Reklama

Reklama

Superpozice

(festivalový název)
  • Dánsko Superposition
Trailer

Obsahy(1)

Tvůrčí pár Stine (Marie Bach Hansen) a Teit (Mikkel Boe Følsgaard) a jejich malý syn Nemo (Mihlo Olsen) opouštějí městský život v Kodani a vydávají se do izolovaného lesa ve Švédsku, kde doufají, že najdou sami sebe a zároveň budou dokumentovat svůj nový životní styl v pokračujícím podcastovém seriálu. S lítostí si uvědomí, že na druhé straně jezera žije další pár, který je překvapivě podobný jim samotným. Brzy je začnou ovládat staré zášti a sobecké touhy, které je nutí konfrontovat vlastní ego. Psychologický thriller se zabývá zásadním rozpolcením mezi seberealizací a přítomností v životě. Většina z nás má nesmírné životní ambice a touží po sebevyjádření, stejně jako po štěstí a partnerovi. Superposition vrhá světlo na moderní vztah a zkoumá, zda jsme ve skutečnosti příliš zahleděni do sebe, než abychom mohli být spolu. (FunDinDung)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (17)

Adramelech 

všechny recenze uživatele

V anotaci na IMDb se praví: „The creative couple Stine and Teit and their young son Nemo leave their urban life in Copenhagen behind in favour of an isolated forest in Sweden, where they hope to find themselves as individuals.“ Vzhledem k tomu, že text je srozumitelný dokonce i mně, jej snad ani není třeba překládat. Proč se zašili právě ve Švédsku, je jasné; v Dánsku nemají tak hluboké lesy. Méně jasné je to, proč hledají sami sebe. Nikdy jsem to nezkoušel, takže s tím nemám zkušenost. Někdy se mi však stane, že si chci uvařit kafe a jdu kvůli tomu z obýváku do kuchyně, a když tam přijdu, tak už nevím, proč jsem tam šel. Jestli to takhle bude pokračovat, tak časem možná také začnu hledat sám sebe. Jenomže já na to už mám věk, kdežto protagonisté filmu jsou ještě mladí. Každopádně jsou tam aspoň v bezpečí před migranty. Ve švédských městech je to samá no-go zóna, zatímco do lesů migranti nelezou. Pozice, kterou Dánové zaujali, je tedy z hlediska bezpečnosti prostě super, jak naznačuje už název filmu. Tedy aspoň se jako bezpečná jeví. Na začátku je to dost nezáživné konverzační drama. Během sledování jsem si přál, aby se děj už trochu rozjel a aby si je oba někdo pěkně podal včetně toho jejich nevychovaného spratka. Pěkná hláška: Chlápek najde v domě pušku a zkouší s ní manipulovat. Žena to komentuje: „Držíš to jak jeptiška námořníkova ptáka.“ Záhy se ukáže, že Dánové si ani ve švédském hvozdu moc klidu neužijí, neboť tam narazí – hádejte na koho. Nabízím tyto možnosti: a) na vlky, b) na švédské pravicové extrémisty, c) na lesní strašidla, d) na něco úplně jiného. Po půl hodině se tam konečně začne něco dít a věci se zamotají. Já to pořád říkám, že civilizovaný člověk by se neměl příliš vzdalovat od supermarketů, antikvariátů, knihoven a hospod. Další děj je zmatený nebo možná záměrně matoucí. Nikdo včetně diváka totiž už neví, kdo je kdo. Scénář je promyšlený, v ději nechybějí překvapení ani dramatické momenty, ale zároveň jsem zde cítil lehkou pachuť nudy a celé mi to bylo jaksi lhostejné. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Mne ani nápad neprišiel originálny, lebo hned ako si rodinka vyšla pri jazero a niečo spozorovali, tak som tušil kam sa príbeh bude uberať a nemýlil som sa a finálna pointa tiež k originálnym a nevšedným nepatrila. Ja som sa skoro po celu dobu nudil a herecky mi to prišlo neskutočne nevýrazne a preto v ich podaní ma po čase i postavy aj zo svojim správaním začali iritovať, ale neviem prečo najviac ten ich syn i keď tam bol len chvíľu. Tých vypätých scén tu bolo veľmi malo a spracovanie bolo totálne nevýrazne, lebo sa to odohrávalo v lese a veľa režisérov práve les vie naplno využiť k atmosférickej elegancii, ale tu pán režisér nejako nevyužil nič čo sa tu núkalo, asi ešte len získaval skúsenosti. Tak keď bude mat druhý film a bude oveľa dôraznejší dám určite lepšie hodnotenie, lebo zaujímavý nápad nie vždy spraví aj dobrý film, tak len  2*. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zvláštny film hodný festivalu, ktorého atmosféra ma celkom chytila. Viac ako Dánky, pretože tie v tridsiatke vyzerajú na päťdesiat, no ale Škandinávci a Briti vylezú na všetko, aj Grétka je pre nich sexy. Nuda v manželstve, príťažlivosť lesa a hľadá sa Nemo, no nie je to rybička. No okrem vystrašených hrdinov zakrádajúcich sa v polotme tu hororové nie je skoro nič, napriek tomu však niečo láka dopozerať vo vzťahovom thrilleri, kde sa dokazuje, že nielen Putin má dvojníka až trojníka. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Pěkná ptákovina se z toho vyklubala. A přitom ten začátek byl celkem slibnej. Dánské lesy a příroda, pusto prázdno, tíživější atmosféra, pár s dítětem. Už to ve mě evokovalo loňský Gaesterne. Leda prd. V půlce sice přichází docela zajímavý mindfuck, jenže se z něho nedokáže pořádně vytěžit. Nakonec dostanu nějaký pokus o psychologickou telenovelu se svým vlastním ''já''. Škoda, že se to určitým směrem nepřiblížilo k Enter Nowhere ( 2011 ), to byla pecka. Takto jsme svědky akorát úplně zahozeného potenciálu. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

V zahraničí chválené slowburn Thriller/Drama o horor se opravdu nejedná, takže se nenechte zmást,ale za mne jde o další nudnou, pomalou a nezáživnou kravinu, která se tváří jako chytrý mindfuck. Příběh se zaměřuje na pár, kteří odjedou z města do izolovaného lesa v domnění, že si užijí klidný život o samotě, jenže brzy zjistí, že tam úplně sami nejsou víc prozradit nemohu. První půlka mě ještě docela zajímala, má to takovou znepokojivou atmosféru a samotný Střet je docela zajímavý, jenže poté film vede odnikud nikam. Vizuálně jde navíc o docela levný počin, herecky nevýrazné, tempo je pomalé, takže divácky nevděčné a násilí, napětí či něčeho vyloženě vyhroceného se zde taky nedočkáme.Škoda, Dánové umí rozhodně lépe. 4/10. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama