Reklama

Reklama

Dějiny odpadků

(TV film)
  • Německo Terra X: Der Mensch und sein Müll - Eine Geschichte des Wegwerfens (více)
Německo, 2022, 45 min (Alternativní 53 min)

Obsahy(1)

Jsou staré jako lidstvo samo. Existovaly už za našich předků v době kamenné. Jak se během tisíciletí vývoje lidské civilizace vyvíjelo množství a složení odpadků a co to o nás a našich předcích vypovídá? ... V přírodě nic nepřichází nazbyt. Odpadky se objevily až s lidmi. Podíváme-li se na smýšlení a nakládání našich dávných předků s odpadem všeho druhu, mívala recyklace vždy přednost před likvidací. V období průmyslové revoluce však nastala změna. Ustanovila se konzumní společnost, kde se věcmi plýtvá a vyhazují se, místo aby se znovu využívaly. Odpad necháváme i na těch nejodlehlejších místech světa. Ničíme tím přírodu i sami sebe. Ale jak tomu zabránit? Mohli bychom se něčemu naučit u našich sotva vzpřímených vzdálených příbuzných? (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

bobstock 

všechny recenze uživatele

Poučný dokument o pradávné nezkládanější potřebě lidského druhu vyměšovat a tvořit odpad bohužel se současnou konzumní společností i odpad, kterého se nelze zbavit, a který ve špatném slova smyslu již ovlivňuje celkový ekosystém naší planety. Ke sledování nedoporučuji cokoliv jíst, nepochutnáte si. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je nás hodně a podle toho to vypadá i s odpadky. Horší je, že nám to nevadí. Kdysi jsme odpadky neřešili, dnes konečně víme, že jsou velký problém. Tím spíš, když jimi zamořujeme moře, louky, lesy, prostě každý kout. Když stojím na zastávce, najde se hned několik jedinců, kteří odhodí vajgl do trávy nebo obal od tyčinky, chipsů... Žijeme jako prasata a je nám jedno, co bude dál, po mě potopa. Četl jsem i návrhy na vyvážení odpadků do vesmíru s tím, že by se na financování podílely všechny státy, jejichž odpadky by se vozily do vesmíru. Jistě, když je nekonečný a planeta už zamořená je, proč nezamořit jiný prostor. Naštěstí už existují způsoby, jak odpad likvidovat a objevují se i vynálezy 21. století, jak s ním nakládat. Dokud ale budou existovat exoti, kteří nepochopí k čemu jsou koše, bude s tou naší Zemí složité. V minulosti nás nebylo tolik, teď jsme na 7 miliardách a stoupá to... ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Hrob uprostřed smetiště již dnes není moderní. Neprozkoukaná starobylá kanalizace pod Římem je lákavá k prozkoumaní, kdyby stále neobsahovala nebezpečné bakterie. Celkově dokument příjemněv popisuje málo známou část historie. Dozvíte se třeba, že před vydlážděním cest se odpad na švýcarských ulicích udupávat a tvořil i několik metrů. Čistit je musely prostitutky, protože ulici používali nejvíce, nebo  vězni. Zápach z tehdejších měst je vyloženě z dokumentu cítit. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama