Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Thriller

Oblíbené filmy (10)

Invaze barbarů

Invaze barbarů (2003)

Zúčtování generace, která podlehla volné lásce a levicové politice.

Milenci

Milenci (2008)

V tomto příběhu se milují lidé plní chyb a problémů a to není zrovna příjemný pohled. Pokud bychom chtěli Phoenixově postavě vytknout nečestnost vůči přítelkyni Sandře, když se současně pokouší o Mischell, pak si dovolím namítnout, že Sandřina naivita je také svého druhu morální defekt.

Skvělí chlapi

Skvělí chlapi (2000)

Předlohou tohoto filmu se stala novela amerického romanopisce Michala Chabona, která popisuje s ironií jemu důvěrně známé prostředí americké univerzity v období knižního festivalu. Jeho alter ego ztvárnil Michael Dougles, představující profesora literatury a spisovatele, jehož hvězda pomalu zapadá. Je to zvláštní, vidět bývalého představitele tvrdých mužů šovinistické reaganovské éry, jak se pajdá v růžovém dámském županu, hulí jointa a sarkasticky komentuje poklesky svých bližních. Nejenže je skvělý, ale je mnohem přesvědčivější než kdysi, v perfektním obleku a hladce učesán.

Jasná hvězda

Jasná hvězda (2009)

Žensky senzitivní a zasněný film, věrně přibližuje ideál romantické lásky. Pokud nemáte rádi kostýmní dramata a lásku chápete jako zásun 3x týdně, tak na to prosím nekoukejte. Nebo alespoň následně nepište komentáře ve smyslu, že film je pomalý a příliš emotivní. Je to jako vytýkat akčnímu filmu, že je příliš rychlý a moc se v něm střílí....

Bokovka

Bokovka (2004)

Věčná škoda, že Payne vystřihl tu scénu s přejetým psem a změnil tak částečně vyznění následujících událostí. Z hořkého dramatu udělal přijatelnou hořkou komedii.

Pravidla boje

Pravidla boje (2004)

Thriller pro intouše. Mamet zde použil stejné postupy jako ve svém pozdějším počinu, filmu Redbelt, kzerý znovu resuscitoval žánr bojového filmu. Jako etablovaný divadelník píše Mamet především brilantní dialogy, ale rovněž jako režisér má svůj výrazný rukopis. Jeho přínos pro žánr spočívá v civilním a věcném ztvárnění žánrových klišé. Tato snaha by nebyla sama o sobě nijak objevná, vnášení realistických prvků do žánrových podívaných je dnes ve filmu všeobecný trend. Mamet však na rozdíl od svých kolegů nepřidává tyto prvky zvnějšku, ale zevnitř, skrze psychiku a motivace svých postav. V případě Spartana má důkladně nastudovánu situaci v tajných službách nejen z hlediska faktů, ale především z hlediska charakterů lidí, kteří v oboru pracují. Výsledkem je nadupaná akce místy připomínající policejní reality show. Hlavní role se suverénně zhostil Val Kilmer, který předvádí kreaci opravdového drsňáka. Tvrdí chlápci typu McClaina vedle něj vypadají jako fantazijní projekce gaučových povalečů.

Strážci - Watchmen

Strážci - Watchmen (2009)

Watchmen je tím, čím tak zoufale chtěl být Temný rytíř, přelomovým komiksovým filmem. Je to film pro dospělé a o dospělých, konkrétněji pak o krizi středního věku, žádná Temně pubertální sebevzhlíživá nasranost. V tomhle světě by netopýří narcis skončil stejně jako Roscharch - jako červený flek na antarktickém sněhu.