Reklama

Reklama

Peklo na zemi

(seriál)
  • Česko 2. sv. válka: Peklo na zemi (více)
Austrálie, 2021, 8x50 min

Obsahy(1)

Čísla jsou krutá a téměř nepochopitelná: počet obětí vojáků se odhaduje na 21-25 milionů, počet obětí civilistů mezi 50-55 miliony. Největší událost v dějinách způsobená člověkem byla také nejsmrtonosnější a vyžádala si mnohem více životů mimo bojiště, než na něm. Povíme si příběh druhé světové války z perspektivy, která bere tyto ohromující skutečnosti a válku jako lidskou zkušenost. Osm dílů seriálu postupuje chronologicky válkou. První díl končí Churchillovými slovy: „Bitva o Francii skončila". Prozkoumáme německou invazi do Sovětského svazu, Pearl Harbor, zlomové okamžiky v roce 1942, Stalingrad, druhou frontu, konec války v Evropě a nakonec její následky. (Viasat)

(více)

Recenze (8)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Válka tentokrát nahlížená počtem obětí a co k nim vedlo. Velebený W. Churchil se o ně zasloužil mnohem víc, než by jeho veřejné aureole slušelo. Líbí se mi, že dokument pojímá válku celosvětově, nesoustředí se jen na Evropu a USA. ()

Reklama

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Aneb druhá světová válka ve zkratce.Já teda nevím, ale nějak mi příjde, že tu adorují statečné brity, bagatelizují (jejich) mnichovskou zradu, jako vítězství oslavují katastrofu u Dunkerque a vůbec je to celé mimo mísu. Co jako mají znamenat poznámky, že George Orwell si do deníku (po vyhlazení Varšavy, deportacích židů do plynu a tak dále) poznamenal "Mám pocit, že svět se ubírá špatným směrem"? První díl mi naprosto stačil, neděkuji. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o válce bylo natočeno a vytvořeno opravdu hodně. Peklo na zemi je jeden z mnoha dalších. Podle mě ale přináší nový pohled na události. Respektive dává je do nových souvislostí. Třeba s tím, co se dělo v Číně. Jak krutí byli Japonci nebo i další Rusové. K tomu tvůrci přidávají tolik oblíbená čísla. Samozřejmě nechybí množství archivních materiálů. Je to seriál, který rozhodně není pro slabší povahy. Tohle je výtvor člověka. Takoví jsme. A je jedno, zda za to může ten či onen. Pravda je, že i kdyby se Mnichovská dohoda neudála, války by byla, to víme všichni. Hitler byl blázen... ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama