Reklama

Reklama

Umírání za dlouhého dne

  • Velká Británie The Long Day's Dying (více)

Obsahy(1)

John, Cliff, Tom. Tři muži, tři angličtí výsadkáři. Všichni skvěle vyškoleni pro záškodnickou činnost. Všichni umějí správně zabíjet, klást miny, vyhazovat mosty, střílet samopalem i pistolí. Ale v tuto chvíli jim nic z toho není moc platné. Jsou odříznuti od své jednotky, uvízli v jakémsi podivném bezčasí, v neznámé krajině, bez spojení, bez velení. Už čtrnáct hodin čekají v polorozbořeném, opuštěném statku na svého seržanta, který odešel na průzkum, a je čím dál jasnější, že se dříve nebo později budou muset sami rozhodnout, co dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Komorný vojnový film o troch červených baretoch a koľko je v ňom napätia. Vyzerá to ako hra na vojakov, ale každú chvíľu sa niečo môže zvrtnúť, a aj sa zvrtne. Aj tí "naši" sa vojnou menia na poriadne beštie a keď nám film umožnil počuť ich myšlienky, alebo telepatickú komunikáciu, tak sa moje sympatie k hrdinom veľmi rýchlo vytrácali. Nestačilo ani klasické brutálne zabíjanie zoči voči, ale prišlo aj zabíjanie mŕtvych alebo zabíjanie omylom. –––– Jsem pacifista a byl to můj granát. –––– Já už to umím! Už umím dobře zabíjet! ()

Rocky62 odpad!

všechny recenze uživatele

Autentické vykreslení války, vnitřní monolog s hlubokým myšlenkovým přesahem, válečné poselství, psychologie postav. Tyto atributy zajisté nějaký válečný film obsahuje, bohužel ne The Long Day's Dying. Za 95 min jsem nezaznamenal jediný moment, který by stál za vyšší hodnocení. Amatérský extrémně nudný shit! ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zvláštnym spôsobom podaný film, kde si i hlavné postavy veľmi ťažko hľadajú cestu k divákovi. Paradoxne podstatne sympatickejšie pôsobí postava nemeckého výsadkára Helmuta. Trojica angličanov dlho vyčkáva na správny moment a dej sprevádza podstatne viac vnútorných monológov ako dialógov medzi postavami. To mi sedelo. Môj problém bol, že som k filmu nevedel zohnať titulky a tak som to skúsil s mojou nedokonalou angličtinou. Niektoré zábery sú vzhľadom na rok výroby dosť drsné, v niektorých momentoch sa to trochu vlečie a niekde by sa to zišlo prestrihať. Kópia filmu ku ktorej som sa dostal mala hrozný obraz, preto dúfam, že časom tento film vyjde na dvd a užijem si ho viac. Určite stojí za pozretie, pretože ako píšu mnohí je dôkazom, že z minima vytrieskal takmer maximum. Musím pozrieť ešte raz. Zatiaľ 80%. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to bylo pro mě kruté až šokující. Dlouho jsem o tom přemýšlel, proč ty hrůzy až do detailu? Posléze jsem pochopil, že tak silné psychodrama v extrémní formě se smyslem pro detail válečných hrůz nelze snad ani lépe natočit. Běžně v mnoha filmech je smrt většinou neosobní a působí jako vyprázdněná situace, o příčině se ani nesnažím pátrat. Přemýšlíme-li, že strach a děs nebudí smrt sama, ale její vyvolaná představa smrti vyvolává tu hrůzu v duši. Když člověk přestane být a neví o tom, nemůže pociťovat ani strach. Protože ve filmech je obvykle smrt spekulativní, tady ne. Určitě se dá říci, že o válce bylo natočeno velmi mnoho filmů a samozřejmě v nejrůznější kvalitě. Pro mě jeden z nejlepších umělecky protiválečných filmů celosvětové kinematografie, který pregnantně znázorňuje, že každá válka je zbytečná a přináší proud bolestí a moře utrpení. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Už jsem tu několikrát psala, že válečné filmy nevyhledávám, ale zároveň jim nelze uniknout. Tenhle měl zvláštní kouzlo. I když název sám napovídal, že nepůjde o žádný happy end a bylo jasné, že poteče krev, nebylo to samoúčelné. Omezený prostor, kamera zaměřená na čtyří hlavní postavy, myšlenky slyšitelé všem. Přes pošmourný dne, kterému by spíš svědčila nějaká komedie můžu říct, že jsem si film užila. Mrazivé, ale užitečné. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (2)

  • Ve scéně, kde se John (David Hemmings) plíží za německým výsadkářem, si lze na opasku německého výsadkáře povšimnout sumek k pušce Mauser, přestože je vybaven samopalem MP 40, do kterého byly puškové náboje nepoužitelné. (Privatejoker)
  • Britští výsadkáři ve filmu používají samopal Sten Mk III. (Privatejoker)

Reklama

Reklama