Reklama

Reklama

Mlčení doktora Evanse

  • Sovětský svaz Molčanije doktora Ivensa (více)

Obsahy(1)

Nad oceánem havaruje letadlo. Malá skupina pasažérů je zachráněna mimozemskou lodí, přilétající navázat kontakt s pozemšťany. Mluvčím lidí se stane významný vědec Dr. Evans (Sergej Bondarčuk), který se na palubě letadla nacházel. Evans tráví většinu času s mimozemskou dívkou Orante (Žana Bolotova) a začínají k sobě cítit hlubokou náklonost. Krátce na to však dojde k tragické události. Jeden z mimozemšťanů je při průzkumném letu sestřelen vojenskou stíhačkou. Mimozemšťané to nechápou a když jim Evans vypráví o rozděleném světě a existencí zbraní hromadného ničení, rozhodne se velitel mimozemšťanů jejich návštěvu utajit a vymazat veškeré vzpomínky i z paměti Martina Evanse. (Hans.)

(více)

Recenze (14)

PaRi 

všechny recenze uživatele

Ty tři hvězdičky dávám za slabost pro Bondarčuka jako herce i jako režiséra. Jinak s Akcí Bororo, jak zde tento film někdo připomněl jako podobnou sci-fi, se tato politická agitka nedá naprosto srovnat. O.Fuka se dokázal na začátku normalizace takovým tenatům vysmeknout a tím se dá na Akci Bororo dívat bez uzardění ještě dnes. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Minulý měsíc jsem se ze sovětského sci-fi 70. let podíval na crazy komedii Ivan Vasiljevič mění povolání, která si od zdejších vděčných hodnotitelů vysloužila hezkých 77%. Mlčení doktora Evanse, které jsem viděl dnes, zatím dosáhlo pouhých 48%, ale oslovilo mě určitě mnohem víc. Narozdíl od jiných uživatelů jsem v něm nepostřehl žádnou komunistickou propagandu, dokonce i z filozofů se tu překvapivě neoslavuje „otec komunismu“ Marx, ale kritický Kant. :o) Kontroverzní názory ústřední kladní postavy o tom, že možná je dobře, že lidstvo dosud nemělo štěstí na určité vynálezy, protože nejdříve by mělo dosáhnout určitého stupně morálky, nebo že každý nový vědecký objev zasahující do lidského života se stává zároveň sociálním problémem, mají v sobě podle mě silnou nadčasovost. Režisér snímku Budimir Metalnikov (na zdejší databáze dosud neveden) dokázal vytvořit již od tajuplného černobílého úvodu v havarujícím letadle pohltivou atmosféru, kterou hodně pomáhá sesilňovat i zdejší minimalistické herectví Sergeje Bondarčuka a také Artěmjevova hudba, jíž je sice stejně jako v Solarisu pomálu, ale dokáže v těch několika momentech své přítomnosti dodat filmu na působivosti. Vizuální ztvárnění nadpozemských prostorů či trikových scén nepostrádá na svou dobu nápadité prvky, byť po technické stránce již logicky zestárlo. Škoda, že z větší části solidní zpracování námětu pravidelně jako pěst na oko přeruší nějaká WTF scéna, ať už jde o ty filozofující výlevy ve skalách či nechtěně legrační zásahy mimozemšťanky v čele s bizardní závěrečnou „přestřelkou“. Sice jsem od tohoto filmu velký zázrak neočekával a ve výsledku jsem dost spokojen, ale přeci jen zamrzí, když film s tak výbornou atmosféru sklouzne v závěru do nechtěné sebeparodie. [65%] ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Takové rozporuplnější dojmy z toho mám. Místy ta pomalá atmosféra funguje skvěle, místy zase nudí, má to nejednu zajímavou scénu (začátek - ten mě zaujal fakt hodně), ale je tam i spousta nijakých a ve vztahu s předchozím děním směšných (závěr)... Prostě se to ve mě po celou dobu neustále střídalo a tak oceňuji hlavně vizuál (na svou dobu a místo vzniku), myšlenky, hudbu, samotný námět a občas atmosféru, ale zase na druhou stranu nemůžu říct, že by mě to bůhvíjak zaujalo nebo že bych to označil jako vyloženě povedené. Kde v tom má být ta údajná komunistická agitka jsem ale nezaznamenal... 3* ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

Iba z úcty k dobe vzniku,pôvodnému dabingu,retro atmosféry dve hviezdy.Inak slabé.Myšlienka boja za mier ide celým filmom-také sovietske-áno také angažované scifi-kedysi by som dal odpad ....s odstupom času dve hviezdy.moja zaujímavosť: Exteriéry boli natáčané i v bývalom Československu v spolupráci s Barrandovom. (dyfur) ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

(SSSR II) MLČENÍ DOKTORA EVANSE nestojí za pozornost svou dobovou příznačností, ale tím, čím se odchyluje. Hudba Eduarda Artěmjeva, známého jako skladatele kongeniálních děl Tarkovského, jakoby patřila do deštěm zalitého světa rozervaných jedinců a ne do nechtěné komedie. Na komunistické sci-fi propagandě není apriori nic špatného, protože na americké protikomunistické filmy z 50. let se dá dívat dnes i přes jejich úsměvnou, ale ne uniformovanou vizi střetu s jinou civilizací a určitou naivitou s tím spojenou. Špatné je, pokud počin z počátku let sedmdesátých zapadá spíše do diskurzu let padesátých, a tak působí jako hrozný archaismus, který svou explicitností dává důvod k pobavení nad svou hloupostí (viz "udělají z něj komunistu"). Prorežimní režisérr a herec Sergej Bondarčuk je sice dostatečně charismatický, aby divák nestihnul ztratit za tu hodinu a půl pozornost, což svou formální precizností zvládaly zahraniční díla, ale ne tato sovětská sci-fi, ve které se až příliš volně zachází s cliffhangery a deadliney, a tak není důvod k napětí. Kdo ale neusne nebo neuteče, dozví se, že i zlý kapitalista-Američan má šanci na život po smrti na technicky a morálně vyspělé cizí planetě, pokud se z něj stane rudě smýšlející občan. Ano, Sovětský svaz je opravdu taková utopická cizí planeta a komunisté jsou mimo...zemšťani. Není se tak proč bát, že "to už nikdo nikdy nepochopí". Kant s Vámi. ()

Zajímavosti (2)

  • Exteriéry boli natáčané i v bývalom Československu v spolupráci s Barrandovom. (dyfur)

Reklama

Reklama