Reklama

Reklama

Nech svět světem

  • USA Leave the World Behind (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

V apokalyptickém thrilleru si Amanda (Julia Roberts) a její manžel Clay (Ethan Hawke) pronajmou na víkend luxusní dům i se svými dětmi Archiem (Charlie Evans) a Rose (Farrah Mackenzie). Jejich dovolenou však naruší dva cizinci G. H. (Mahershala Ali) a jeho dcera Ruth (Myha'la Herrold), kteří se zničehonic objeví uprostřed noci a hledají útočiště před kybernetickým útokem. Ten je každou minutou silnější a děsivější a donutí všechny přijmout, co jim hroutící se svět nachystá. Film je natočený podle románu Rumaana Alama nominovaného na Národní knižní cenu. (Netflix)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (506)

Fr 

všechny recenze uživatele

„VIDĚLA JSEM JELENY. ALE BYLO TO JINÉ… JAKOBY SE NÁM SNAŽILI NĚCO ŘÍCT“…“  Připomíná mně to filmy M.N. Shyamalana. Takový o hovně, ale zajímavý… znepokojivý svou psycho atmosférou, díky lidem a zvukům. No a ten konec! Tak ten vás odrovná! (nebo taky ne!) Takový něco, co upoutá pozornost a pak… asi jako nebinární žena? Nevím dědečku…  /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Film byl natočen podle stejnojmennoé knihy, kterou v roce 2020 napsal Rumaan Alam. 2.) Postavu G.H. měl hrát (a zároveň být jedním z producentů) Denzel Washington, který ovšem z projektu odstoupil. 3.) Thx za titule „Jan Kucherko“. ///                         PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Netflix někdy umí i překvapit. A tento film vlastně ani nemá moc daleko od pravdy, protože by se to klidně mohlo stát. Sledujeme tu rodinu, která se rozhodne strávit víkend místo New Yorku na Long Islandu. Ze začátku vše vypadá v pohodě. To se změní, když u nich uprostřed noci zazvoní muž se svou dcerou a tvrdí jim, že je majitel domu a že by tam chtěli přespat. Rodině se to sice moc nezdá, ale nakonec s tím souhlasí. Postupně ale přestane jít televize, internet i mobily a vše začne být čím dál divnější. Země prý čelí kybernetickému útoku a nikdo neví, co se děje. Nemohou ani nikoho potkat, koho by se mohli zeptat na pár informací. Jak dopadne toto soužití dvou rodin v jednom domě a podaří se jím vůbec tento výpadek přežít ve zdraví? Byl pro mě docela nezvyk vidět Julii Roberts v této roli, protože už jsem s ní dlouho nic neviděl. "Pomozte nám!" ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo je tretia fáza?“ – „Kolaps.“ Wow. Wow. A ešte raz wow. Nákazlivé, behom 24 hodím som si to musel pozrieť dva razy. Je to dlhé, ale za mňa to mohlo (a malo) byť ešte o hodinu dlhšie. Všetci herci si to vychutnávajú. Mám od detstva slabosť pre Kevina Bacona, takže jeho „cameo“ som si užil, ale aj ostatní sú výborní. Julii Roberts tieto drsňáčky idú skvele. Jej úsmev na parkovisku s Kevinom som si vychutnal o to viac, že som si spomenul na ich 33 rokov starú kultovku Hráči so smrťou. V tanci  zrejme zvíťazí o 85 bodov nad Jennou Ortega v kategórii najviac WTF tanec roka. Scenár je úžasne nepredvídateľný. Najlepšie je pred pozretím nepozerať žiadne trailery, nevidieť obrázky a nečítať recenzie, ale pravdupovediac scenár je natoľko svojrázny, že ak si aj pozriete trailer, pozriete si obrázky a prečítate recenzie, zrejme z ničoho z toho nebudete múdri. Film ponúka množstvo znepokojivých momentov (loď, autá), mrazivých výjavov (zvieratá) a „hnusnú“ hudbu, ktorá mnohé „nekonečné“ scény napätím šponuje do neznesiteľnosti. Pri Aliho preslove o klientovi v zbrojárskom priemysle tuhne krv v žilách. Snímka je realistická: svet postupne ovláda chaos, nikto nič nevie a ak sa aj objaví nejakým zázrakom predsa len aspoň pár informácií, sú buď útržkovité, alebo existuje vysoká šanca, že ich niekto tajomný v úzadí z rôznych príčin zmanipuloval, aby vyvolal ešte väčší chaos. Ak by raz svet padol, tak v realite by to naozaj prebiehalo takto nejako. Niektorým veciam som tak úplne nepochopil (má vypadávanie zubov súvis s kliešťom? Ak áno, máme to chápať tak, že na nás zaútočila príroda ako celok? Ak to naopak vyvolali „zvuky“, prečo neprišli o zuby aj ostatní?) a iné považujem za divné slepé uličky (čo vlastne mala znamenať etuda s lesnou chatou, s výhľadom na posteľ dcéry a s lehnom na zemi?), ale paradoxne vlastne aj to vnímam ako plus, keďže ako hrdinovia, tak ani my netušíme, čo sa deje. Nápaditá práca s kamerou, uhrančivá atmosféra. Skvelá výprava. Nechápem divákom, ktorí hovoria, že postavy splietajú čudné reči a vedú filozofické dialógy. Mne na tom nepripadalo nič „umelecké“, boli to proste normálne dialógy a to také, že fakt fest dobre a pútavo napísané, posúvajúce dej a pekne charakterizujúce jednotlivé postavy (napr. Julia ako človek s miernym, ba až veľkým nábehom na mizantropiu). ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Svět se v prdel obrací, jeleni se navrací.“ Zvířata to prostě vycítí. Srnčí i jiná zvěř vycházela z lesů, aby se po záhubě lidstva znovu ujmula vlády nad planetou. Emeritní eskortka Julia Roberts, v zajímavé roli zpruzené kariéristické misantropky, na stádo čuměla z metru, takříkajíc face to face (chudáci jeleni) a s tak široce otevřenou hubou, že kdyby začal foukat vítr, vzniklo by skutečné tornádo čili apokalypsa zdarma. Sugestivní, znepokojivé a hrozivě realistické, jak moderní svět padá do kytek, letadla z nebe, mobily do záchodů, internet chcíp a influenceři jsou z toho v prdeli a tak se věší, ale nikdo už jim to nelajkuje. Krajinu terorizují záhadné rudé letáčky (Arabové? Korejci? POMO?) a lidi se drží za hlavu při útocích ultrazvukem, který v dásních uvolňuje zuby. OKÉNKO TANKERU: [][] Tři sta metrů dlouhá neovladatelná loď míří přímo na pláž, plnou slunečníků, osušek a opalujících se debilů. „Však ona zastaví.“ „Přece musí.“ Úplné Thajsko 2004. Na obzoru bílý hřbet tsunami... a na břehu si turisti chystají foťáky. [][] Hope begins in the dark, jdu do bunkru chystat zásoby, přátelé Přátel to ocení. A snad stihnu i poslat pochvalný mail Esmailovi. Dokud ještě funguje net... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Originál Netflix a další ukázka toho, že i talentovaný tvůrce, potřebuje dohled. Tentokrát naštěstí žádný průser ale rozporuplná satira/thriller s výborným obsazením, skvělou technickou stránkou (výborná kamera, působivá podprahová hudba) a několika opravdu působivými momenty. Na druhou stranu, zbytečně dlouhé a s feelingem začínajícího seriálu, který ještě neví, čím chce být. Pořád ale jeden z lepších kousků made in Netflix. 70% ()

Galerie (103)

Zajímavosti (13)

  • White Lion je meno lode, ktorou boli v roku 1619 privedení prví zotročení Afričania na americký kontinent. (sqwer)
  • V čase 0:15:28-0:15:38 možno vidieť notebook s logom E-Corp, jedná sa o fiktívnu organizáciu, ktorú predtým Sam Esmail použil už v jeho seriálovom počine Mr. Robot (od r. 2015). (skeptic)
  • Film mal svetovú premiéru na AFI Feste 25. októbra 2023 v Los Angeles, herci sa jej však nezúčastnili kvôli štrajku SAG-AFTRA. (Arsenal83)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama