Reklama

Reklama

Oslava krásy

  • Československo Olympijské hry 1936 - II. díl Posvátný Olymp (více)

Obsahy(1)

Druhá část dokumentárního projektu OLYMPIA zobrazující letní olympijské hry konané roku 1936 v Berlíně. Soutěžní disciplíny se často konají mimo olympijský stadion a mnohé záběry na sportovce fungují jako oslava krásy lidského těla. (ČSFD)

Recenze (33)

Prekarkar 

všechny recenze uživatele

Skvělé a nejskvělejší! Jako fanda sportovních filmů jsem si přišel opravdu na své a tu oslavu krásy opravdu vnímám. Zase musím zopakovat, že Tento film je pro mě něco neuvěřitelného a je pro mě ještě lepší, než první díl - "Přehlídka národů". Jeden z nejlepších dokumentačních sportovních filmů s velmi vysokou uměleckou hodnotou. Neotřelé záběry, na tehdejší dobu nevídané, citlivé dvojexpozice, nové úhly pohledu! Prostě skvost. Všechno do sebe zapadá i přes (a pozorný divák to pozná) aranžované záběry (1500 m v desetiboji, některé záběry v cyklistice, v plavání...) Citlivé nůžky ve střižně a skvěle vybraná stanoviště kamer podtrhuje obrovský talent Leni Riefenstahl. A dokonce po nějaké propagandě zde není ani vidu, ani slechu. Jasných pět! ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tento díl mě avil o trochu méně než Přehlídka národů. Asi je to tím, že tady jsou nasnímány sporty ne tolik atraktivní (ženský skoku do vody, promiň, tebe nemyslím), ale přesto se zde dočkáme mnoha okouzlujících záběrů (šerm stínů, který je opravdu náderný). Ale i tak se jedná o další dílo hodné pozornosti, zvláště pak od autorů dnešních sportovních sestřihů a dokumentů... ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Platí v zásade to, čo pre prvý diel, s tým, že je tu ešte väčší dôraz na umeleckú stránku, keďže tu je aj viac takých disciplín, ktoré to umožňujú (gymnastika, skoky do vody). Takže v ešte väčšej miere sa dá hovoriť o poézii pohybu, skvelo rytmicky postrihanej a sprevádzanej výbornou hudbou. Na druhej strane je tu menej hajlovania a menej Hitlera. Film uchváti už od prvých sekúnd, keď v prológu predvedie štúdiu pohybu s nádhernou hrou svetla, tieňov a hmly. S podmanivou obrazovou stránkou potom film ohuruje aj pri jednotlivých športových disciplínach, nakrútených technicky brilantne (že ešte aj dnes to pôsobí moderne), s použitím netradičných, veľmi pôsobivých uhlov záberov. A nechýba ani humor, a to predovšetkým pri "konských" disciplínach, kde sa niektoré kone nechceli zmieriť so surovým zaobchádzaním a dávali to jazdcom jasne pocítiť. No a napokon vrcholom filmu z tej umeleckej stránky sú doslova dychberúce skoky do vody v závere. ()

Jelly 

všechny recenze uživatele

výrazně zajímavější než první díl. přibylo i netradičních záběrů a méně provařených sportů, než byla spousta lehké atletiky v jedničce. hlavně mě dostal terénní závod na koních. ne z pohledu nasnímání, ale sám o sobě. tipuju, že většina koní šla po závodě na porážku, bylo to totálně zvrhlé. ()

Cecilka 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem studiu Riefenstahlové věnovala v rámci projeku víc než měsíc, zaujaly mě spíš hry samotné než nějaké estetické detaily. Skákání o tyči do písku naštěstí už vzalo za své.. Aby se ale neřeklo, musím docenit zejména na počátku prvního dílu úchvatně pojaté srovnání athénských soch s dokonalým (arijským) sportovcem... ()

Páně 

všechny recenze uživatele

Natočeno je to mistrovsky. Ovšem, že se se při sportovní střelbě střílelo na terče v podobě lidí, to mluví samo za sebe. ()

GTS_PUNK 

všechny recenze uživatele

Pokračovanie dokumentu "Hitlerovej režisérky" Leni Riefenstahl o XI. letných olympijských hrách, ktoré sa v roku 1936 uskutočnili v Berlíne. Na rozdiel od prvého dielu, ktorý sa zameriava výlučne na atletické disciplíny, odohrávajúce sa na Olympijskom štadióne, sleduje pokračovanie väčšinu ostatných športov. Divákovi tak ponúka menej stereotypný a pestrejší pohľad na priebeh posledných hier pod piatimi kruhmi pred začiatkom druhej svetovej vojny. Vidieť možno napríklad gymnastiku, plávanie, skoky do vody, cyklistiku, box, päťboj alebo veslovanie či jachting. Vďaka tomu je pokračovanie o niečo lepšie než prvý diel. Dokumentárne dielo nemožno vnímať bez propagandistického aspektu, ktorý v sebe nesie, keď zobrazuje Hitlera či hajlovanie (aj keď oboch je tu tentokrát o čosi menej), hoc je pravda, že propagandy tu nie je toľko, aby zatienila šport. Olympia 2. Teil - Fest der Schönheit diváka osloví nielen ako historický materiál, ale aj tým, akým spôsobom je natočený. Množstvo záberov je poňatých naozaj zaujímavým spôsobom, pričom výborná je obzvlášť práca s uhlom kamery pri snímaní skokov do vody. Pri nich má divák dokonca možnosť vidieť aj momenty pod vodnou hladinou, čo je na film z polovice tridsiatych rokov 20. storočia pomerne unikátne. ()

Alex_01 

všechny recenze uživatele

Je to strašně elektrizující zážitek. Čistá, estetická krása lidského těla v pohybu střídá napínavé souboje veslování, desetiboj, fotbal doprovázené perfektně synchronní hudbou Herberta Windta. Kamera se nejvíce předvádí ve skocích do vody a střídá se jeden plakátový záběr za druhým. Logika řazení záběrů postupuje z velkých celků po intimní pov záběry účastníků a přenáší diváka pod vodu, do lodě s veslaři nebo přímo pod hrazdu. 5* ()

Harakiri13 

všechny recenze uživatele

Druhá část tentokrát představuje ostatní disciplíny, než pouze atletické jako tomu bylo v první části. Opustíme tedy i berlínský stadion a podíváme se na pólo, cyklistiku, fotbal, box či šerm. Opět sledujeme nádherné a povedené záběry. Proto jsem i já musel opět hodnotit velmi vysoko. 9/10  ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Tak v podstatě je to taková nastavovaná kaše prvního dílu. Ty opravdu nejpovedenější a nejoriginálnější záběry je možné vidět v klipu od Rammstein, takže je vlastně zbytečné (a taky celkem nudné) se na celý film koukat. Za zmínku ale určitě stojí maratónský běh a pak samozřejmě ceremoniál ukončení her. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

no....řada lidí nezná souvislosti...ale v mnoha ohledech velice přelomové a novátorské dílko........nové filmařské postupy: jízdy, vysokorychlostní kamery (skoky do vody), podvodní kamery (plavání)......... No...jinak ve své době to bylo mistrovské dílo..obzvlášť pro Nacisty....dneska se nám nezdá, protože jsme viděli skoro všecko.....resp.ledasco..........tehdy...to s krásou těla nebylo jako dnes...nebyli jí zdaleka tak přesyceni jako sme my dnes..............................kdy je to pomalu protivné.....protože reklama, kult dokonalých těl, fitka, totalgymy....časopisy...hubnutí.........teda.............asi tak.... ()

Felsenberg 

všechny recenze uživatele

Krása. Krása lidského těla a pohybu pohledem geniální Leni. Nejvíc to podle mě odnesli koně a jezdci. Ty pády byly drsné. nebo doskoky při skoku do výšky a skoku o tyči. Tenhle film je sportu i umění zároveň. Já tam moc propagandy necítil, spíš objektivitu. A hlavně genialitu Leni a obdiv k Olympii a kráse člověka. ()

Reklama

Reklama