Reklama

Reklama

Vesper Chronicles

Trailer 2

Obsahy(1)

Ekosystém země se v blíže neurčené budoucnosti zhroutil. Třináctiletá houževnatá Vesper, která žije se svým paralyzovaným otcem, se snaží obstarávat obživu, jak to jde, a zároveň ve své laboratoři experimentuje s biologickými materiály. Když jednoho dne najde v lese záhadnou ženu, doufá, že ji zavede do Citadely, místa, odkud mocní rozhodují o osudu zbytku světa. Kristina Buožytė a Bruno Samper umně využívají kulis lesnaté litevské krajiny, do níž zasadili děj této dystopické sci-fi, a díky kombinaci silných hereckých výkonů, jedinečného výtvarného konceptu a nápadité hudební složky přináší divákům vskutku komplexní audiovizuální zážitek. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (82)

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Když už neni velkej budget a záměr je natočit scífko, je potřeba vymyslet aspoň pořádnej příběh. Pak to totiž může dopadnout jako v tomhle případě. Kdy se výprava omezí na pár míst v lese s jednim starym barákem a malou vesničkou, celej casting tvoří asi tak dvacet lidí a příběh je jak z pera profesionálního uspávače hadů. I těch pár momentů s vizuálníma efektama působí často lacině a o napětí nebo akci se aspoň trochu zavadí až v závěrečný čtvrt hodince. Dalo se leccos vylepšit, kdyby stěžejní částí příběhu představovalo putování Vesper do Citadely, ale ty utahaný konverzace v jejim příbytku s občasnym pobíhánim po lese fakt nebyly nic extra vzrušujícího. Nejvíc mě zaujala jenom zajímavá atmosféra dystopickýho postapo světa a místama hudba. Ale to je na scifi biják fakt hodně málo. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ale jo, na jedno zhlédnutí to je fajn a taky stojí za to vidět, jak funkční to má vizuál, jak solidně je to natočené a jak kreativní svět tvůrci vytvořili. Škoda jen, že se v něm neodehrává něco rozvinutějšího, protože mi to ve výsledku přijde dost průměrné, na dvě hodiny nedostačující a bohužel si mě moc nezískala ani jedna z postav, takže mi tu chybí i nějaký silnější dojem. Určitě ale cením, že je to ryze žánrový film a na víc si to nehraje, protože jsem se obával další generické ekoagitky se silnou mladou hlavní hrdinkou, která nemá žádný jiný charakter než že je neohrožená a vlastně dokonalá, jen chudák nepochopená. Ne, spíš je sympatická a nechová se na svůj věk nijak přehnaně. Tohle bylo docela osvěžující a do jisté míry i originální, jen jsem v tom postrádal hmatatelnější emoce, ale co jsem viděl od Buožyte, tak to vypadá, že s tím má problém častěji - i když jsem od ní viděl jen krátký příspěvek do druhé Abecedy smrti. Čisté tři hvězdy jsou ale opravdu tak akorát. 3* ()

Reklama

mnx 

všechny recenze uživatele

Evropská scifárna bez vesmíru? Trošku jsem se bál, že to bude další strašidlo a ztracené 2 hoďky ve stylu Pod kůží, ale to jsem se díkybohu pořádně splet. Je to plnohodnotné sci-fi, plné podivné obživlé a často nebezpečné flóry (veškerá fauna až na nějaké housenky vymřela), a s holkou, starající se o svého taťku-ležáka, s kterým může mluvit jen prostřednictvím jakési drono-koule. Svět tvoří různě zmutovaní lidé, zneužívaní skorolidé, či ještě podivnější stvoření podobné lidem, v kontrastu rozvinuté futuristické civilizaci žijící v tajemných citadelách, která je ale ukázána jen prostřednictvím několika jejích obyvatel (těžko říct, jak hodně to byli lidé). Zdá se, že veškerá technika je tvořena jakýmsi chytrým biomateriálem, něco jako spalovací ani elektromotor v té době už asi dávno neexistuje. Těch efektů i působivé atmosféry jsem se tak namlsal, že jsem na konci trošku nadával, proč tam toho nebylo víc. Ale i tak to rozhodně stojí za to. ()

Najt 

všechny recenze uživatele

Zajímavě zpracovaná postapo tématika. Dobře natočené, vizuálně skvělé a originální. Rostlinky byly úžasné, ale ten příběh to je mordor. Do 3/4 filmu jsem to chápal, ale ten konec byl absolutně bez smyslu. Navíc i celý příběh byl takový poloprázdný. U filmu tohoto typu je prostě potřeba přiblížit divákovi o co se jedná. Jinak i přes to všechno se jedná o dobré scifi. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Po pravdě já vůbec netuším, jak se to stalo, měla jsem naladěno ihned, ta malá, nesmírně sympatická dívka si mě získala od prvních minut.. Podmanivý vizuál mě dostal, kreativita tvůrců fantastická, vytvořili svět, který jsem ještě neviděla, nikde, v ničem, oceňuji originalitu a nápaditost.. Prostě jsem se nechala vtáhnout a unést.. Asi nemusím psát, že jsem Vesper ze srdce přála, aby z toho všeho vyvázla živá.. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Létající dron, sloužící ke komunikaci s otcem Vesper (Raffiella Chapman), je buď CGI, nebo opravdový dron. Ten byl velmi hlasitý (jako sekačka na trávu) a když se herci kvůli hluku nemohli sousředit na dialogy, byla to CGI verze. (mnx)
  • Žádná scéna nebyla natočena pomocí zeleného pozadí. Většinou jde o vylepšení záběru skutečné rostliny nebo létajícího stroje, či jsou použity klasické mechanické efekty. CGI efekty byly použity, jen když to bylo absolutně nutné. (mnx)

Reklama

Reklama