Reklama

Reklama

Jakuzák vojákem

(festivalový název)
  • Japonsko Heitai yakuza (více)

Obsahy(1)

V Masumurově díle se opakovaně objevuje ostrý antimilitarismus. Jakuzák vojákem představuje nejsžíravější pohled na toto téma – jde o cynický útok na japonský imperialismus a třídní hierarchický vojenský systém. V centru této komedie stojí nezvyklé přátelství mezi Kisaburem, bývalým gangsterem jakuzy, který se nedobrovolně stal vojákem (Šintaró Kacu, hvězda seriálu Zatóiči), a Aritou (Takahiro Tamura), tichým pacifistickým intelektuálem, kteří se snaží najít způsob, jak se z armády dostat. Pro Masumurovu tvorbu neobvykle realistický snímek je předchůdcem filmu Roberta Altmana M*A*S*H. Jedná se o nespoutaně vtipný a nesmírně zábavný válečný film, který upřednostňuje přežití a individualismus před vyprázdněným vlastenectvím. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (4)

Drolin 

všechny recenze uživatele

Jasuzo Masumura si obvykle drží velmi, velmi vysoký standard a jeho filmy, pestré na témata i dobu zasazení, patří obvykle mezi to nejlepší, co jsem mohl zatím z japonské kinematografie zhlédnout. Nicméně i sám mistr někdy zcela nezvládne režii, a to je právě případ i Hoodlum Soldier. Klasické zasazení v Mandžusku, konkrétně ve vojenském táboře, postráda nosnou zápletku a film je tak spíše laděn do komediální roviny. Jaký to opak proti pozdějšímu Red Angel (nebo Fort Graveyard Kihači Okamotoa). ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Příběh spojení intelektuála a hrubě násilného muže, které v císařské armádě za 2.sv. války v Mandžusku  přináší výsledky. ()

Reklama

david141474 

všechny recenze uživatele

(KVIFF 2023) Och ano, to je komedie přímo pro mě! Ten Masumura ty komedie opravdu umí. U téhle komedie jsem se sakra bavil, ten ironickej styl, jakým to bylo točený, no já jsem byl jak v ráji. Je vidět, že ti Japonci ty komedie umí. Sakra ani minuta nenudila a to se jen tak nevidí u tady těchto karlovarských filmů. S touto komedií jsem velice spokojen. Děj byl velice solidní. Humor byl na skvělé úrovni, smích byl slyšet přes celý kino a to by se v Brně teda nestalo. Nikdy! Herecký výkony jsou na solidní úrovni. Já jsem tímhle filmem ohromen a od teď mě zajímají japonský filmy a japonská kinematografie. 9/10 Skvělý akční potyčky se skvělým humorem! (Drahomíra - 6.7.2023) ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Nedávno se mi dostal do rukou nějaký tajemný seznam filmů inspirovaných Haškovým Švejkem a titul Heitai yakuza mě na něm na první pohled upoutal. Asi to byl trošku blud – hrdinové sice také vězí v absurditě armádní mašinérie a Šintaró Kacu má poněkud ladovskou fyziognomii, ale přímou souvislost bych tam nehledala. Každopádně děkuji zmíněné náhodě, že jsem tento film objevila. Jeho brutalita často působí spíše nadsazeně než realisticky, ale nijak mu to neubírá na výmluvnosti a zvrácené kráse. A hudba je supr. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama