Reklama

Reklama

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
Trailer 1

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém" regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků", bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (681)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Každej vousatej chlap vypadá tak trochu jako Rumcajs a co si budeme povídat, orientovat se v těch urostlých vousatých chlapech v Benghází byl trochu trabl. Základní orientační prvek byly zuby těch Rumcajsů, ti hodní měli zuby bílé a chrup plný, ti zlí měli v hubě krátery a thymolinovým úsměvem se zrovna pochlubit nemohli. Po stránkách filmu v kategorii akce, humor, napětí to kolísá mezi čtyřmi a pěti hvězdami, ale právě proto, že to kolísá, mi to plný počet nedalo. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Bay se hledá a neví kudy kam. Sice stárne a v jistých tvůrčích aspektech dozrává, zároveň však ale dramaticky ztrácí svůj režijní rukopis a z toho, co v devadesátkách a nulkách bavilo miliony fandů a skalních uctívačů tohoto mega hitmakera nezbylo skoro nic. Dneska už jsou to víceméně experimenty, které mají evokovat jakýsi posun divákova vnímání, ale sakra já chci zpět ten starý Armageddon a 14 střihů za vteřinu a ne half digital copycat Black Hawk Down, kde je umírání a marine feeling sice podobně syrový, ale formálně se to ztrácí před očima. Divák je výbuchy a kulkami nakonec přece jen udolán, ale ne úplně v pozitivním slova smyslu. Není to tak jak by mělo být. ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Jsou okamžiky, kdy v některých nestabilních částech světa nevíte, kdo je hodný, zlý a ošklivý. Po kterých lépe střílet a po kterých ne. Říká se zažitě až budou střílet oni, tak střílejte taky. Ale to někdy může být pozdě. Zajímavě pojatý film, který mi připomněl film Černý jestřáb sestřelen. Někdy spoléhat 11. Září na 17. Únor je trochu složité. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Téměř na den přesně po dvou měsících jsem se vrátil na místo činu do kina Atlas! A je to dobrý, žádný deja vu se nekonalo, hnátu mi nikdo tentokrát nepřejel, takže jsem se mohl plně soustředit na film. Mno a po pravdě doufal jsem, že mi konečně někdo v tomhle roce naservíruje intenzivní akčňák od začátku do konce. Kdo jiný by měl být v tomhle ohledu větší zárukou jistoty než můj oblíbený akční megaloman Michael Bay? No úplně se to nepovedlo. Paradoxně tomu filmu asi škodí, že je až moc vidět jak moc na tom režisérovi záleželo a jak moc to chtěl epicky zpracovat a tak nám servíruje téměř dvě a půl hodiny dlouhý epos, jehož první hodina vás ale spolehlivě otráví pokud tedy nejste totálně zažraní do života mariňáků a nepotřebujete se o každým dozvědět jakou má manželku a kolik má dětí. Prostě ta stopáž je tu natahovaná až uměle a půlhodinu bych vystříhnul nazdar. Je to škoda, protože ruku v ruce s těmi prázdnými kecy jde i solidní budování atmosféry a příprava na hodinu druhou ve který se dostavuje to očekávaný válečný peklo. Tady už je Bay jistý v kramflecích a servíruje to co umí nejlíp megalomanskou, přehledně natočenou a navíc i příjemnou poctivě Rkovou akci, proti tomu nemám námitek. Občas nějakej ten patos, heroický hrdinství a důrazný záběr na rozstřílenou hvězdnatou vlajku na dně bazénu. No však to všichni znáte...Takže asi ukázka poctivýho řemesla, dostal jsem co jsem čekal, ale nevím no budu kverulovat, vždy lze dostat víc a mě nějak už všechny ty akční velkofilmy přes kopírák začínají připadat úplně stejný. Nejsem nespokojen, ale víc jak lepší 3* tomu nedám.65% ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Na Baye překvapivě atmosferická řež, která - až jsem z toho v údivu - není vůbec tak patriotická, jak jsem původně čekal. Filmů jako 13 Hours je třeba si vážit, neb kvůli Transformerům jich Bay točí minimálně. Když mu ale nestojí za prdelí studio a dá mu volnou ruku, dokáže neskutečný věci! 13 Hours je dynamická, výbušná, drsná a strhující akce - plná ustřelených končetin a perfektního soundtracku, která nedá vydechnout ani v momentech, ve kterých se nic neděje. Bay je pro mě definicí akčního žánru a jeden z mála lidí v Hollywoodu, kterej jí umí natočit (Už je to fakt špatný, když se do kina přestalo chodit na akční filmy a táhnou výhradně zarytý rádoby sci-fi "frančízy"!) ()

Galerie (205)

Zajímavosti (27)

  • Velká část filmu se natáčela v Ta' Qali na Maltě v březnu 2015. Film se natáčel i v Maroku. (agentmiky)
  • Výrok: „Cílem není padnout za svojí vlast, ale donutit ty parchanty, aby padli za tu svou,“ je jedním z nejznámějších citátů George S. Pattona. (Nathaniell)

Související novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (více)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (více)

Reklama

Reklama