovat členy drogového kartelu“ lepší nemluvit. Ale upřímně, v akčním žánru se toho snese hodně. Silent Night nejvíc padá na nezajímavě koncipované a hlavně nenápaditě nasnímané akce, ze které Woo prakticky není cítit (paradoxně jsem si jeho rukopis připomněl jen topshotem, když hrdina vcházel na policejní stanici). Silent Night má papírově všechno, co mám rád. Ale nic z toho ve filmu pořádně nefunguje. Zlaté Přání smrti s Willisem. 30 % ()

Reklama

bourec 

všechny recenze uživatele

Režiséra mám poměrně rád. Jak jeho prvotiny v H-K, tak i práce za velkou louží. Tam sice kvalitativní křivka jemně, ale i přesto znatelně klesala. I přes to, jsem si ty filmy na nosičích uchoval. A rád si je ve volný chvíli pustím. Novinka ovšem má jen půlku dobře. Bitka v baráku byla příslibem, ale bohužel byla jediná. Přestřelky unyle jednoduchý, takže vlastně při nich nic nepociťujete. Trochu se to podobá Rozsudku smrti, ale Wan svůj film pojal trochu jinak, a značně lépe. Škoda, ale na celým filmu mi toho dost nesedělo. 50% ()

choze 

všechny recenze uživatele

John Woo se na stará kolena vrátil ke střílečkám, ale radost mi tím zatím nedělá. Tahle žánrová a filmařská legenda zůstane legendou bez ohledu na to, kolik senilních zmetků a la Manhunt nebo Silent Night naseká, ale přesto by se mohla trochu víc snažit. Nic proti přímočarým a ohraným akčňákům - a SN je ten nejpřímočařejší a nejohranější akčňák, jaký je možno vyplodit, mínus dialogy - pokud jsou vyfutrovány hromadou kvalitní akce, nebo podány patřičně stylově. Ale SN se třičvrtěhodiny patlá v hrdinově nudné rekonvalescenci, jeho nudném truchlení a jeho nudném výcviku, než se pustí do pomstychtivé vybíjené, která není nijak památná, byť bezhlasý Kinnaman v punisherovském módu vykosí slušný počet gangstas a pár pěkných záběrů nebo nějaký fajn kill se tu objeví. Ale DNA Johna Woo v tom nepoznávám a i jako řadový akčňák mě to nudí. A Woova remaku jeho Killera se začínám regulérně bát. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Dnešní filmový svět je plný nejistot. Kvalitu nezaručují velké hvězdy ani zavedené série, přesto, když se objeví nový kousek, dříve geniálního tvůrce, očekávání se divák neubrání. Stejně tak to bylo u nového, čistokrevného akčňáku od Johna Woo, který sliboval nenáročnou "devadesátkou" zábavu. A přestože je Silent night, pocitově filmem 30 let starým, není to tentokrát k dobru. Je to spíše zastaralý, než staromódní film a jeho největší ojedinělost je, že nemá žádné dialogy. Tím, končí vše, čím je jiný. Zbytek je klasická cesta za pomstou, obyčejného muže, který rok trénuje, aby se na Vánoce mohl pomstít za smrt syna. Bohužel tento progres není nijak zajímavý a absence dialogů spíše kazí výsledný, už tak chladný dojem. Vše by mohlo zachránit závěrečné inferno ale zde Woo až překvapivě zklamává. Akce je líná, laciná a až zbytečně se snaží o moderní pojetí po vzoru Johna Wicka. To v čem Woo vždy exceloval, zde působí jako debut někoho, kdo nakoukal starší akčňáky a snažil se je trochu modernizovat. Vznikl tak podivný patvar, který nejdříve nudí a později neuspokojí tím, co sliboval a co fanda Johna Woo očekával. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (6)

  • Film neobsahuje žádné dialogy. (mikki089)
  • Čierno-modrý vták zobrazený na vonkajšej parapete Brianovej nemocničnej izby je Agapornis pestrý. V USA sa nevyskytuje vo voľnej prírode. (m.a.t.o.)

Související novinky

John Woo remakuje svůj nejslavnější film

John Woo remakuje svůj nejslavnější film

05.05.2022

Čínský filmař John Woo známý pro své kultovní snímky jako Hard Boiled, Tváří v tvář či Killer se po letech konečně dostane k režii remaku svého dost možná nejzásadnějšího filmu. Je jím právě poslední… (více)

Reklama

Reklama