Reklama

Reklama

Dave Chappelle: Konečná

(pořad)
  • USA Dave Chappelle: The Closer
Trailer
Stand-up
USA, 2021, 72 min

Režie:

Stan Lathan

Scénář:

Dave Chappelle

Účinkují:

Dave Chappelle

VOD (1)

Obsahy(1)

Na závěr svojí série komediálních speciálů by Dave chtěl něco uvést na pravou míru. A ještě má pár věcí na srdci. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (37)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prvý Chappelleov stand-up, ktorý som videl a celkovo to bolo solídne. Niekoľkokrát som sa schuti zasmial, ale viackrát som sa aj strácal v mnohých odkazov na nejaké pseudocelebrity, ktorých mená a škandály nepoznám. Dave celkom slušne kľučkuje medzi vážnym a komediálnym prístupom, medzi kritikou a zároveň zosmiešňovaním politickej korektnosti. Keď už by sa dal Dave podozrievať z nejakého izmu, tak z rasizmu voči bielym, ktorým nakladá nonstop a častokrát, tým ospravedlňuje zosmiešňovanie iných skupín. No, dúfam, že sa mu jeho predpoveď nesplní a nezrušia ho. Je treba čo najviac takýchto nekorektných negrov, ktorí nastavujú spoločnosti zrkadlo. 7/10. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Podobné pocity jako u Gervaiho, u kterého se dá očekávat double down v nadcházejícím speciálu SuperNature. Tedy jen zopakuji k Chappellovi: lenost, zacyklení a humoristická vyprázdněnost. Ale na druhou stranu nesouhlasím s postojem jejich kritiků (Kumar, Acaster, ...) ohledně výběru terčů vtipů. Za zmínku stojí i velké pokrytectví Netflixu, kdy sice nyní podrží Chappella, ale zároveň před rokem ustoupilo nátlaku a stáhlo imo méně kontroverzní a několikanásobně umělecky hodnotnější počiny (Mighty Boosh, Little Britain, League of Gentlemen). Mimochodem upoutávka s Morganem Freemanem je tím nejzábavnějším z celého Closeru, ačkoliv je pointa znalcům zmíněného seriálu League of Gentlemen (úvodní scéna ve vlaku) ihned jasná. A ještě k tématu Closer a Little Britain se mi vybavil vývoj chování Matta Lucase až k současnému jmenování do pozice porotce (RuPaul's drag race). ___ Ke komentáři Splashera: lenost, zacyklení a humoristická vyprázdněnost. ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

Prvních 10 minut jsem se dost zhrozil. Publikum vítalo Davea jako boha a u každého jeho slova nahlas řvalo smíchy, i když to nejen že nebylo nijak zvlášť vtipný, ale dokonce bych řekl, že to ani vtipné být nemělo. Naštěstí se pak publikum zklidní (unaví?) a můžeme si v klidu Chappella poslechnout. A že má co říct. Chappelle má řemeslo stand-upu už dost zmáknuté. Jeho načasování vtipů je naprosto perfektní a umí působivě střídat vážné i ulítlé věci. Z velké části je tenhle stand-up jakousi Chappelovou obranou, v níž reaguje na to, co si o sobě musel vyposlechnout na internetu, ale i v realitě - především mluví o tom, jak dostal nálepku transfobního člověka. Působí to možná defenzivně, ale dobře se to poslouchá a hlavně je to vtipné. Rozhodně to nejsou nějaký pitomý kecičky, co chrlí internetoví hrdinové na druhé straně barikády proti levičákům (a koukám, že se některé dají najít i ve zdejších komentářích, au). Dave je taky vynikající vypravěč a často na svých příbězích ze života prezentuje svoje názory. Na závěr si pak šetří příběh nejpůsobivější, který je silný a dojemný. Výborný stand-up zkušeného komika. (8/10) ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Fenomenální. Závěrečný stand-up speciál Davea Chappellea, který se nebojí vtipkovat o HIV, LGBTQ+, MeToo, bojovat proti Cancel Culture a měl by za to urážení všeho a všech dle mnohých být adekvátně potrestán a být zrušen. Právě vnímání veřejnosti ukazuje sílu, kterou tenhle speciál má. A ukazuje, jak jsou všichni ti pohoršení uražení úplně zbytečně a nechápou základní pravidla stand-upu a především přesně to, co chce Chappelle svými výroky říct světu. Chappelleova odvaha, politicky nekorektní humor na vážná témata a finální dojemné vyprávění o Daphne Dorman tenhle stand-up posouvají na úroveň ryzího umění, Chappelle nemá v oblasti stand-upu konkurenci. Ten, kdo po zhlédnutí Chappellea začne vnímat jako homofoba, transfoba a nevkusné hovado by si zasloužil odpověď přesně ve stylu Chappellea:  ´´ Jděte do prdele ! ´´ "If this is what being canceled is, I love it´- Dave Chappelle ()

raimi 

všechny recenze uživatele

"Organizace GLAAD uvedla, že Chappelle se stal „synonymem pro zesměšňování translidí a dalších marginalizovaných skupin obyvatel“. Také spolek NBJC, The National Black Justice Coalition, odsoudil hercův humor a dokonce žádá Netflix, aby celý pořad smazal. Podle jejich názoru vtipy souvisí i s násilím. „Podpora transfobie podporuje násilí. Netflix by měl okamžitě stáhnout pořad The Closer a omluvit se přímo transgender komunitě,“ tvrdí aktivisté." Nasírat podobný dementy je posláním každého dobrého umělce. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama