Reklama

Reklama

Mára jde do nebe

  • angličtina Mára Goes to Heaven (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Marek Holeček patří mezi nejvýznamnější české a světové horolezce současnosti. Na ty nejvyšší hory těsně pod nebem leze bez kyslíku náročným alpským stylem. Jeho extrémní přístup k horám i životu mu přináší úspěchy a také problémy. Film Mára jde do nebe sleduje jeho pět pokusů o prvovýstup na náročnou horu Gašerbrum I v pákistánském pohoří Karákóram. Dívá se na ně očima Máry Holečka a zároveň očima lidí okolo něj, očima lidí, kteří čekají, zda se vrátí. Úspěšná totiž byla až pátá expedice a film sleduje i ty nepovedené a dokonce ty tragické. Během nich přišel díky omrzlinám o několik článků prstů na noze a také o kamaráda a spolulezce, jenž přímo před ním spadl z výšky tisíce metrů. Na pěti pokusech zdolat Gašerbrum I se tak ukazuje Holečkova schopnost řešit problémy i jeho pozitivní přístup k životu. Díky němu pak dokáže překonat věci, které by ostatní lidé překonávali jen stěží. Režisérka Markéta Ekrt Válková ukazuje sílu i krásu hor, jejich nebezpečí a vůli, kterou musíte pro jejich zdolání mít. Stejně jako Marka samotného, jeho osobní život, komplikovanou povahu a dopad nebezpečných expedic na všechno okolo něj. Snímek ho představí očima druhých a nebojí se jít slavnému horolezci pod kůži. Na horách je Mára Holeček doma, cesta do sebe samotného vyžaduje mnohem větší odvahu a s filmem ji podstupuje poprvé. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

SaS 

všechny recenze uživatele

Tuhle tématiku překračování lidských hranic miluju, hory jsou fascinující a posvátné, pokud už vás na své svahy pustí, začnou vás zabíjet, doslova běží čas o život.  Respekt každému kdo tyhle hranice překročí na vlastní pěst jen se svými silami, vyžaduje to jisté šílenství a posedlost. Vyžaduje to i jistou dávku štěstí, když vás hora na pár dní uvězní.  Marek Holeček je dostatečně posedlý a šílený, aby hory pokoušel. Líbí se mi autentičnost dokumentu, který vystihuje podstatu "posedlosti" ani mi nevadí vhledy do jeho soukromého a rodinného života, tenhle dokument beru jako ucelený obrázek jeho osobnosti, nikoliv jako sondu jeho lezeckých výprav. Pokud někdo čeká úzce zaměřený snímek na výstupy, bude zklamaný, toho osobního materiálu je tam víc než samotných záběrů z expedic, je to vlastně taková sonda do duše nevyléčitelného milovníka hor. Bavily mě záběry ze stěn, kde je vidět absolutní vyčerpání, člověk kouká na lidi v posledním tažení v podmínkách, které jsou s životem neslučitelné a říká si, stojí jim to za to ? Pobavila mě "Márova" definice, že ho žene vidina chvilkového štěstí při dosažení vrcholu a než stačí z hory slézt, už ho zase žene nespokojenost k dalšímu cíli. Dokument ukazuje i odvrácenou tvář této vášně a to daň nejvyšší, kterou si občas hory vyberou. Málokdo dokáže včas přestat, otázka jak to bude u "Máry" zda ho hory také "sežerou", blázen je na to dost. Obdiv jeho rodině, která má pochopení a respektuje jeho styl života, i tak snímek ukazuje člověka, který má kvalitní a funkční lidské vztahy.  Opravdu mě to bavilo a považuji snímek za povedený, dávám jen tři hvězdy z důvodu, že jsem na toto téma viděla povedenější a silnější dokumenty. ()

Asmodin odpad!

všechny recenze uživatele

Nezaujalo na tolik, abych se dodívala. Nehodnotím horolezectví, ale styl natáčení dokumentu. Dost mi vadily vložky z osobního života, na kterých nevidím nic zázračného, stejně tak na dacanství v partnerském vztahu nebo vulgaritách, hlouposti a arogantním chování. Někoho tento styl humoru může bavit, ale mě to nerozesmálo. ()

Reklama

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Mára je bohém. Bohužel pro mě osobně představuje arogantně nesympatickou osobu, která si jde sebevědomě za svým cílem, avšak na úkor všeho ostatního. Jistě si zaslouží obdiv za obrovské sportovní odhodlání a pevnou vůli, nicméně sprosté buranské chování tento kredit podstatně snižuje. Dokument taktéž otevřeně ukazuje pesimistický přístup manželky k Márovu chování. Celkově to na mě působí jako takové toxické prostředí, kde si sice lidé plní sny, avšak pro běžný život jsou nesnesitelní. ()

Silence 

všechny recenze uživatele

Slušná dramaturgie, na celkem malém prostoru se poměrně podařilo vystihnout náturu Máry Holečka i pro neznalé - to je třeba podotknout, je to film pro širší publikum, spíše než o (himálajském) alpinismu a lezení na skalách je to portrét jednoho člověka a jeho cesty za vysněným cílem. Film nenudí, zbytečně se neopakuje a neplýtvá "mluvícími hlavami". Jen prostě nestíhá či nechce jít úplně do hloubky. ()

TheKleofa 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem trochu více hor, nicméně ve výsledku mi to vůbec nevadilo. Velmi zdařilý portrét jedné vskutku zajímavé postavičky. A nakonec bych se vůbec nezlobila kdyby měl snímek trochu delší stopáž, myslím, že by si to Mára, jeho nejbližší, i hory, zasloužili. Přesto, i na tak krátkém časovém úseku skvěle odvyprávěná storka. s nepřekonatelným humorem ()

Galerie (21)

Zajímavosti (1)

  • Mára Holeček jako první Čech vůbec získal v roce 2018 spolu se spolulezcem Zdeňkem Hákem mezinárodní ocenění horolezců Zlatý cepín - Piolet d´Or a pak znovu v roce 2020. V těchto letech se, laicky řečeno, stal mistrem světa v horolezectví. (Bontonfilm)

Reklama

Reklama