Reklama

Reklama

Boris vs. Anglie

(seriál)
  • Velká Británie This England
Trailer 1

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Drama sledující události kolem premiéra Borise Johnsona (Kenneth Branagh) a jeho vlády tváří v tvář první vlně covid-19. (FunDinDung)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (7)

Boris vs. Anglie (2022) 

Velmi netradiční série, která místy mnohem více připomíná dokudrama, než klasický hraný seriál. Naprosto k nepoznání změněný Branagh (tady všechna čest maskérům, odvedli ohromný kus práce a ukazují, jak je mnohdy jejich práce nedoceněná) v roli Johnsona je místy spíš jen doplňkěm v rámci znázornění hrůz covidové pandemie. V rámci filmů a seriálů jsme zvyklý na řezaní hlav, mučení a všemožné násilnosti, ale tady tvůrci zpracovávají nemocniční a domácí péči, či situaci v různých specializovaných zařízeních v době covidu s takovým naturalismem, že si některé epizody vysloužili na začátku varování ohledně drastických scén. Jen škoda, že tu chybí nějaká větší dějová filmařina. V sérií se objeví nepřeberné množství postav, kterým ale zpravidla chybí jakýkoliv charakter a je v podstatě nemožné se v nich orientovat. Ve výsledku se tak spíš jedná převážně o skoro dokumentární zpracování jedné etapy nedávné historie. ()

Epizoda 1 (2022) (E01) 

Zatím to vypadá spíše jako čisté doku-drama, kde k nepoznání změnený Branagh odříkává Shakespearovské verše, jako by právě vyšel z nějaké své vlastní adaptace. V ostatních postavách je to pro nezasvěceného zatím docela bordel, protože vesměs nikdo nedostává moc prostoru a k tomu spousta záběrů vypadá tak, že si nejste jistý, jestli je to práce filmařů, či nějaké dobové reálné záběry. ()

Epizoda 2 (2022) (E02) 

Tak nám do druhého dílu přibylo dalších asi 50 postav. Opravdu jen čistě postav, nikoliv charakterů, jelikož se pokračuje v doku trendu z prvního dílu, a postavy slouží jen čistě k tomu, aby zobrazili dobové scény z období korony. Jinak nemají nějaké charaktery, zpravidla ani příběhy na pozadí. Prostě čistě jen pacient, doktor...Ani bych tam vlastně nepotřeboval ty scény s Johnsonem a spol, potažmo tím, jak to hraje Branagh, tak to tomu dává něco navíc, jeho proměna je opravdu dechberoucí. Bohužel, u ostatních státníků, vědců atd. ty případné ztvárnění nedokážu tak ocenit, protože jména jejich postav mi nic neříkají a pořád je docela problém se orientovat v tom že kdo, kde, proč... ()

Epizoda 3 (2022) (E03) 

Vesměs jednotlivé výtky pořád přetrvávají, ale třetí díl přichází s obrovskou mírou realistického zpracování jednotlivých mikropříběhů. Tolik podobných osudů přineslo toto období nepřeberné množství. Díky tomu, jak to tvůrci zpracovávají, to pak přináší z filmového hlediska poměrně netypický pohled na jednotlivé příběhy a postavy, které sice působí na jednu stranu poměrně cize, ale zároveň se do nich dokážete vcítit. ()

Epizoda 4 (2022) (E04) 

Podobně realisticky drsný díl, jako předchozí. Opravdu bych tyhle díly nedoporučoval slabším povahám, protože je tu několik scén, z kterých se vám může snadno udělat úzko. Ten naturalismus se tvůrcům podařilo zpracovat opravdu dokonale. Škoda absence klasičtější seriálové práce, s ní by to mohl být klidně jeden ze seriálů roku. ()

Epizoda 5 (2022) (E05) 

Dějově rozhodně nejlepší díl a to díky Johnsonovu covidu, díky kterému celý díl vypadá, že se v něm opravdu děje nějaká klasická filmařina. Johnson je tu poměrně zajímavě vykreslen. Určitě to není nějaké jednostranné vykreslení jeho politických ambicí. Je fajn, že dokážou tvůrci vykreslit postavu i z takové více lidské stránky. ()

Epizoda 6 (2022) (E06) 

To určité množství pokrytectví bych řekl, že si užili v každé zemi, kde byli v provozu různá covidoví opatření. Pochopitelně, určití "vyvolení" měli pocit, že jsou nad systémem a můžou si dělat co se jim zlíbí. Je teda fajn, že je to znázorněno i zde, i-když je fakt, že celkové vyznění je takové dost do prázdna, což je dáno i tím, že covidová pandemie nekončí tímhle dílem, ale pokračovala bohužel i několik dalších let, o kterých by se dali psát, a určitě i budou, další a další filmy a seriály. ()

Reklama

Reklama