Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Oblíbené seriály (9)

Teorie velkého třesku

Teorie velkého třesku (2007)

Můj nejoblíbenější současný seriál. Jsem překvapen sám sebou, že jej dokáži sledovat od začátku až do současnosti (devátá série). Je to především tím, že na rozdíl od ostatních neztrácí na úrovni. Od začátku si nehraje na žádný extra velký přesah a snaží se pobavit, což se mu daří skvěle. I když... řekl bych, že to většina lidí ani netuší, ale Sheldon je krásným příkladem člověka trpícím Aspergrovým syndromem. To samotné pro mě jistý přesah dává a je zajímavé se na to dívat i z tohoto úhlu pohledu. Čtyři hvězdy - přeci jen v některých dílech již lehce dochází dech, ale jako celek je seriál skvělý.

Simpsonovi

Simpsonovi (1989)

Má cenu ještě něco psát k nejznámějšímu seriálu u nás vůbec? Vycházím z počtu hodnocení, které mají Simpsonovi zdaleka nejvyšší. Ano, má… jako obvykle můj subjektivní názor. Seriálu jsem v mládí také propadl a sledoval doslova každý díl. Byl úžasně zábavný a za prvních několik let si nevybavuji slabší díl. Zhruba od 15. série se už slabší díl sem tam objevil a od 20. řady jsem seriál přestal sledovat úplně. Rozhodně to ale nebylo kvůli tak velkému úpadku kvality. Spíše se mi změnil životní styl a bylo najednou méně času na to něco sledovat pravidelně. Ostatně ve všech seriálech mám velké mezery. Ale zpět k Simpsonovým… za mnohaletou zábavu, jejich kultovní status i za odvahu vydržet už neskutečných třicet let jim náleží po právu pět hvězd. Jen mě zaráží jedna věc, že si nikdy nedokázali získat publikum 50+ (myslím před dvaceti lety, teď už možná někdo dorostl). Alespoň v mém okolí nad seriálem všichni nad 50 let opovrhovali.

Báječná léta

Báječná léta (1988)

Jeden z nejoblíbenějších seriálů mého mládí. Popravdě si již moc nepamatuji děj, ale co si pamatuji je to, jak jsem vždycky držel Kevinovi palce ve všem, co dělal a nepropásl jsem ani jeden díl. Když jsem jej tady náhodou objevil, ozvala se velká nostalgie a já přemýšlím, čím byl ten seriál tak výjimečný. Byl z obyčejného života, měl zdánlivě jednoduchý děj o dospívání, plynul krásně pomalým tempem, výborně sedící dabing a hudbu. Asi bych se na něj s chutí podíval znovu...

Černobyl

Černobyl (2019)

Téma Černobylu je pro mě tak silné, že se nedovedu představit, jak by to tvůrci museli zkazit, aby tato minisérie dostala špatné hodnocení. Naštěstí to nekazili téměř vůbec. Mám prakticky jen jednu výtku a tou je angličtina. Je opravdu škoda, že si to podobně velká produkce nedokáže dát v tom správném jazyce. Občasné drobné odchylky od reality a místy zbytečná dramatizace mi nevadí. Je třeba si uvědomit, že to bylo točeno teď a pro současné publikum… navíc s přihlédnutím k tomu západnímu (angličtina a dramatizace). Černobyl je opravdu silný a výtečně natočený seriál. Tvůrcům patří velký dík, že se o něm znovu mluví. Mladá generace se o něm alespoň dozví a ti starší si jej znovu připomenou, což není nikdy na škodu. Byla horší samotná havárie, nebo ruská snaha to zamést všechno pod koberec?

sKORO NA mizině

sKORO NA mizině (2020)

Náš národ má jednu vlastnost, díky ní přežívá i ty nejtěžší chvíle ve své historii. Tou je, že si naprosto ze všeho dokážeme udělat srandu. Jestli to je plus, nebo mínus, nechám na zvážení každého z vás. Nicméně sKORO NA mizině je toho nádherným příkladem. Za mě to je ideální způsob, jak se s podobnou situací vyrovnat. Tím myslím už tento konkrétní případ. Divadlo je paralyzované zákazem a tak najde možnost, jak dál pracovat, něco málo si vydělat a taky se pořádně zviditelnit. Přiznám se, že doteď jsem divadlo Mír neznal. Už jen za ten nápad a odvahu si vysoké hodnocení zaslouží. Navíc mě to pobavilo a zvedlo mi to náladu při druhé vlně… bude i druhá série? Již jsem doporučil mnoha známým, líbilo se všem. Pokud by u nás podobně k současně situaci přistupovali všichni, bylo by to skvělé. Zvedám hodnocení na maximum a na maximu zůstává i po všech pěti dílech. Pětkrát bravo borci!

MOST!

MOST! (2019)

O Mostu se napsalo mnohé a je to nyní vděčné téma. Sám dodám, že jde především o komediální seriál, jehož účelem je pobavit a to se mu povedlo náramně. Některé díly občas sice ztrácely dech, ale jako celek Most funguje skvěle. Postavy byly napsány, obsazeny a zahrány naprosto úžasně a u některých dialogů jsem se smál hodně nahlas a dlouho. České televizi patří tentokrát i poklona za to, že se v době hysterické korektnosti nebála pustit do podobného tématu, kterého se navíc zhostila velmi odvážně. V tomhle ohledu to byl svěží vítr a chvíli jsem přemýšlel i nad pátou hvězdou za odvahu. Bravo a jen tak dále.

Apokalypsa: 1. světová válka

Apokalypsa: 1. světová válka (2014)

Forma je z hlediska možnosti rekonstrukce záběrů a z hlediska dostupnosti materiálů ta nejlepší možná. Přesto ji ještě dalece překonává obsah. Sebe drsnější vymyšlený příběh se nikdy nevyrovná těm reálným zvěrstvům, která jsme si vytvořili sami. Přesto, že jsem o válce docela dost vědět a čekal jsem silný dokument, Apokalypsa mě dokázala v mnohém překvapit. Utrpení, zranění, smrt, … to vše se dá čekat. Nesmyslné sebevražedné útoky, kdy denně umíraly desítky tisíc vojáků, jen aby vybojovali pár metrů území, nelidské podmínky v zákopech – hlad, zima, krysy, měsíce ve stejných hadrech, nasazení bojových plynů, … to mě dorazilo. Je na zamyšlenou, že i když všem musí být jasné, že válku odnesou všichni bez rozdílu, vrhli se do ní všechny strany téměř s nadšením. To je ovšem brzy přešlo, tedy alespoň řadové vojáky po pár měsících v zákopech. Bohužel pár vládnoucích maniaků, kteří byli paradoxně navíc prakticky jedna rodina, válku protáhlo na několik let a vystavilo světu účet na více než deset milionu padlých vojáků a téměř tolik civilistů. Dokument se nesnaží být učebnicí dějepisu, proto není vyčerpávající. Skvěle ukazuje souvislosti, rodinné vazby vládců, dopisy a vzkazy vojáků, nálady ve společnosti, apod. Tohle by mělo být součástí školních osnov na základní škole. Místy je to sice brutální, ale takhle to bylo a minimálně jako varování, čeho jsou lidé schopni, by tohle občas měl vidět každý. Protože jak se ukázalo o dvacet let později, poučit jsme se nedokázali.

1883

1883 (2021)

Po dlouhé době mě něco naprosto uchvátilo. To, že je Taylor Sheridan borec, jsem věděl už delší dobu. Jeho filmy Sicario a Wind River se mi líbily velmi. Jen se seriály jsem opatrnější, přeci jen to stojí více času. Díky krátké délce a jeho slibované uzavřenosti (ale víme jak je to v případech úspěchu), jsem se nakonec nechal zlákat a dobře jsem udělal. Nechci moc vyzvedávat jednotlivé složky (všechny jsou skvělé!), ale jako celek na mě seriál působil až magicky a dokázal mě vtáhnout už od první minuty. Ta celková atmosféra je úchvatná a sladění jednotlivých složek geniální. Obsazení skvěle napsaných postav, úderné dialogy, překrásné scenérie nasnímané výtečnou kamerou, napínavý a uvěřitelný příběh, poetická krása střídaná nekompromisně drsnou realitou, … V průběhu sledování jsem měl jednu jedinou výtku - občasné vnitřní monology a myšlenky hlavní hrdinky. Když jsem si ale uvědomil, že hlavní děj je z jejího pohledu a ty její myšlenky zdůrazňují ten kontrast mládí, naivity, krásy vs zkušenosti a drsné reality, o to více jsem to poté ocenil. Po konci posledního dílu mi bylo líto, že to končí a rovnou jsem si chtěl seriál pustit znovu. To se mi už nestalo ani nepamatuju. Rozhodně všem doporučuji tuto excelentní minisérii. Pokud máte rádi podobné prostředí, seriál si užijete. Až posléze jsem zjistil, že to je odbočka ke známému Yellowstonu. Vůbec nevadí, že o něm doteď nic nevíte, minisérie 1883 je samostatné dílo. Pravděpodobně mě k Yellowstonu ale přitáhne. :-)

Zázračná planeta

Zázračná planeta (2006)

Původně měla Zázračná planeta jednu řadu. Když přibyly další dvě řady, spojili to místní admini do celku. Zrovna píšu komentář ke druhé řadě, tak ho dám rovnou sem. Většinou totiž nehodnotím jednotlivé díly a série seriálů, ale beru je jako celky. Teď už k samotnému seriálu... Tenhle seriál se nedá hodnotit jako tradiční filmy a seriály. Nicméně to mi nebrání mu dát maximální hodnocení. :-) Je jednoduše kouzelný a dokonalý jako příroda a naše zázračná planeta sama. Navazující komentář po druhé sérii... Po deseti letech se tvůrci původní Zázračné planety odhodlali k pokračování, které dopadlo opět skvěle. Znovu je to výtečná práce po všech stránkách a nedovedu si to překvapit lépe. Tentokrát jsme se dívali s dětmi a moc se nám to líbilo všem. Mimo tradičně perfektní záběry přírody to bylo i překvapivě zábavné a poučné. Tance plameňáků vás rozesmějí, cestování tučňáků za potravou vás dojme, opice ve městě vás pobaví… Mimo to se dozvíte i spoustu věcí, které zaručeně nevíte. Třeba to, kdo v centru měst loví a žere holuby. :-) Zcela po právu náleží i druhé sérii Zázračné planety maximální hodnocení. Už teď se všichni doma těšíme na třetí řadu.