Reklama

Reklama

Pašeračky

(festivalový název)

Obsahy(1)

V 70. letech 20. století žily v malé vesničce nedaleko Žlutého moře na ostrově Čedžu ženy zvané „haenyo“, které se bez dýchacích přístrojů běžně potápěly až do hloubky dvaceti metrů, pod hladinou na jedno nadechnutí strávily okolo dvou minut. Mezi nimi byly i nejlepší přítelkyně Chun-ja a Jin-sook, jenž potápění braly jako jejich zdroj příjmů. Ale jak se poblíž pláží začaly stavět továrny, práce ubývalo. Bez žádné jiné možnosti se posádky místních lodí připojily k pašeráctví na vodě. Pašerácký byznys v tak malé vesnici byl ale příliš velký na to, aby ho rodina Ji-sook zvládla, a poklidná vesnice byla postupně rozbita. (mikki089)

(více)

Recenze (5)

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Standardně vysoce kvalitní řemeslný produkt z Jižní Koreje. Tvůrci jsou očividně velcí fanoušci Bondovek, Dannyho parťáků a dalších podobně laděných snímků. Berou si z těchto svých předobrazů to, co jim přijde nejvíc cool, a roubují to do svého bijáku. Bohužel mi to přišlo až moc hladké a hrané na efekt. Kouká se na to dobře, oceňuji nadhled a odlehčený tón, ale je to zbytečně dlouhé a to nejpamětihodnější přijde až v posledních cca pětačtyřiceti minutách. Dlouhá hotelová bitka je rozhodně vrcholem filmu a jasným odkazem na Oldboye – od této sekvence si film až do konce udrží nařachané tempo, které předtím postrádal. Za vypíchnutí stojí ještě poměrně unikátní fight sekvence pod hladinou moře, do které se zapojí i žralok. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Zábavný akční thriller se spoustou nadsázky, který kombinuje osvědčená schémata a motivy známé z bondovek, mnohých heist-filmů i jiných jihokorejských hitů. Odlehčený příběh o profesionálních potápěčkách, které se z výlovu škeblí ze dna moře přeškolí na výlov pašeráckého zboží, ale musí se pak na černém trhu naučit pohybovat se i mezi gangstery, pobřežní stráží a obchodními inspektory, se sice místy otírá o sociální téma vykořisťování dělnic, ale ve výsledku je především popcornovou žánrovou podívanou, v níž se neustále kují pikle a podrazy. Nenáročná stylová jízda, jejíž vrcholy představují dvě akční sekvence ve druhé polovině filmu – krvavá bitka v hotelové chodbě a podvodní souboj hrdinek s potápěči a se žraloky. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Dannyho parťáci na moři z Jížní Koreje! Režisér Ryoo Seung-wan patří ke korejské elitě. Veterán, Berlínská Mise i Útěk z Hašimy jsou velmi oblíbené a populární filmy, takže jeho další nový film je vždy vypjatě u všech očekávaný a jeho novinka Smugglers je takový příjemný odlehčený heist blockbuster, který prozkoumává pašeráky z jiného úhlu. Příběh sleduje skupinu žen, které jsou výborné potapěčky a živí se sbíráním mušlí, jenže s příbytkem továren je práce čím dál méně a tak se brzy vydají na dráhu zločinu, tedy pašeráctví. Lovení beden z moře, kde je zlato a podobný věci. Ženy jsou sympatické, hezké podvodní záběry, film má zábavné tempo a má to feel-good atmosféru. Řemeslně samozřejmě opět výborné. Ovšem posledních 40 minut se rázně přitvrdí a mé nadšení se začalo zvyšovat. Úžasná akční sekvence v chodbě se sekerama a nožema proti početné převaze je fakt lahůdková. Skvělá kamera, choreografie, je to i správně nekompromisní, no tady jsem cítil vibe drsných akčních thrillerů, co vznikaly pár let zpět. Přišly na scénu i nějaké ty fajn zvraty a pak dechberoucí finále s potapěči, noži a žraloky !! To jsem si fakt užíval, jelikož jsem takovou naháněčku pod vodou, kde slečny inteligentně likvidovaly šmejdy a do toho tam ještě řádili pěkně udělaní žraloci neviděl. Rozhodně jeden z těch zajímavějších letošních filmů z Jížní Koreje. 75% ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro retro, byť 70.léta nejsou můj šálek čaje. Přesto rejža Ryoo Seung-wan přinesl zajímavý námět o skupině potápěček, které musí nějak živit, když perlolov nenese, tak se holt přejde na pašování. To má svoje zjevná úskalí, ať policie, nebo konkurenční gangy. Film je v první polovině hlavně sociální drama zobrazující tehdejší historii. Krimi složka začne přituhovat až v poslední třetině, a směřuje do krvavého finále, které se vůbec nedá odhadnout. Jednu z nejvýraznějších rolí má Jo In-seong, ale není hlavní postavou. Za povedené finále mohu dát 3 hvězdy, film je bohužel většinou stopáže dost nudný, byť jak jsem říkal mohutně finišuje a nabízí silné momenty. Viděno v prosinci 2023. ()

Galerie (40)

Reklama

Reklama