Reklama

Reklama

Zkouška pilota Pirxe

  • Polsko Test pilota Pirxa (více)

Obsahy(1)

Na základě tajného vládního projektu je na kosmickou loď umístěn robot, který má prověřit chování a schopnosti lidí v krajních situacích. Velitel lodi Pirx musí řešit konflitky a podezření mezi posádkou, která o experimentu oficiálně neví, ale leccos si domýšlí. Konfliktní situace nakonec vyústí do stavu, kdy lodi a celé posádce hrozí zánik. Socialistická odpověď na sci-fi žánr zejména americké proveniece sbírá některé nápady z filmů ALIEN či STAR WARS, ačkoliv byla natočena na náměty povídky slavného polského sci-fi autora Stanislawa Lema. Klade však především důraz na morální vlastnosti postav, čímž se prostředí sci-fi poněkud vytrácí. (Robbi)

(více)

Recenze (44)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Také já jsem se otestovala, jak dokážu objektivně ohodnotit film natočený před pětatřiceti lety. I přesto, že nemůžu tehdejší filmařské možnosti srovnávat s těmi současnými, nemohla jsem se zprvu zbavit vkrádajícího se pocitu nudy. Snímek jsem si prohlédla v originálním znění s titulky a musím říct, že původní dabing postav je děsný. Je zde zcela zřetelné studiové nahrání a ať už se děj odehrával v místnosti nebo venku, byl monotónní a plechový. Nebyla snaha o hlasovou dynamiku, která by mě blíže přiblížila k postavám, a to, co zrovna v tom příběhu prožívaly. Zvuk jako takový mi nesedl celkově, včetně Pärtova hudebního doprovodu. S vděčností kvituji vynikající dramatickou linku, odehrávající se ve vesmíru při cestě k prstenci Saturnu. Díky ní jsem se probrala z letargie a začalo mě to konečně bavit. Věřím tomu, že tahle sci-fi musela být ve své době obrovským filmovým hitem. (Challenge tour 2015) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Nebráním se připomenutí legendární Ikarie XB 1. Ta má sice o několik tříd lepší atmosféru, Lemova povídka ale konkuruje zajímavými motivy. Dost mi vyhovovaly posuny děje způsobené rychlými střihy, dlouho jsme se nikde nezdržovali, tvůrci odvyprávěli co potřebovali a posunuli děj. Poněkud násilný byl až skok k soudu, tam ale šlo už o pointu celého příběhu. Umím si představit, že místo několika minut by se vysvětlování akce připravené a promyšlené kapitánem Pirxem dalo natáhnout o hodně. Tím by se zvýšila dramatičnost (která ve filmu po čertech chybí) ale natáhla stopáž, takže nakonec dobré, jak to je. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, slo to este za brutalnej normalizacie, asi aj preto, ze film ukazoval v tej jednej scene / nie moc doveryhodna, rezia posobila na mna rutinerskym dojmom/ v ktorej tvorcovia ukazovali ten zly, zly bakany prehnity Zapad. Potom Vesmirna cast ma nijak neuchvatila - uz davno neplati, ze som namako z kazdeho filmu, kde sa ukazuje vesmir s jeho nadherou. Tempo na urovni, dialogy ovsem nic moc a chcelo to viac kapitana Pirxa : 60 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě špatné. Pravda, ty efekty jsou sakra slabé, stejně jako pár hereckých výkonů, pak je tu i hromada divných střihů, z nichž nejvíc mě dostal ten úplně na konci, myslím ten prostřih na závěrečné titulky a veškeré filozofování tady vyznívá... jak to nejlíp popsat - strašně jednoduše? Líp to asi popsat nedokážu. Jo, a ze začátku mi vadila i kamera, protože působila poněkud televizně. Zase ale na tu druhou stranu musím uznat, že mě ten film nenudil a příběh to mělo zajímavý. Tak jako tak to ale v hodnocení vidím na čistý průměr. Víc nebo míň si to nezaslouží. 3* ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Dospělé sci-fi u kterého mi absolutně nedělá problém hodnocení balancující přesně na hraně mezi 4 a 5 velkoryse kopnout na pětkovou stranu. Inteligentní příběh vybudovaný na precizně napsaných dialozích je stále z velké části aktuální, zábavný a napínavý. Že je vizuální a triková stránka filmu z dnešního pohledu překonaná je fakt lehce irelevantní, protože na těchto prvcích to nejvýraznější a nejdůležitější(tozn. příběh)absolutně nestojí. Navíc-pořád je mi tenhle oldschoolový a nízkorozpočtový vizuál sympatičtější než ty digitální "kouzla" posledních let......... Jednomu by bylo až do breku, když si uvědomí, že na poli hraného filmu se Československo(a vlastně ani Česko!!)na podobný level seriózního sci-fi vlastně nikdy nedostalo..Nejblíže je možná Ikarie XB1 ale i té do Pirxe dost chybí. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (6)

  • Film vznikl ve spolupráci s estonským Tallinfilmem a Dovženkovým studiem v Kyjevě, kde vznikaly trikové a kombinované scény. (Hans.)
  • Letoun Pan Am, odvážející na začátku filmu umělého člověka, je Boeing 707. Jeho označení „Clipper Queen of the Sky“ měl o něco později jiný stroj americké společnosti Airbus A 310, který aerolinky provozovaly v letech 1980–1984, poté byl prodán společnosti Delta. (Robbi)
  • Záběry na kosmické lodi byly namixované – použity byly jak z letu sovětského Vostoku, tak Apolla Saturn V. (Robbi)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno