foto

Warren Beatty

  • nar. 30.3.1937 (81 let)
    Richmond, Virginia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Filmy, to je zábava, ale rakovina se jimi léčit nedá."

Vměstnat dosavadní osudy této velké osobnosti americké kultury do pěti odstavců prostě nelze. Henry Warren Beaty se narodil v Richmondu v baptistické rodině. Matka Kathlyn Corinne pocházela z Nového Skotska a byla učitelkou dramatu, otec Ira Owens Beaty byl profesorem psychologie, školní správce a realitní agent. Beattyho prarodiče byli také učitelé a jeho starší sestrou je slavná herečka a spisovatelka Shirley MacLaine. Oba byli už od mládí vychováváni k cílevědomosti a připravováni na “kariéru”. Na střední škole ve viržinském Arlingtonu byl Beatty skvělým hráčem amerického fotbalu. Povzbuzen příkladem své sestry vykonával v létě pomocné práce v Národním divadle ve Washingtonu a zde také přišel do styku s několika slavnými herci. Po ukončení střední školy odmítl deset fotbalových stipendií a zapsal se na školu dramatu. Herectví a režii na Northwestern University studoval pouze jeden rok a odjel do New Yorku na hereckou konzervatoř Stelly Adlerové. Jednu dobu si přivydělával jako razič na stavbě Lincolnova tunelu mezi New Yorkem a New Jersey.Ve dvaadvaceti se už objevil v asi čtyřiceti mimobroadwayských produkcích.

V roce 1959 se poprvé ukázal v televizi, v sitkomu "The Many Loves of Dobie Gillis" (1959), ale role mu přišla směšná a rychle zmizel na Broadway, kde v roce 1960 dosáhl vrcholu svojí nominací na cenu Tony pro “nejlepšího herce” za úlohu v Ingeho dramatu “A Loss of Roses”. Bylo to jeho jediné účinkování na Broadwayi (v roce 1963 byla tato hra zfilmována – THE STRIPPER – a v Beattyho roli tu vystupuje Richard Beymer). První významější filmový debut přišel po boku Natalie Woodové v Kazanově dramatu TŘPYT V TRÁVĚ (1961). Film byl kasovně úspěšný a Beatty dosáhl nominace na Zlatý glóbus v kategorii “nejlepší filmový herec v dramatu”. Následovalo několik nevýznamných filmů. Kritici ambiciózního Beattyho nebrali vážně a tak se snažil zaujmout v uměleckém kriminálním dramatu MICKEY ONE (1965), režie Arthur Penn. Drama mělo slušné ohlasy, ale nenalezlo diváky. S roztomilou Leslie Caronovou hrál v lehčí komedii PROMISE HER ANYTHING (1965) a vdaná herečka v průběhu natáčení pohlednému a charismatickému Beattymu neodolala.

Ve třiceti dostal slušné kritiky za produkci i herecké ztvárnění v novátorské “romantické” gangsterce BONNIE A CLYDE (1967), který byl nominován na celkem deset cen Akademie. Beatty a Dunawayová zde ztvárnili psance Clydea Barrowa a Bonnie Parkerovou, zaskvěl se zde Gene Hackman. Díky silným výkonům, výborné režii a kontroverznímu zobrazení násilí se stal film hitem a Beatty zjistil, že ho konečně vážně berou a díky tomuto snímku je Beatty všeobecně považován za předchůdce “nové hollywoodské generace”, do které patří filmaři jako Francis Ford Coppola, Steven Spielberg, George Lucas a Martin Scorsese. Doznívalo v něm ještě zklamání z toho, jak byl Woody Allenem vymanévrován z produkce komedie CO JE NOVÉHO, KOČIČKO? (1965) – „kočičko“ obvykle Warren říkal svým dívkám, film byl psán původně pro něj a podle jiné verze natáčení opustil poté, co byla v hlavní roli nahrazena jeho tehdejší známost, Leslie Caronová. S cílem začít kontrolovat projekty, do kterých je zapojen, rozhodl se tedy k produkci BONNIE A CLYDE. Najmul si neověřené scénáristy Bentona a Newmana, stejně jako režiséra Arthura Penna a pod kontrolou měl pak každou položku, včetně obsazení, scénáře a konečného střihu. Po zbytek své kariéry byl buď producentem/režisérem nebo alespoň producentem (ve filmech, které produkoval, obvykle hrál muže, který na konci děje přichází o něco důležitého).

BONNIE A CLYDE se stal blockbusterem a jakýmsi měřítkem pro tehdejší mladou kulturu. Tento film, spolu s road-movie BEZSTAROSTNÁ JÍZDA, stál na začátku tzv. “nové hollywoodské éry”, kdy filmová studia dávala svým tvůrcům bezprecedentní volnost k uskutečnění jejich výstředních představ. Následují filmy jako kritikou velebený western McCABE A PANÍ MILLEROVÁ (1971) – Millerovou hrála jeho tehdejší partnerka Julie Christie, slušný politický thriller POHLED SPOLEČNOSTI PARALLAX (1974), společensko kritický ŠAMPÓN (1975) s Christie, Hawnovou a oskarovou Grantovou - jeho filmová postava zde byla inspirována skutečným kadeřníkem celebrit Jay Sebringem, dále dnes již klasické, devětkrát nominované sportovní fantasy drama NEBE POČKÁ (1978). Poslední film ho kasovně vynesl do pozice, kterou neměl od “Bonnie”, prostředky záhy použil k tvorbě ambiciózního projektu RUDÍ (1981) o slavném komunistickém novináři Johnu Reedovi během Velké říjnové revoluce - film ovšem dopadl katastrofálně.

Warren Beatty se v 70. letech skutečně podílel na renesanci Hollywoodu, kdy byly každým rokem točeny významné a současně i úspěšné filmy. Beatty je jedním z mála těch, kteří byli v jednom roce současně nominováni na Oskara v kategoriích “nejlepší film, herec, režie i scénář”. Tento výkon je o to působivější s vědomím, že se mu to – jako jedinému - podařilo dvakrát (z nominací za NEBE POČKÁ (1978) nakonec neproměnil žádnou; RUDÍ (1981) mu přinesli Oskara pro “nejlepší režii”). Nominace v kategoriích “nejlepší film” a “nejlepší herec” získal také za BONNIE A CLYDE (1967) a BUGSY (1991). Dvakrát byl také nominován za “nejlepší původní scénář”: v roce 1975 za ŠAMPÓN a v roce 1998 za SKANDÁL!. Produkoval dva filmy, které byly nominovány na cenu pro „nejlepší film“ a současně na Oskary ve všech čtyřech rolích: BONNIE A CLYDE (1967) a RUDÍ (1981). Režíroval celkem sedm různých herců (včetně sebe) v rolích, za které byli později nominováni na cenu Akademie. Spolu s Robertem Redfordem, Clintem Eastwoodem, Melem Gibsonem, Richardem Attenboroughem a Kevinem Costnerem je jedním z šesti osob, kteří získali „režisérského“ Oskara ačkoli jsou především známí jako herci.

"Úspěšní ve svém oboru jste tehdy, když nevíte, zda to, co právě děláte, je práce nebo hra."

V 80. letech jeho kariéra stagnovala. Po šestileté pauze od “Rudých” se po boku Dustina Hoffmana v roce 1987 vrátil ve velkorozpočtovém dobrodružném muzikálu ISHTAR, který byl kritikou smeten a je považován za jeden z největších kasovních výbuchů nejen osmé dekády, ale celé filmové historie. V roce 1990 se podařilo odrazit produkcí, režií a osobní hereckou účastí v titulní “komiksové” roli filmu DICK TRACY. Kritiky přišly vlažné avšak celkový příjem zařadil snímek mezi špičku toho roku a ve stejném smyslu se usadil na nejvyšší příčku Beattyho dosavadní kariéry. Zopakovat úspěch “Dicka” se mu v následujících filmech zatím nepodařilo. V roce 1991 ztvárnil bývalého gangstera a snílka Bugsy Siegela v životopisném BUGSY, který byl naopak kritikou přijat, propadl však kasovně. Jeho další film, MILOSTNÁ AFÉRA (1994) s Annette Beningovou, skončil podobně. V roce 1998 si Beatty napsal, produkoval a zrežíroval politickou satiru BULWORTH, který kritika ocenila a přinesla mu už zmíněnou oskarovou nominaci. Ve filmu si současně i zahrál (jeho postava se zde zamiluje do Halle Berryové) a filmem samým připomněl, že je stále schopný točit pozoruhodné, zábavné a úspěšné filmy.

„Jsem starý, jsem mladý, jsem chytrý, jsem hloupý. Štěstí přichází, štěstí odchází.“

V roce 2001 se objevil ve svém zatím posledním filmu, TAKOVÁ RODINNÁ ROMANCE, který se stal zatím druhým nejztrátovějším filmem všech dob (po PLUTO NASH s Eddiem Murphym). Snímek stál přibližně 90 miliónů, ale v Severní Americe vydělal jen něco přes šest a půl. Od té doby si už Beatty nezahrál v ničem, ale vyjádřil zájem k filmu se vrátit. Beatty byl dobrým přítelem a sousedem Marlona Branda a stále je blízkým přítelem a sousedem Jacka Nicholsona (Warren i Jack žijí na slavné "Bad Boy Drive" čili Mulholland Drive v Beverly Hills, na které bydlel také „neposlušný hoch“ Brando). Jeho velkými přáteli jsou také Dustin Hoffman a Garry Shandling. V mládí byl Beatty nenapravitelným sukničkářem, seznam jeho slavných milenek se čte jako menší “Kdo je kdo” v zábavním průmyslu: Natalie Woodová, Joan Collinsová, Leslie Caronová, Madonna, Julie Christie (se kterou žil v letech 1967-1973 a dokonce prý uvažovali o svatbě), Liv Ullmannová, Brigitte Bardotová, Carly Simonová (jejíž píseň “You're so Vain” - Jsi tak domýšlivý - je údajně inspirována Beattym), Elle Macphersonová, Diane Keatonová, Goldie Hawnová, Candice Bergenová, Cher a Britt Eklandová.

„Charita, to je vzít škaredou holku na večeři.“

Byl nechvalně proslulý svým přístupem k ženám (“love 'em and leave 'em”). Cituje se také jeho odpověď na otázku, proč si žádnou ze svých slavných přítelkyň nevzal: “To, že chcete láhev mléka přece ještě neznamená, že musíte kupovat celou krávu.” a “Myslím si, že čtyřicetiletou ženu by měl být muž schopen, podobně jako bankovku, rozměnit na dvě dvacítky.“ Také ale prý řekl, že “nejvyšší míru vzrušení mu přináší monogamní vztah.” V březnu 1992 se oženil s Annette Beningovou, se kterou si zahrál v gangsterce BUGSY. Mají spolu čtyři děti, nejmladší Ella Corinne se narodila v roce 2000 a ve stejném roce obdržel pamětní cenu Irvinga Thalberga. V roce 2006 byl po Marlonu Brandovi jmenován čestným předsedou hereckého studia Stelly Adlerové a v roce 2007 mu hollywoodská asociace zahraničního tisku (HFPA) na svém ceremoniálu k udělování Zlatých glóbů předala DeMilleovu cenu. Beatty prohlásil, že jestli někdy bude točit film o sobě, tak si myslí, že jediný kdo by ho mohl hrát je Colin Farrell.

„Svým způsobem bych jel raději dolů po ulici na velbloudu než dávat nějaká ta “hloubková“ interview. Raději bych na tom velbloudu jel nahý. Ve sněhové bouři. A pozpátku.“

Beatty je dlouhodobě silně angažovaný v politice. Aktivně se účastnil řady demokratických prezidentských kampaní. John Kennedy například chtěl, aby ho Beatty ztvárnil ve válečném snímku PT 109, ten ale odmítl, film propadl a Kennedy pak při jednom společném setkání uznal, že měl Beatty pravdu. Zůstali velmi dobrými přáteli až do Kennedyho tragické smrti v roce 1963. V roce 1968 svými projevy a kolekcí prostředků aktivně podporoval senátora Boba Kennedyho, se kterým udržoval ještě silnější vazby než s jeho bratrem Johnem (Bob byl později rovněž zastřelen, v tu samou noc kdy zvítězil v klíčových primárkách v Kalifornii - Beatty se pak v L.A. vemi hlasitě zasazoval o regulaci držení zbraní). Byl poradcem George McGoverna v kampani v roce 1972 – od té doby se považuje za jakéhosi zakladatele konceptu politicky angažovaných koncertů. V 80. letech byl stejně aktivní v Hartově kampani. Sám Beatty byl v minulosti oslovován různými stranami a vlivnými lidmi ve věci své případné osobní prezidentské kandidatury. Spekulovalo se také o jeho možné kandidatuře proti Arnoldu Schwarzeneggerovi. na post kalifornského guvernéra v roce 2006

Zajímavosti:

Warren Beatty má fotografickou paměť na telefonní čísla. Je strýcem herečky Sachi Parkerové a kmotrem syna Melanie Griffithové Alexandra. Absolvoval zkoušky do role Tonyho ve WEST SIDE STORY (1961) a jako vůbec první byl vybrán do role Michaela Corleoneho v KMOTR (1972), ale odmítl. Odmítl také hlavní roli ve filmu TAKOVÍ JSME BYLI (1973) i v BUTCH CASSIDY A SUNDANCE KID (1969), protože chtěl s Georgem Stevensem pracovat na na dramatu JEDINÁ HRA (1970). Odmítl role v krimikomedii PODRAZ (1973) a dramatu VELKÝ GATSBY (1974) aby se mohl věnovat McGovernově prezidentské kampani. Prohlašoval, že mu byla nabídnuta hlavní role v ROCKY (1976). Odmítl roli Jacka Hornera v Boogie Nights (1997). Později řekl, že to bylo jedno z mála rozhodnutí v kariéře, kterého pak litoval (Jacka hrál nakonec Burt Reynolds a za roli byl nominován na cenu Akademie). Dvakrát mu nabízeli roli Richarda Nixona: v Stoneově NIXON (1995) a v dramatu Rona Howarda FROST/NIXON (2008) - Oliver Stone se ho snažil obsadit už předtím, jako Gordona Gekka do WALL STREET (1987). Odmítl roli Billyho v KILL BILL VOL.1 (2003) kvůli násilné povaze filmu. Časopis Premiere ho zařadil na 29. místo v žebříčku největších filmových hvězd všech dob (2005). V květnu 2005 se soudil se společností Tribune o 30 miliónů odškodného ve věci práv k filmu DICK TRACY. (film od svého uvedení v roce 1990 utržil přes 100 miliónů a v tomto směru se stal nejúspěšnějším filmem Beattyho kariéry, jednu dobu kolovaly řeči, že Beatty plánuje pokračování). Dlouho plánuje biografický snímek o režiséru Howardu Hughesovi, v jaké fázi se ale projekt (scénář) nachází se neví. Rád by také údajně natočil i film o Pokémonech (!) a zahrál si v něm zápornou postavu, jelikož je to jeho zamilovaný kreslený seriál.

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2016 Pravidla neplatí
2001 Taková rodinná romance
1999 The Book That Wrote Itself
1998 Skandál Bulworth
1994 Milostná aféra
1991 Bugsy
1990 Dick Tracy
1987 Ishtar
1981 Rudí
1978 Nebe může počkat
1975 Bohatství
Šampón
1974 Pohled společnosti Parallax
1971 $
McCabe a paní Millerová
1970 Jediná hra
1967 Bonnie a Clyde
1966 Kaleidoscope
1965 Mickey One
Promise Her Anything
1964 Lilith
1962 Všechno se hroutí
1961 Třpyt v trávě
Římské jaro paní Stoneové

TV seriály

1959 Alcoa Presents: One Step Beyond (TV seriál)
The Many Loves of Dobie Gillis (TV seriál)

Dokumentární

2018 Becoming Iconic
2017 Hollywood Renegade
John G. Avildsen: King of the Underdogs - a.z.
2015 Warren Beatty - hollywoodská posedlost (TV film) - a.z.
2010 Dějiny Hollywoodu (TV seriál) - a.z.
2008 Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson
Revolution! The Making of 'Bonnie and Clyde'
You Must Remember This: The Warner Bros. Story
2007 In Search of Puppy Love
2005 One Bright Shining Moment
V Hlubokém hrdle
2002 Ten kluk bude točit
2001 George Stevens: The Filmmakers Who Knew Him
1999 Forever Hollywood (TV film)
Playmate Pajama Party
1994 100 Years at the Movies
1991 Bugsy: The Dark Passion of an American Dreamer (TV film)
S Madonnou v posteli
1990 Dick Tracy: Behind the Badge, Behind the Scenes (TV film)
1985 George Stevens: A Filmmaker's Journey
1973 Year of the Woman
1970 Arthur Penn, 1922-: Themes and Variants (TV film)
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.

TV pořady

2018 Oscar 2018 (TV pořad)
2017 Oscar 2017 (TV pořad)
2012 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Shirley MacLaine (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2010 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Mike Nichols (TV pořad)
2009 Michael Douglas: Pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2008 Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2007 Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2001 The Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts (TV pořad)
1999 71. Annual Academy Awards (TV pořad)
American Film Institute Salute to Dustin Hoffman, The (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1996 American Film Institute Salute to Clint Eastwood, The (TV pořad)
American Film Institute Salute to Steven Spielberg, The (TV pořad)
1994 Howard Stern (TV pořad)
1987 Seitenblicke (TV pořad)
1983 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1954 Look Up and Live (TV pořad)

Producentská filmografie

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Filmy

2016 Pravidla neplatí
2001 Zpátky na zem - původní scénář
1998 Skandál Bulworth
1981 Rudí
1978 Nebe může počkat

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace