Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dokumentární
  • Sci-Fi

Zajímavosti k filmům (62)

Útěk ze Sibiře

Útěk ze Sibiře (2010)

Roku 2009 polský veterán Witold Gliński přišel s tvrzením, že Rawiczův příběh je pravdivý, ale že se stal jemu samotnému. Jeho verze je však zpochybňována z více zdrojů.

Útěk ze Sibiře

Útěk ze Sibiře (2010)

Rupert Mayne, britský tajný agent, který v době války sloužíl v Indii, roku 1942 zpovídal v Kalkatě tři muže, kteří tvrdili, že utekli ze Sibiře. Bohužel už si nevzpomněl na jejich jména.

K zemi hleď!

K zemi hleď! (2021)

Mobilní telefon, který se ve filmu často objevuje hlavně v ruce Petera Isherwella (Marka Rylance), je již nevyráběný model Hydrogen One od firmy Red, která vyrábí profesionální digitální filmové kamery.

Jdi do toho!

Jdi do toho! (1989)

Christian Slater vůbec neuměl skejtovat a musel se to naučit od nuly. Každý den chodil s Tony Hawkem, který ho učil jezdit. Christian prohlásil, že bylo brutální se to vůbec naučit.

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází (2016)

Michael Bay byl před natáčením pozván do centrály CIA v Langely, aby s ním probrali scénář. Bay byl požádá,n aby z něj odstranil některé citlivé informace a režisér na všechny připomínky přistoupil. Teprve v centrále zjistil, že poslední 2 hvězdy na zdi cti agentů CIA, kteří zahynuli ve službě. Patří operativcům z GRS, kteří zahynuli při obraně v Benghází.

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází (2016)

Údajný „americký“ film, o kterém žoldáci ve filmu mluví, který pobouřil muslimské obyvatelstvo, měl být film „Innocence of Muslims“. Žádný takový film s názvem „Innocence of Muslims“ nikdy natočen nebyl. Původně vznikal jako „Dessert Warrior“, příběh o kmenové válce zapříčiněné příletem komety a ani po jediném veřejném promítání pro minimum diváků nic nenaznačovalo protináboženský charakter. Posléze se na internetu objevil chaotický a nesourodý sestřih z onoho filmu, ve kterém ovšem byly bez vědomí herců části dialogů primitivně a zřetelně předabovány protimuslimským obsahem. V této podobě bylo video přeloženo i do arabštiny a rozšířilo se po celém světě.

High Flying Bird

High Flying Bird (2019)

Film byl natočen na iPhone 7 s anamorfickým adaptérem od Moondog Labs a tele předsádkou Moment 2Xtele.

Plíživý měsíc

Plíživý měsíc (1968)

Herec Noland Clay, který hrál indiánského chlapce, je z kmene Bělohorských Apačů.

Muž, který zabil Dona Quijota

Muž, který zabil Dona Quijota (2018)

Portugalský producent filmu si vymínil, že tentokrát na place nebudou žádní dokumentaristé. Doslova řekl, že chce Terryho režiséra a ne Terryho herce. Poslední neúspěšný Terryho pokus o natočení Dona Quichota se právě proslavil dokumentem mapujícím tento neuvěřitelně kolosální neúspěch.

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Skutečný vězeň Frank Freshwaters, přezdíván „The Shawshank Fugitive“, byl v roce 2015 po 56 letech dopaden, ovšem o rok později byl s pětiletou podmínkou propuštěn na svobodu. Přezdívku získal, protože utekl z věznice Ohio State Reformatory v Mansfieldu, ve které byl natáčen film Vykoupení z věznice Shawshank. Devětasedmdesátiletý muž, který utekl z vězení v roce 1959, unikal 56 let dvacetiletému trestu, ze kterého si odseděl pouhé dva roky. Podle právníka vedl Freshwaters po svém útěku z vězení spořádaný život. Nikdy prý nezapomněl na automobilovou nehodu z roku 1957, při které zabil čtyřiadvacetiletého chodce Eugenea Flynta, a která ho posléze dostala do vězení.

Kung Fury

Kung Fury (2015)

Film byl natočen na digitální zrcadlovku Canon 5D a kameru Sony FS-700.

Smrt čeká všude

Smrt čeká všude (2008)

Skutečný pyrotechnik sloužící v Iráku k filmu poznamenal, že speciální protibombový oblek nenosí, protože by ho příliš omezoval svou velkou vahou (47 kg), sníženou pohyblivostí, zúženým vnímáním, a to vše v neúnosném horku. Prý by v něm dokázal za den odstranit jenom jednu bombu či minu a byl by úplně vyčerpaný. Bez obleku jich dokáže odstranit několik za den.

Jupiter vychází

Jupiter vychází (2015)

Film byl natočen na kamery Arri Alexa Plus 4:3, Arri Alexa XT, Canon EOS 6D a Red Epic.

Julek

Julek (1979)

Filip Renč (Julek) si za honorář z filmu koupil šlapací moped Babeta a skateboard. 618

Dobrý Will Hunting

Dobrý Will Hunting (1997)

Ve scénáři na straně 60 je scéna, kdy spolu mají oba hlavní heterosexuální protagonisté sex. Když se producent zeptal Matta Damona a Bena Afflecka, co to má ksakru znamenat, odpověděli mu, že scénu tam zařadili proto, aby se ujistili, zda si to nějaký producent vůbec přečetl, a jelikož on ano, tak to mu to dávají k natočení.

Birdman

Birdman (2014)

Celý film byl několik týdnů zkoušen a natáčen v nanečisto Los Angeles, aby se potvrdilo, že zvolená forma bude fungovat, a aby nastala maximální souhra mezi herci, kameramanem a režií. Teprve pak se začalo točit naostro v New Yorku. První verze filmu, natočená na Red Epic kamery, nejspíš zůstane pod zámkem a nebude nikdy zveřejněna. Pro ostrou verzi byla zvolena kamera Arri Alexa.

Reklama