Reklama

Reklama

Život jednoho režiséra

  • Česko Život filmového režiséra (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Dokumentární snímek Kaneta Šindóa (vznikající déle než dva roky) rekapituluje mistrův život prostřednictvím šestatřiceti rozhovorů s herci, producenty a dalšími přímými účastníky natáčení jeho filmů. Film přehledně a srozumitelně popisuje vývoj Mizogučiho dlouhé kariéry a poskytuje řadu anekdotických svědectví o jeho záměrech a pracovních metodách. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (4)

stub 

všechny recenze uživatele

Zhruba 20 let po své smrti se Kenji Mizoguchi, jeden z největších režisérů japonského i světového filmu, dočkal díky Kanetu Shindovi (který u něj poměně dlouho praktikoval) této obsáhlé reflexe své osoby. Dokument plyne relativně pomalu a příliš se nesoustřeďuje na tvrdá data, spíše je jakýmsi volným, pouze chronologicky uspořádaným, souborem vzpomínek lidí z režisérova blízkého (především profesního) okolí. Výsledek působí velmi osobně a přirozeně, po určité "odtažitosti", kterou dokumetny z podstaty trpívají, nikde ani stopa. Některé momenty a vzpomínky jsou vtipné (Nobuko Otowa a její vyprávění, "Mizoguchi hostitelem"..), jiné smutné ("exkurze" mezi prostitutky, nenatočený poslední film..), většinou však každopádně zajímavé, tedy alespoň pro někoho, kdo podobnou věc sleduje dobrovolně. Nízké hodnocení si dovedu vysvětlit snad jen zavádějícím českým názvem, který může evokovat něco jiného, než dílko ve skutečnosti nabízí. Shindovi za něj ovšem patří můj velký dík - mnoho aktérů je již samozřejmě po smrti a další šanci zachytit jejich vzpomínky na tohoto velikána už tak nikdy mít nebudem. Rád bych doplnil alespoň pár zajímavých "vzpomínajících", kteří zde nejsou uvedeni: herečky Takako Irie a Ayako Wakao, herec Eitaro Shindo, či režisér a scénárista Daisuke Ito... ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Tak v prvom rade sa nejedná o žiadny informačno-hujerský životopis ani faktografickú enklávu Mizogučiho diel. Žiadne dynamické súznenie filmov a okamžitých rozhovorov, postrehov a spätnej revízii. Šindóv príspevok je znakom jednak vzdania holdu a prerozprávania situácií a ťažkých životných údelov preživších a ľudí, ktorí o veľkom režisérovi (a jeho doslova civilnom a pretrvávajúcom utrpení či tvorcovskému krédu) vedeli a chceli sa o ne podeliť. Preto je taký nenásilný, s dlhými exkurzmi a zaujímavými posolstvami z uhla, o ktorom by som pred pozretím rozhodne nečakal, o to viac potešili. Vôbec nie je určený divákovi, ktorý majstrove filmy nepozná, nemá prejdenú základnú históriu japonskej kinematografie, či schopnosťou kultúrnej adaptability a porozumeniu ich umeleckému cíteniu. ()

Reklama

black.mao 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument o životě a díle jednoho z nejznámějších japonských režisérů - Kenjiho Mizoguchiho. Film je dělán s pečlivostí vpravdě japonskou, je plný vzpomínek mnoha lidí kteří měli co kdy činit s tímto režisérem. Jedná se tak nejen o důležitý zdroj informací o celém Mizoguchiho životě, ale i o zajímavý dokument o historii japonského filmu. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama