Dobrý Will Hunting
Dobrý Will Hunting
USA, 1997, 126 min
Gus Van SantHudba:
Danny ElfmanPlakáty
Psychologické drama, líčící osudy dvacetiletého matematického génia, ale zároveň i hospodského flákače Willa Huntinga. Ten pochází z nuzných poměrů a svůj život strávil převážně v sirotčincích. Mladíkovy neuvěřitelné početní vlohy vyjdou najevo, když jako uklízeč na bostonské univerzizě náhodně vyřeší složitý matematický příklad, který zůstal na tabuli. Citově vyprahlý a zablokovaný Will ovšem odmítá využít svého obrovského talentu a změnit svůj život. Nakonec se však podvolí tlaku okolí. Příběh je koncipován jako střet několika silných osobností a charakterů. Přesvědčivě je ztvárněno jak prostředí a atmosféra jižního Bostonu, tak "akademická půda". (oficiální text distributora)
golfista
Výborný scénář dvou mladíků, kteří ještě navíc sympaticky bojují s Robinem Williamsem o nejlepší herecký výkon (tedy Matt Damon). A k tomu ke všemu ještě skvělá muzika ! Můj velmi oblíbený soundtrack.(5.1.2003)
kleopatra
Nejvíc si cením, jak ty dva chlapi při svém mládí mohli napsat tak "zkušený" scénář. Nejde jen o slovíčka, jde o celou myšlenku ohledně geniality konfrontované se zažitou zkušeností. Hovor, který vedou Matt a Robin na lavičce o tom , jak načíst, "vyfotit" si do paměti, naposlouchat, odkoukat je jedna věc, ale zažít cosi na vlastní kůži, nechat se tím poznamenat ať v dobrém či zlém, je věc úplně jiná ..... to pro mě byl nejpohnutější okamžik filmu.(24.7.2005)
Houdini
Oscar 2 : Herec VR - Robin Williams, Scénář + 7 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec HR - Matt Damon, Herečka VR - Minnie Driver, Střih, Hudba, Píseň - "Miss Misery" . . . . . . Zlatý Medvěd - výběr(22.2.2004)
don corleone
Zajímavosti: Firma, kde se Chuckie uchází o místo se jmenuje "Holden & McNeil". Holden McNeil bylo jméno filmové postavy Bena Afflecka ve filmu Chasing Amy. [--] Postava Minnie Driver se jmenuje Skylar, což bylo jméno skutečné přítelkyně Matta Damona, se kterou se před filmováním rozešel. [--] Scéna, ve které Sean vypráví Willovi o své ženě a jejím prdění, musela být přemluvena znovu, protože se Matt Damon smál moc nahlas. Když se podíváte pozorně, tak kamera se třese. Pravděpodobně od toho, jak se smál i kameraman. [--] Když se poprvé setkají Will a Sean v pracovně, doporučí Will Seanovi, aby si přečetl knihu Howarda Zina "People´s History of the US". Jako malý kluk bydlel Matt Damon (Will) vedle Zina a namluvil knihu pro CD verzi. [--] Film byl nejvíce výdělečným pro studio Miramax do doby, než ho překonalo Chicago (2002). [--] Na začátku filmu, když Will utírá podlahu, má jmenovku Bob. [--] Skylar, která inspirovala nejen jménem hlavní ženskou roli ve filmu, a se kterou Matt Damon chodil se provdala za bubeníka Metallicy Lars Ulricha. [--] Obraz v kanceláři Seana Maguira, o kterém se baví namaloval Gus Van Sant.(23.7.2006)
Lima
Klobouk dolů před Affleckem a Damonem a jejich inteligentním a emocionálně silným scenářem. Naprosto zasloužený OSCAR. Při scéně, kdy v parku na lavičce promlouvá Robin Williams k Damonovi, vždy žasnu nad silou Williamsova monologu.(13.6.2002)
Gemini
Tak skvělý scénář se vidí málokdy. A ještě k tomu od takových dvou cucáků:). Ne, vážně - nevím, kdo si Oscara zasloužil víc, jestli Matt Damon, Robin Williams, Stellan Skarsgard nebo Minnie Driver (ano, já vím, že by nebyli ve stejné kategorii:)). Ale opravdu hráli tak, že mě to vzalo za srdce. Dokonce i Ben Affleck ve svojí malé, ale nezapomenutelné roličce perlí. Připočtěte si hudbu od Dannyho Elfmana a je to tutovka. A tím končím, sorry hoši, ale musím se dvořit dámě.(18.3.2003)
Radyo
Člověk by skoro nevěřil, že tenhle scénář stvořili dva mladí talentovaní herci. Bravo, pánové. A stejně tak bravo i za konečný výsledek jejich scénáristického a hereckého snažení. Jen tak dále.(13.8.2002)
Matty
Působivé, americké a ještě k tomu drama. Jen ten konec jsem čekal smutnější. 80% Zajímavé komentáře: Hal_Moore, Lukoye(22.12.2005)
Djkoma
Krásný, lidský, klidný, pohodový a živý film, který tu dlouho chyběl.(11.7.2004)
Renton
Scénář: Matt Damon, Ben Affleck(4.10.2004)
Marigold
Pěkně to ti fešáci napsali, sice hezky povrchně a kde nestačila psychologie, tam to vylátali nějakou tou osvědčenou frází typu "následuj své srdce", ale nakonec tohle drama o hledání smyslu života nabízí i docela dojemné rozuzlení. Navíc Van Sant to zrežíroval jemně, s citem a velkým prostorem pro výborné herce... I když Dobrý Will Hunting bublá jako prostoduchá limonáda, dovede pobavit a decentně zasáhnout.(9.6.2009)
AngelAngie
Výborné.(30.5.2008)
TheMaker
Chtěl bych se s Mattem Damonem a Benem Affleckem setkat. Takhle výborný scénář se málokdy vidí. Jde vidět, že jsou oba dva velmi inteligentní lidé s velmi kvalitním pohledem na svět.(31.12.2008)
Rob Roy
Moc pěkný psychologický film zabývající se tématem života tak trochu jiných lidí ( tím nemyslím postižených, ale geniálních ). A taky o tom, že volba, jaký život budete žít, je jenom na vás. Jedna z mála rolí ( když se nad tím tak zamýšlím, tak vlastně jediná ), kde je dobrý i Ben Affleck - výborně napsaná postava. Scénář je po právu oscarový - to flákání se skupinky přátel po městě, popíjení piva, vyprávění vtipů, kecání o holkách, frajírkovství Bena Afflecka - to je život ( Affleck a Damon asi čerpali inspiraci ze svého ) a navíc mi to trochu připomnělo i můj. Navíc tu jedna pěkna studentka Harvardu ( Minnie Driverová ) říká dobrej sprostej vtip - to jsem snad ještě v žádném filmu neviděl.(10.3.2004)
║Rozpočet $10miliónov║Tržby USA $138,433,435║Tržby Celosvetovo $225,933,435║ /70%/(28.6.2005)
mandes
rozpocet ? trzby $:225,933,435 celosvetovo(29.10.2006)
tron
„To je možné. Ale aspoň nebudem žiť ako papagáj.“ Výborný film podľa scenára kamarátov Matta Damona a Bena Afflecka, pre ktorých bol úspech tohto teoreticky nezávislého filmu vstupenkou do veľkého sveta Hollywoodu, kde sa každý z nich umeleckej výzve postavil čelom, hoci s takými aj onakými výsledkami. DOBRÝ WILL HUNTING má veľmi peknú atmosféru inak smutnej robotníckej štvrte, kvalitné herecké obsadenie (Driverová, Skarsgård) a zrejme jeden z najkrásnejších výkonov smutného klauna Robina Williamsa. Výborný humor, štipľavé dialógy (vtip Minnie Driverovej o babičke a dedkovi) a skvelé scénky, ktoré v nás budú ešte dlho rezonovať (poníženie namysleného študenta, psychiatrov preslov na lavičke, dojemné finálne "kráčanie od prázdneho domu" vynikajúceho Bena Afflecka). Príbeh pôsobivo, inteligentne a s pietou, rozpráva o ľuďoch takých talentovaných, až tým deštruktívne ubližujú samým sebe a okoliu, ktorému na nich ešte stále z posledných síl záleží.(1.11.2004)
Boss321
Skvělý scénář, který napsali dva začínající talentovaní herci Matt Damon a Ben Affleck a zároveň se ujali hlavních rolí ve filmu. Hlavně Matt Damon to svedl výborně a role talentovaného matematika mu sedla na výbornou, Ben Affleck také nezahrál vůbec špatně a Robin Williams, za svůj výkon obdržel zaslouženého Oscara za vedlejší roli. Jeden z nejlepších filmů o genialitě člověka.(10.11.2007)
Subjektiv
Dobrý Wille, ty jsi tak dobrý! Při vší své genialitě ses rozhodl mít nepříliš dobré sociální schopnosti a být nepoužitelný pro život. Krásně jsi tak překlenul to sociálně-intelektuální napětí mezi těmi, kterým to myslí hodně a těmi, kterým to myslí málo. Dobře tomu tak, frustrace z toho, že někdo zvládá zapadnout i vyčnívat zároveň se nedá unést. Musíš nás nejdřív respektovat a vážit si nás, abychom tě oslavovali! Kdo jiný pak by ti mohl vdechnout lidství a cit, než psycholog, který se snaží každého dojmout romantickými řečmi? Vím, vím! Láska k pěkné dívce - až tu najdeš, tak se najdeš!(19.12.2010)
B!shop
Docela prekvapeni, od filmu ke kterymu napsali scenar Matt Damon a Ben Affleck jsem moc necekal, ale musim priznat, ze se jim to povedlo. Damon ukazal, ze fakt umi hrat, Affleck moc prostoru nedostal a mozna je to tak dobre a Robin Williams predvedl svuj standartne dobry vykon, jen mi prislo, ze vypada trosku jako hodnej strejda a ne chlapek co je porad mimo z toho, ze mu umrela zena. Docela me prekvapil Stellan Skarsgård v roli ucitele, protoze to zahral fakt vyborne. Hudba od Dannyho Elfmana je tradicne nadherna. Jedine dve vytky k perfektni rezii a scenari jsou, ze mi prislo jako by film nevedel co je zac. Chvilema dobra komedie a chvily drama. Asi to byl zamer, ale meli to lip skloubit. A ten predvidatelnej konec - to, ze splni Affleckovi prani i to, ze se vybodne na praci a pojede za holkou mi bylo jasny uz tak pul hodiny pred koncem filmu. Nicmene ty dve hodiny prijemne utekli a ja se nenudil, ale na 5* to nebude.(25.4.2005)
| V kinech ČR od: | 12.11.1998 |
|---|---|