Reklama

Reklama

Napoleon, osud a smrt

(TV film)
  • Francie Napoléon, la destinée et la mort (více)
Francie, 2021, 88 min (Alternativní 55 min)

Obsahy(1)

Chtěl si udržet vládu nad svým osudem až do samotného konce... 14. dubna 1821 prožíval Napoleon Bonaparte další den ve vyhnanství na ostrově Svatá Helena a do konce života mu zbývalo jen několik málo dní. Onoho rána nadiktoval zvláštní dopis guvernérovi ostrova, v němž jej zpravoval o vlastní smrti. Zbývalo jen doplnit datum. Smrt znal umírající Napoleon dobře, pohrával si s ní léta, chodil jí vstříc v bitvách, a dokonce se neúspěšně pokusil o sebevraždu. Prožijme znovu vzestupy i osudová selhání jednoho z nejmocnějších mužů světových dějin. Ačkoliv tělo legendárního vojevůdce zemřelo, jeho legenda žije dodnes. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní dokument soustřeďující se na psychologický profil postavy světových dějin. Je tam i lehce naznačena jeho vojenská strategie, ale opět pod úhlem mentality jeho osobnosti. Smrt jako vstup do nesmrtelnosti, genialita pod tíhou ega a válka velmocí proti jednomu muži (poprvé v dějinách světa) 82% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Oproti jiným dokumentům  je tento bohaty na myslím malo známe detaily jeho života. Napoleon byl osvícenský politik , dítě Francouské revoluce. Mluvil o novém občanském zákoníku, novém administrativním systému, centralizaci či modernizaci dopravní infrastruktury. Chtěl nezávislé soudnictví apod. Pro nefracouze bylo těžké přijmou vládu velkého evropského císařství 134 departmentů, kde funkce a místa ve vládě nad novými územími také přiděloval svým příbuzným. Takže řečmi o rovnosti, meritokracii a moderních vizích Evropy si vlastně protiřečil. A svou mírovou vizi Evropy dosahoval místo diplomatického vyjednávání skrz válku jako válečný agresor. Napoleon válku vždycky považoval jako nástroj získání moci a realizaci jeho mocenských snů. ()

Reklama

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument zhŕňajúci v skratke cestu Napoleona na vrchol a jeho pád. Film sa zameriava hlavne na jeho vojenskú a politickú kariéru, kým osobný život je skôr v úzadí. Klasické rozhovory s odborníkmi sú doplnené zábermi krajiny ostrova Sv. Heleny, efektnými mapovými vizualizáciami a krásnymi výtvarne vytvorenými animáciami udalostí často aj s 3D efektom. Na rozdiel od podobne ladeného True Štúr ide však o maľbu a nie perokresbu. ()

dalia 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument a důstojná připomínka 200. výročí Napoleonova úmrtí. Vystupují zde přední současní francouzští historikové zabývající se danou tematikou, takže komentáře a úvahy jsou fundované a zajímavé. Dokument není prostým životopisem, jakých už existuje řada, ale soustředí se primárně na několik klíčových momentů Napoleonova života, kdy byl bezprostředně konfrontován se smrtí. Zajímavé je výtvarné pojetí, v podstatě prolínačky reálného prostředí a animovaných postav. Jsou to trochu neobvyklé, ale působivé animace. Krásná hudba, soundtrack stojí i za samostatný poslech. Netradiční, ale velmi povedené. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Dokument zajímavé osvětlující jeho trvalou snahu být vítězem anebo po porážce být mučedníkem. Po dvaceti letech od smrti byl dovezen do Francie a uložen do zvláštní krypty v Invalidovně. Jak řekl Chateaubriand, který Napoleona nesnášel: "Za života mu málem ležele Evropa u nohou. Po smrti se mu poddala zcela". ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama