Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi

Recenze (12)

plakát

Scott Pilgrim jde na věc (2023) (seriál) 

Asi jako každý jsem očekával věrnou adaptaci skoro 20 let starých komiksů, ale už koncem první epizody jsem věděl že tomu tak nebude. Nicméně já jsem za to rád, už jen z toho důvodu že původní příběh znám a vlastně bych se koukal na to stejné, jen v animované podobě, což by sice taky bylo super, ale jsem rád že se seriál vydal jinou cestou. Konec koncu i tento seriál je psan samotným autorem původních komiksů, takže autentičnost a duše Scotta Pilgrima je všudypřítomná, což je vtipné napsat, jelikož Scott byl asi tak ve 3 epizodách. Líbilo se mi jakou cestou se vydali s Ramoninymi evil exes a místo brutální nakládačky si vyříkali co bylo špatně na jejich vztazích a Ramona byla nucena dosáhnout jakého si sebeuvědomění. Myslím se, že to byla dobrá změna a velmi to pomohlo vybudovat jak Ramonin, tak i všech jejích ex, charakter. Animace byla naprosto špičková, tam se asi nedá co vytknout, je to vše co jsem očekával a mnohem víc, celkově po audiovizuální stránce to byla naprostá bomba. Také jsem velmi ocenil narážky a reference jak na filmovou, tak na herní adaptaci, byly to hezké detaily, které mi udělali radost. Celkově tomu nemám moc co vytknout. Samozřejmě se nejedná o žádný světoborný příběh na Oskarové úrovni, ale o tom Scott Pilgrim nikdy nebyl, tahle série se musí brát s nadlhedem. Rozhodně to není seriál pro nějakou mamku co v životě nesáhla na videohru a neorientuje se v různých nerdských sférách. Samozřejmě že moje recenze je zabarvená mými osobními preferencemi a emocemi, nekoukám na to objektivně, protože Scott Pilgrim je pro mě série, kterou držím blízko svého srdíčka, takže pokud tohle někdo čte, berte to prosím trochu s nadhledel. Za mě tento seriál byl parádní jízda, která vdechla nový a fresh život kultovnímu filmu a komiksu a byla to jedna z nejlepších animovaných (ne)adaptací co jsem kdy viděl.

plakát

Texaský masakr motorovou pilou (1974) 

Musím říct, že od kultovní klasiky jsem čekal mnohem víc. Po všech těch letech poslouchání ze všech koutků internetu, jak je tento film úžásný, děsivý, atmosférický a nevim co ještě, jsem měl poměrně vysoké očekávání. Bohužel, jsem naprosto zklamaný. Myslim si, že tento film je neskutečně přeceňovaný, jen protože je to dědeček všech slasherů, neznamená že bude i dobrý. Tento snímek můžu pochválit za hezkou kinematografii a zajímavý sound design. Hodně se mi líbilo míšení zvuků různých nástrojů s hudbou a následné sladění tohoto audia s vizuály. Set design byl velmi povedený a celkově ztvárnění Texasu bylo na jedničku. To je bohužel zhruba tak vše, co se mi na filmu líbilo. Nepřišel mi nijak strašidelný a nebo atmosférický. Smrti postav byly náhodné a nenachaly na mně žádný dopad. Ke konci už to bylo i vyloženě otravné, neustálí křik Sally mě zhruba po 2 minutách přestal bavit a její postava pro mě nebyla nijak sympatická, vlastně žádná z postav nebyla. Scénář je tuctový, ale na svou dobu asi poměrně originální. Dialogy jsou takové, jaké byste od slasheru čekali, jen teda s tou vyjímkou že všichni mají výrazný jižanský přízvuk. Popravdě jsem se u filmu víckrát smál, než se bál. Film jsem si tedy ve výsledku i lehce užil, ale ze všech špatných důvodů.

plakát

Věčný svit neposkvrněné mysli (2004) 

!LEHČÍ SPOILER TAK DO PRVNÍCH 30 MINUT FILMU! Ani nevím co na to říct. Naprosto dechberoucí snímek, který musí rezonovat snad s každým divákem. Krásné podaní toho jak fungují vztahy, rozchody a celkově lidský psychika, když v ní hraje roli láska. Přesto že hlavní zápletka je o vymazávání paměti, bylo to napsané a podané velmi realisticky a věrohodně. Kdyby vymazání paměti bylo možné, takhle nějak si představuju samotnou psychiku lidí, co to podstoupí. V podstatě po emoční stránce je pro mě tento film 10/10, co se týče samotné logiky toho byznysu a využití vymazání paměti, tak s tí mám lehčí problém; nebudu ale raději říkat co, abych zbytečně neprozrazoval děj. Líbilo se mi, že se snímek nebál ukazát vše co do vztahu patří, jak to hezké, tak i to ošklivé. Navíc obě tyto kvality vyzdvihnul tak, že jsem se naprosto dokázal vcítit do kůže obou hlavních postav. Celkově to, jak to bylo zachyceno je pro mě velmi stotožnitelné a za to chválím. To vše by samozřejmě nebylo možné, bez naprosto úžasných hereckých výkonů jak od Jima Carreyho, tak od Kate Winslet. Chemie, kterou na obrazovce měli, byla nepopsatelná, skoro jako bych se koukal do soukromého života skutečného páru. Bohužel musím říct, že hudba mi v tomhle filmu vůbec nesedla. Přišla mi jak kdyby patřila do jiného filmu, mozná Sám Doma. V nějakých scénkách byla v pohodě a neměl jsem s ní problém, ale v jiných mi vážně vadila. Je možné, že to je jen má preference a ostatním to nebude vadit, ale mně osobně to vadilo. I přes těch pár negativ, si myslím že Eternal Sunshine of the Spotless mind je naprosto užásný snímek, který krásně zachycuje realitu vztahů. A musím se přiznat, že na konci mi ukápla nejedna slza. Za mě je to naprosto úžasný film, který by každý měl vidět. Mozná jen nedělejte stejnou chybu jako já a nekoukejte se na to, pokud si procházíte těžkým obdobím, ale jinak vřele doporučuju!

plakát

Constantine (2005) 

Jsem poměřně mile překvapen. Nečekal jsem že se mi to bude až takhle líbít. Hned od začátku, jsme bez nějakého dlouhého vysvětlování, vhozeni do světě, který se podobá tomu našemu, ač je plný démonů a různých dalších biblických stvořeních. Constantine se s divákem moc nemaže, nesnaží se mu vysvětlit jak vše funguje a spíše spoléhá, že to divák sám pochopí a bude akceptovat. Je tam mnoho scén, kdy nevíte proč ten svět a ty charakteři takto fungují, ale to se mi na tom líbí. Nemusíme znát každý detail, kazdého předmětu, démona, techniky, zbraně, prostě to takhle funguje a basta. Za mě tohle pomáhá se do samotného světa a příbehu vcítit. Samožřejmě zde bylo i vysvětlování, ale bylo uděláno velmi dobře a vkusně, takovým způsobem, že to nebylo divákovy vhozeno jen tak do obličeje. Jsem lehce na různé ulítlosti, co se nebojí experimentovat nejen se svým příběhem, ale i s unikátními vizuály a nápady. Například taková "Holy shotgun" je něco co jsem nevěděl že v životě potřebuju, dokud jsem ji neviděl. Líbili se mi kreativní záběry, které si pohrávaly často s perspektivou, zajímavé a poutavé prostředí a nebo různé hororové prvky, které občas působili až groteskně. Filmaři si s tímto snímkem fakt zařádili. I samotný přiběh byl poměřne poutaví a do konce i chytrý. Dokázál vybalancovat 2 postavy s naprosto jinými cíly, dát je do jednoho příběhu a společně dovést až na konec obou jejich cest. Příběh se nedal ani moc dobře předvídat, bylo to celkem chaotický, ale v tom dobrým smyslu. Stále jsem si říkal co se stane dál a těšil jsem se na rozuzlení zápletky. Herecké výkony taky nebyly špatné, ale nebylo to nic Oscarovýho, prostě tam byly a splnily svůj účel. Nelíbil se mi climax filmu, nebo spíše jsem měl takové smíšené pocity. V climaxu se stalo to, co se v podstatě omíjelo už od téměř samotného začátku (hlavní hrdina nemůže na určité místo, protože někdo ho fakt nemá rád, ale potom se hlavní hrdina na konci "polepšil" a on mu přístup do toho místa povolil), nepřišlo to od nikud, podklad tam pro to byl, ale bylo to celkem cliche a nijak mě to ani nepřekvapilo. Ale jinak jsem si film fakt užil a musim říct, že se těším s čím přijdou v sequelu.

plakát

Vzestup Želv Ninja: Film (2022) 

Vidím spoustu lidí si stěžovat na animaci a designy postav. No za mě byla animace, art style a designy postav naprosto super. Líbilo se mi provedení akčních scén, které vypadaly spíše jako anime než západní animace. Choreografie byla zábavná a dobře udělaná. Světlá a hravá paleta barev všemu vdechla život a moc dobře se na to koukalo. Seriál, na který tento film navazuje, jsem neviděl, nicméně to nic moc neubralo z příběhu, až na jednu otázku a to je proč mají mýtické schopnosti, to ale nijak filmu neubírá a pokud jste schopný přijmout ten fakt, že to tam prostě je, tak o nic nejde. Dále se mi líbili výrazy postav a jak hrozně živě vše vypadalo, animátoři si vážně pohráli s jejich gestikou a mimikou. Dobré byly i hlavní postavy filmu, naprosto atipické od klasických TMNT, každá želva má mnohem jinou a výraznější osobnost a celkově to filmu dost pomohlo. Přiběh a ani témata nejsou nové, ale jsou podané dobrým způsobem a nenudí. V některých momentech jsem si i dokonce řikal, jak porazí tyhle šílený záporaky a jak sami zvládnou přežít a to jsem od tohoto filmu nečekal. Bylo jasné že bude happy ending, je to určené pro mladší publikum, ale to jak to želváci zvládnou byla celou dobu poměrně záhada. Humor v tomto filmu byl celkem fajn, za břicho jsem se nepopadal, ale parkrát jsem se pousmál. Také se mi líbili místy skoro až hororové prvky, které filmu dodali dramatičnost a napjetí. Bohužel ne všechno je růžové. Hlavní neduha jsou samotní záporáci. Vesmírny cosi, co chce zničit Zemi, protože proč ne. Nějaká emotivní hloubka u nich není, jejich ideologie je jednodimensionální a charakter je na stejné úrovni. Moc nemusím celkově záporáky, které když hlavní hrdinové neporazí, celej svět skončí v plamenech, kvůli Marvelu a DC je tohle v posledních letech neskutečně ohrané a je v tom menší citová vazba, než když máte antagonistu co má nějaké osobní spojení s protagonisty. Ale to je tak asi vše, kromě nezajímavých, nudných záporáků a lehce ohraného příběhu, jsem si tento film užil a myslím si, že to rozhodně není ani zdaleka tak špatný, jak většina lidí zde píše.

plakát

Arcane (2021) (seriál) 

Arcane jsem viděl zhruba před rokem, z ničeho nic jsem si na tuto show vzpomněl a musel jsem se na ní kouknout znovu. Naprosto mě ohromuje co Riot dokázal udělat za úžasnou herní adaptaci. Jakožto ex-hráč LoL jsem si myslel, že Arcane bude hlavně nějakej fan service pro fanoušky hry - pár fanoušky oblíbených champů proti sobě bude bojovat a bude to oblečené v klasické animaci co riot dělá pro své cinematics. Vážně jsem nečekal že z postavy jako je Jinx, která se ve hře jeví pouze jako nějaká šílená holka s kulometem a edgy hláškami, udělají sympatickou postavu, se silným a tragickým přiběhem, který vás chytí za srdce. Na každou další postavu, která se objevuje ve hře mám podobný názor. A co mě vážně překvapilo, bylo to že i postavy co jsou originální pro tento seriál, byly napsané se stejnou péčí, jako ty hlavní, občas jsem si i myslel že něktéré z nich musí přidat do hry. Arcane má skvělý přiběh, ve kterém se odehrává více dějových linek souběžně. Ty se na konec spojí dohromady a vyvrší ve velkolepé finále. Žádná hlavní postava mi nepřišla že je více nebo méně důležitá, všechny postavy měli svou roli v příběhu a byli napsané tak dobře, že jsem se na všechny koukal rád stejně. Samozřejmě musím pochválit i úžasnou a osobytou animaci. Každá scéna vypadá krásně, ať už je akční nebo ne. Co se týče akčních scén, nelze tomu co vytknout, naprostá dokonalost. Myslim si, že Arcane uspěl tam, kde vetšina ostatních herních adaptací selhali. Prostě úžasný seriál, se silným příbehem, dobře napsanými charaktery, krásnou animací, skvělou hudbou a úžasnou tématikou. Za mě, je Arcane asi nejlepší animovaný seriál ze západu, za posledních 5 let. Užije si ho jak nadšaný hráč LoLka, tak i někdo, kdo vůbec nemá tušení co je vlastně LoLko a to je podle mě pro herní seriál neskutečný úspěch.

plakát

Co děláme v temnotách (2014) 

Dlouhou jsem se u filmu nesmál nahlas, ale tady se to prostě jinak nedalo. Naprosto skvělá komedia, která si dělá srandu nejen z upírů, ale i ostatních nemrvých a legendárních bytostí. Vtipně napsané dialogy a postavy, přičemž všechny herecké výkonny pobavily. Hlavně samotný Taika Waititi, u kterého mě rozasmáli jen jeho samotné výrazy. Točené jako dokument o životě upírů, kteří jsou zároveň spolubydlící, byl zajímavý námět a rozhodně se to povedlo. Promluvy do kamery a občasné pop kulturní reference byly zábavné. Film je navíc pouze 86 minut dlouhý, takže se to rychle a příjemně sleduje. Při žádné části filmu jsem neměl pocit, že by film ztrácel gradaci nebo vtip. Za mě vskutku perla mezi úpířimi filmy a zároveň originální a povedená komedie.

plakát

Maják (2019) 

Atmosférický, klaustrofóbní, zvrácený a napínavý. Těmito všemi adjektivy bych popsal snímek Maják. Horor na místo jumpscarů, využívá k vyvolání strachu u diváka napětí, paranoiu a důmyslnou kinematografii. První co člověka při sledování tohoto filmu zaujme je jeho černobílí vzhled a poměr stran 1.19:1, který celý film uzavírá do čtvercové podoby, s tlustými okraji vpravo a vlevo. Ten tomuto filmu dodáva intimní a izolovaný vzhled, který působí mnohdy až klaustrofobicky a bez možnosti úniku, stejně jako se člověk cítí na pustém ostrově, kde pečuje o maják. Už od samého začátku je zřejmé že se něco pokazí, něco se zvrtne a na ostrově se stane něco děsného. Nebudu prozrazovat děj, ale přesně tahle předtucha se vyplnila a to v té nejvíce groteskní a zároveň brutální podobě. Při finálních momentech filmu jsem měl chloupky po celém tělě zježené. Tento film se rozhodně zapíše do dějin, jakožto moderní hororová klasika.

plakát

Ostře sledované vlaky (1966) 

Musím uznat že průměrné hodnocení dávám hlavně z toho důvodu, že jsem od Oskarového snímku čekal trošku víc. Film není nijak špatný, ale zároveň ani v ničem moc nevyniká. Možná mi to taky trochu zkazila znalost knihy, podle které je tento film adaptován, a tak mě vlastně nic co se ve filmu přihodilo nepřakvapilo. Hlavní hrdina, ač se snaží být stotožnitelný, mi prostě nesedl do noty. Ale herecký výkon pana Neckáře se mi líbíl a myslím, že si s touto rolí poradil výborně. Musím uznat že tam byly vtipné momenty, nad kterými jsem se i pousmál, ale bohužel tam byly i momenty, u kterých mi pointa přelétla přímo přes hlavu. To bude nejspíš tím že neznám nějaké archaismy a celkově to jak se v té době mluvilo. Ale i přes nějaká negativa, jsem rád že jsem film shlédnul. Je to důležíté dílo českého filmu a myslím si že každý člověk co se o film alespoň trochu zajímá, by měl vidět tento snímek.