Reklama

Reklama

Umírání za dlouhého dne

  • Velká Británie The Long Day's Dying (více)

Obsahy(1)

John, Cliff, Tom. Tři muži, tři angličtí výsadkáři. Všichni skvěle vyškoleni pro záškodnickou činnost. Všichni umějí správně zabíjet, klást miny, vyhazovat mosty, střílet samopalem i pistolí. Ale v tuto chvíli jim nic z toho není moc platné. Jsou odříznuti od své jednotky, uvízli v jakémsi podivném bezčasí, v neznámé krajině, bez spojení, bez velení. Už čtrnáct hodin čekají v polorozbořeném, opuštěném statku na svého seržanta, který odešel na průzkum, a je čím dál jasnější, že se dříve nebo později budou muset sami rozhodnout, co dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Komorný vojnový film o troch červených baretoch a koľko je v ňom napätia. Vyzerá to ako hra na vojakov, ale každú chvíľu sa niečo môže zvrtnúť, a aj sa zvrtne. Aj tí "naši" sa vojnou menia na poriadne beštie a keď nám film umožnil počuť ich myšlienky, alebo telepatickú komunikáciu, tak sa moje sympatie k hrdinom veľmi rýchlo vytrácali. Nestačilo ani klasické brutálne zabíjanie zoči voči, ale prišlo aj zabíjanie mŕtvych alebo zabíjanie omylom. –––– Jsem pacifista a byl to můj granát. –––– Já už to umím! Už umím dobře zabíjet! ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Obsahově výnikající dílko. Technicky je film zpracovaný na průměrné úrovni odpovídající 60. letům, takže takhle až tolik nezaujme. Český dabing se bohužel příliš nepovedl. Herecké výkony nejsou nijak oslnivé, spíše poměrně chladné. Především ve chvílích, kdy postavy diskutovali o tom "co dál", bych očekával více emocí. Největší devizou snímku je bezesporu poselství, které nese, navíc je naplněno bezezbytku. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Aj keď dnes už môj dojem nebol taký veľkolepý, ako pred vyše 40 rokmi, keď som videl tento film premiérovo, stále ho považujem za mimoriadny film. V minimalistickom obsadení a priestore prebieha dráma o živote a smrti, ozvláštnená vnútornými monológmi jej aktérov, ktoré umožňujú lepšie pochopiť ich správanie sa. Dostal som chuť prečítať si literárnu predlohu, pretože titulkovanie filmov v poslednej dobe ide dolu vodou a moje znalosti angličtiny ani zďaleka nepostačujú na to, aby som zachytil všetko, čo by som zachytiť chcel a mal. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělé válečné drama se dá natočit i bez mega válečných scén a počítačových efektů. Dokonce s minimem lidí. Stačí tři britší paragáni a pár Němců. Tohle je těžce psychologická záležitost a dává vám možnost nahlédnout do myšlenek ztracených výsadkářů. Perfektní bylo znázornění úvah a myšlenek při střetu s Němci... Celý film se odehrává v pošmourném lese či opušteném stavení a kdo čeká akci jako v Band of Brothers asi bude zklamán. Tito paragáni jsou nenápadní, tiší a snaží se za každou cestu dostat do svých linií... Za konec přidávám poslední, pátou hvězdu. * * * * * ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Prchavé šero poskvrněné mysli, nad kterou monstrum válka přebrala kontrolu, aby mezi automatismy tahala za nitky emocí a intelektu. Nastává další dlouhý den, v jehož drtivé většině se nic neděje, ale garantuji vám, že na to, co se stane do jeho sklonku, byste ráno ani nepomysleli.. Nedostatky v logice bych tomu nevyčítal, ve válečném běsnění je jich plno. Nečekal jsem, že bude Hemmings v roli takového charakteru tak dobrý.. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Ve scéně, kde se John (David Hemmings) plíží za německým výsadkářem, si lze na opasku německého výsadkáře povšimnout sumek k pušce Mauser, přestože je vybaven samopalem MP 40, do kterého byly puškové náboje nepoužitelné. (Privatejoker)
  • Britští výsadkáři ve filmu používají samopal Sten Mk III. (Privatejoker)

Reklama

Reklama