Reklama

Reklama

Zkouška pilota Pirxe

  • Polsko Test pilota Pirxa (více)

Obsahy(1)

Na základě tajného vládního projektu je na kosmickou loď umístěn robot, který má prověřit chování a schopnosti lidí v krajních situacích. Velitel lodi Pirx musí řešit konflitky a podezření mezi posádkou, která o experimentu oficiálně neví, ale leccos si domýšlí. Konfliktní situace nakonec vyústí do stavu, kdy lodi a celé posádce hrozí zánik. Socialistická odpověď na sci-fi žánr zejména americké proveniece sbírá některé nápady z filmů ALIEN či STAR WARS, ačkoliv byla natočena na náměty povídky slavného polského sci-fi autora Stanislawa Lema. Klade však především důraz na morální vlastnosti postav, čímž se prostředí sci-fi poněkud vytrácí. (Robbi)

(více)

Recenze (44)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Bol raz jeden robot. ,,Do poslednej chvíle chcel nás zachrániť... a keď potom začal reagovať ako človek, teda prehral i s nami - s ľudmi." Podľa klasika poľskej literatúry sci-fi žánru, Stanisława Lema, vznikol aj svetoznámy československý film Ikarie XB1 (1963), ktorého podoba s týmto poľsko-sovietským snímkom je miestami veľká, paradoxne o 16 rokov starší film Jindřicha Poláka je vizuálne o mnoho prepracovanejší... Od dobrého sci-fi ale vedľa pridanej hodnoty vizuálnych efektov očakávam hlavne prepojenie s myšlienkou alebo aspoň fascinujúci príbeh. V Skúške pilota Pirxa ma zaujala dramatická línia s otázkou živého človeka verzus nenápadného umelého robota vyskytujúceho sa medzi ľuďmi. Z polonudnej konverzačky pripomínajúci skôr štúdiovú inscenáciu ma však definitívne "zobudil" až záverečný zvrat s netradičným vyvrcholením v podobe súdneho procesu. Plus pekný úvod a záver v zasneženej krajine s dialógmi dvoch horolezcov o človeku a hviezdach; 65% (Challenge Tour 2018: 30 dní so svetovou kinematografiou) ()

Laurent 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k omezenému rozpočtu je to velice povedený snímek. Piestrak vrámci možností vytvořil naprosté maximum. Vyprávění, kamera a hudba vévodí tomuto snímku. Ještě zmíním, že vnitřek lodi je velice pěkně udělaný, tam se úsporná opatření vůbec neprojevila. Jinak by mě zajímala jedna věc, kde natočili ty jezdící schody? Jestli to někdo víte, tak mi napište. ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Z filmu je cítit kvalitní předloha, zachována alespoň v dialozích, a i téma je velmi nosné. Škoda jen málo vynalézavé režie, jež se uvede dosti nezáživnou úvodní půlhodinou s dost nezvládnutou a přetaženou scénou s vražídícím náklaďákem a lá Duel, poté už je to jen lepší a dokonce se daří vytvářet napětí a šokující scény. Výprava a triky jsou skutečně dnes již předpotopní a výrazně ruší, především vedle vážné až filosofické zápletky provedení působí až znevažujícím dojmem. Dost mě pobavilo vykreslení kapitalistického světa s pochybnou diskotékou, hrozivými mrakodrapy doprovázenými dunivou hudbou a lá osudové bubny v Za volantem nepřítel, a hlavně rekonstrukce dobového Mcdonalds s šikmookou prodavačkou! Jako žánrová rarita film za to rozhodně stojí, ale i díky Lemově předloze rozhodně nejde jen o resuscitovanou vykopávku. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Kdysi napětkrát v kině jedním dechem hltaný biják po pětatřiceti letech viděti – odcizení mezi tehdejším a dnešním já se zhroziti. (To jako že už si ne a ne vzpomenout, co mě na tom tenkrát tak fascinovalo, jestli roztěkaný děj, mlhavé poselství nebo odhalené vnady dívčiny na diskotéce. Jenom matně se mi vybavuje, že jsem tenkrát nacházel jakési významy i v grafických obrazcích na pozadí výhružného robotího vzkazu…) Po paměti nahozené **** snižuji na ***, a ta třetí zůstává čistě z piety za tím ach tak snadno uhranutelným klukem, který tenkrát bydlel v mé hlavě a s kterým už dnes nedokážu navázat spojení. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Dospělé sci-fi u kterého mi absolutně nedělá problém hodnocení balancující přesně na hraně mezi 4 a 5 velkoryse kopnout na pětkovou stranu. Inteligentní příběh vybudovaný na precizně napsaných dialozích je stále z velké části aktuální, zábavný a napínavý. Že je vizuální a triková stránka filmu z dnešního pohledu překonaná je fakt lehce irelevantní, protože na těchto prvcích to nejvýraznější a nejdůležitější(tozn. příběh)absolutně nestojí. Navíc-pořád je mi tenhle oldschoolový a nízkorozpočtový vizuál sympatičtější než ty digitální "kouzla" posledních let......... Jednomu by bylo až do breku, když si uvědomí, že na poli hraného filmu se Československo(a vlastně ani Česko!!)na podobný level seriózního sci-fi vlastně nikdy nedostalo..Nejblíže je možná Ikarie XB1 ale i té do Pirxe dost chybí. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (6)

  • Umělá bytost je na letiště převážena dodávkou Ford Transit Mk.I (1977) za asistence policejních motocyklů Harley Davison Electra Glide. Pirx jede k ozřejmění jeho úkolu s Greenem automobilem Jaguar XJ6 (1969). (Robbi)
  • Letoun Pan Am, odvážející na začátku filmu umělého člověka, je Boeing 707. Jeho označení „Clipper Queen of the Sky“ měl o něco později jiný stroj americké společnosti Airbus A 310, který aerolinky provozovaly v letech 1980–1984, poté byl prodán společnosti Delta. (Robbi)
  • Záběry crash testů během projevu pracovníka OSN jsou převzaty od automobilky Mercedes, můžeme zde rozpoznat typy 190, 220 a 220 Coupé SS. (Robbi)

Reklama

Reklama