Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (148)

plakát

BANGER. (2022) 

Aby mohl jeden pochcat tolik lidí, kolik by jich chtěl pochcat Mišík, tak by se musel opravdu hodně napít. Když jsem byl já mladý, vypadali "hustí týpci" jinak než tak, že by jim dítě pokreslilo fixkou obličej. Tak alespoň se individuum, co si říká Sergei Barracuda, věnuje recitování, i když bohužel veršů pochybné kvality, skoro jako by je napsal osobně Ondřej Koptík.  Jednoho dne jsem seděl v zahradní restauraci a z nedostatku lepší činnosti rozjímal u piva pozoruje přitom pečlivě okolí, a bylo to právě tehdy, kdy jsem si všiml, že lidi najednou vypadají úplně jinak, než jsem je znal dřív. V prvé řadě nikdo nechodil po svých, ale všichni jezdili na elektrických koloběžkách, discích, kufrech, gyropodech nebo jednokolkách, všichni byli téměř celí tetovaní včetně obličeje, a hlavně všichni mluvili do mobilu, ale ne normálně s telefonem u ucha, ale drželi si ho vodorovně před ústy. Je tedy tenhle film pouze pro mladé? Ale kdepak, i za mých mladých let existovaly smažky a měly svůj kultovní film - Trainspotting, a tenhle film je podobný. Není to tedy generační film s nějakým složitým poselstvím, ale jen film o stejných zoufalcích, kteří byli už v roce 1996 zobrazení v Trainspottingu, ale vše je upravené do jazyka a formy dnešních mladých lidí. Cool.

plakát

Barbie (2023) odpad!

Opravdu neuvěřitelně příšerné. Pokud to měla být komedie, pak na ni nezabraly ani zoufalé výkřiky "Vtipe, vylez!". Chápu, že nejsem ani věkově ani pohlavím cílovou skupinou tohoto filmu, ale rozhodně jsem to nečekal až tak hrozné, navíc při těch tržbách v kinech a poměrně vysokém hodnocení uživatelů zde na ČSFD. Nejtrapnější na tom je, jak se to snaží působit kdovíjak inteligentně.

plakát

Harry Potter a Kámen mudrců (2001) 

Sekce zajímavostí obsahuje u tohoto filmu více než 200 příspěvků, pro chytré děti však vesměs nevalné informační hodnoty, protože to, co každého, a děti zvlášť, nejvíce zajímá, je pochopitelně ta klíčová šachová partie Rona Weasleyho, konečně dostal za ní od Brumbála i nějaké body navíc pro Nebelvír, tak je třeba se jí podívat na zoubek. Aby šachová partie či v tomto případě pouze šachová pozice z partie vypadala pěkně, angažovali tvůrci amerického mezinárodního šachového mistra, Jeremy Silmana, (https://en.wikipedia.org/wiki/Jeremy_Silman), který konečnou šachovou pozici pro film připravil. Jak partie konkrétně celá probíhala nevíme, jen z filmu je zřejmé, že šlo původně o Skandinávskou obranu. Sám Silman byl na tvůrce poněkud naštván, protože prohlásil, že u filmu byl vyjmenován každý, kdo se k němu přichomítnul, či např. jen nosil jídlo, ale on v titulcích uvedený vůbec není. Chyba, o které dále budu mluvit, není tak strašně viditelná, jako např. v (ne)slavné šachové partii v Nemocnici na kraji města mezi Nárožným a Kopeckým, kde (asi) vlivem chyby střihu Nárožný táhne dvakrát za sebou, což je opravdu ostudné. Zde Ron Weasley, který hraje černými kameny a vystupuje navíc jako černý jezdec, sám sebe slavně obětuje na poli h3, kde jej sebere bílá královna z c3 (na c3 se před tím totiž neméně triumfálně obětovala již černá věž, která naštěstí nebyla ta reprezentovaná Hermionou). Harry Potter, jakožto černý střelec, potom táhne z a3 na c5 a triumfálně prohlási: "šach mat", jenomže tento tah žádným šachmatem není, ale pouze šachem, protože ten šach logicky předkryje právě ta dáma, která před tím dryáčnicky sebrala Rona Weasleyho (konkrétně ten šach předkryje tahem z h3 na pole e3). Harry Potter by tedy dle pravidel normálních šachů měl bílou dámu na e3 nejprve sebrat a dle pravidel kouzelnických šachů měl tu dámu také vztekle rozmlátit, a teprve potom by se skutečně jednalo o mat bílému králi, kterého by měl také následně asi nějak rozsekat. Pozice vymyšlená Silmanem je zajímavá, její podrobný rozbor se nachází obrazově třeba zde https://www.youtube.com/watch?v=L7RIDfDG8wY

plakát

Carcinoma (2014) 

Vzhledem k tomu, že v četnosti výskytu kolorektálního karcinomu hraje Česká republika ve světě prim, tak si myslím, že film z podstatné části nezobrazuje nic, co by neviděla na vlastní oči spousta lékařů či ošetřovatelů, tito si to ale asi neužívají tak, jako Marian Dora aka "Art Doran". Lékaři jsou zmiňováni i v titulcích,předpokládám, že šlo tedy o camea skutečných německých proktologů. Na M.Doru je film poměrně upovídaný, dokonce tam tentokrát hraje i pěkná herečka (ta Vanessa), což je dost netradiční, většinou jsou jeho hrdinové nechutní už od pohledu. Nemyslím si, že tento film by měl být hororem, jen obsahuje scény, které normální člověk právem považuje za nechutné, což ale z filmu horor neudělá. Ty symboly užité k připodobnění smrti jsou podobné či úplně stejné jako v jiných filmech tohoto režiséra, takže nic, co by nějak vybočovalo z jeho obvyklé vize světa. Po skončení mně přišla na mysl píseň Stevena Wilsona Pariah, respektive její konec: "Don't you worry, Don't worry about a thing, 'Cause nothing really dies, Nothing really ends"

plakát

Valerie a týden divů (1970) 

Úchylná předloha předpokládá úchylného režiséra, proto je nejspíše výsledek adaptace tak někde v půlce cesty, ale na rok 1970 je to poměrně zajímavý počin. Nabízí se úchylnost Nezvalova námětu více rozpracovat ve třech směrech, 1) pohádkově/hororově - kdyby to natočil Del Toro, vybafnul by na nás "tchoří upír" několikrát za film tak, že by se nám až kousla pumpa. Tímto stylem by to bylo asi divácky nejvděčnější.  2) eroticky - kdyby to natočil řekněme Tinto Brass, pak by fantazie s Jaroslavou Schallerovou v hlavní roli mohly vést k opakovanému uvolnění přetlaku v kalhotech. Takto to asi Jaromil Jireš i myslel, jen to v roce 1970 úplně naprudko nešlo. 3) Opravdové režisérské prase by to ale pojalo násilně a eroticky zároveň - kdyby to natočil třeba Marian Dora, byla by z toho Melancholie Anděla volume 2. Zmateností (nebo surreálností, abych nebyl tak neuctivý) a zařazením hezké hudby tento film tvorbu zrovna tohoto úchylného německého režiséra připomíná, jen výjevy násilí nejdou až za hranice všednosti a nejsou tedy dostatečně intenzivní. Film lze zkouknout klidně s určitým štěstím v odpoledních hodinách na CS filmu a nikomu na tom nepřijde nic divného, takže tento film společnost asi úplně jako úchylné dílo nevnímá.

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Předpokládám, že ten film si své (minimálně) tři miliardy vydělá. Samozřejmě je to v podstatě jen prostoduchý "save the whale" a "rodina je základ státu" ekologický blábol, ale jak by řekl Šebánek, "Ty panoramata ! " Takhle jsem se navíc ve 4D Imaxu ještě nikdy nevytřásl a rozhodně ani nezmoknul. James Cameron je opravdu filmový vizionář a jeho fascinaci oceánem sdílím s ním, když oceán je pro 3D technologii jak dělaný. Mně osobně by se nejvíce líbilo, kdyby byl natočen pouze dokument z toho fantazijního moře, kde by byli detailně popisováni tam se nacházející fiktivní tvorové ve stylu běžného dokumentu National Geografic a žádnou akci bych ani tak nutně nepotřeboval. Komiksové filmy mě vůbec nebaví, takže nemohu posoudit detailně, zda nějaký náhodou není na podobné technologické úrovni jako Avatar 2, ale ty filmy, na které běžely před projekcí Avataru 2 reklamy, vedle tohoto filmu vypadají jako Cesta do pravěku.

plakát

Eurotrip (2004) 

Opravdu velmi povedená taškařice. Slováci se proti filmu trochu bouří, ale úplně zbytečně, protože část na Slovensku je pro našince i pro Slováky asi vrcholem (trochu nadhledu, bratia!). Zábavné je zejména hledat a nacházet české herce - odbarvený student Jákl, Jakub Kohák, co fandí Francii ve fotbale, eskadra českých fešand v salónu u Xeny, Táborský, co si otevře sám hotel a podobně. Nejvíce mě pobavila potitulková scéna Vinnieho Jonese a řidiče autobusu a pecka od skupiny Lustra s Mattem Damonem https://www.youtube.com/watch?v=0Vyj1C8ogtE

plakát

Luxus na talíři (2016) (pořad) 

Pokud nemáte doma Evian lze použít odstátý Perrier!