Reklama

Reklama

Černí Češi

  • angličtina Black Czechs
Trailer
Česko, 2022, 71 min (Alternativní 66 min)

Obsahy(1)

Dokument o ukradených životech namibijských dětí, které měl náš režim v 80. letech vychovat pro Namibii v budoucí komunistickou vládnoucí elitu... Neuvěřitelný příběh manipulace s lidskými osudy 56 namibijských dětí, které byly násilně vykořeněny a převezeny v polovině 80. let na výchovu a vzdělání do Československa. Po změně politické situace u nás ale byly namibijským komunistickým režimem opět zneužity a repatriovány v roce 1991 zpět do Namibie, kde jejich životy měly zůstat zapomenuty. Díky antropologickému výzkumu afrikanistky, socioložky a doktorandky Kateřiny Mildnerové z Filozofické fakulty Univerzity Palackého se podařilo některé z nich opět najít. Většina si uchovala v sobě zcela jiné kořeny, totiž češství. Tuto identitu, v níž vyrostly, přirozeně přijaly a považují za svou rodnou. A s tímto stigmatem začaly postupně naplňovat svůj další dramatický úděl. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

William_ 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dokumentů který jsem za poslední dobu viděl, a který přišel z čista jasna. Opravdu doporučuji všem, nabízí zajímavé pohledy na naší zemi očima imigrantů do ČSSR 80. let, kteří se následně po pádu komunismu vrátili zpět do Afriky. V dokumentu lze jasně spatřit, zda to bylo dobré rozhodnutí...NEBYLO! A vypůjčím si frázi od kolegy tady v komentářové sekci: "Jsou víc Češi než někteří z nás". ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Lehký nadprůměr díky tématu. To už jsem ale znal z dřívější doby a tak mě pojetí dokumentu trochu zklamalo. Přišlo mi, že se hodně střihá z protagonisty na protagonistu, ale nějaký klíč nebo záměr jsem  v tom nenašel. Ale třeba byla jen chyba na mém přijímači. :-) K samotnýmu osudu dětí/dospělých by se dalo napsat hodně, ale to je spíš na jiná fóra než filmová. Odložím si tu jediný postřeh: jak obrovskou roli hraje v životě člověka hudba a písně a v dětství obzvlášť, dokazují dospělí notující moravské a české lidovky apod. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Když (před mnoha lety) měl můj mladší syn svatbu pod bartošovickým platanem, neměl jsem o černých Češích (toto označení se mi líbí nejvíc) ani ponětí. Celá kauza - jak ji předvádí i formálně velmi dobře natočený dokument - vyvolává snad plnou paletu pocitů a úvah. Sympatie samozřejmě dominuje. Film navíc zvedá stavidla fantazie, která mezery v osudech černých krasavic a šviháků vyplňuje. ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Milé překvapení a velice zajímavý dokument. Zajímavý osud několika desítek dětí, které si to své mládí a pubertu prožili ke konci socíku tady u nás se sněhem a tekoucí vodou. Poté je čeká šokující návrat do jejich vyprahlé Namibie. Zajímavé vidět hezky česky hovořící lidi afrického vzhledu, kteří žijí ve svých plechových chatrčích na záchod chodí k sousedům a vzpomínají jak se v tom mládí měli vlastně hezky. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Život přináší různá story a tahle je o malých černoušcích, kteří byli v rámci ideové blízkosti s angolskou komunistickou partou na pár let uklizeni do Československa, aby po návratu zjistili, že jsou víc Češi než černoši z Afriky. Taky je zvláštní pocit, že v rámci sebeobrany jsme brutálně protiimigrační, ale jakmile se ukáže jeden zajímavý a docela dojemný příběh, tak tyhle by si nastěhoval domů každej druhej. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama