Reklama

Reklama

StB: Přísně tajné!


StB na ledě (E05)

(epizoda)
  • Slovensko ŠTB na ľade

Obsahy(1)

Totalitní režim miluje masové sporty a kolektivní zápasy. Budují zdraví, disciplínu a odolnost. Posilují soudržnost a socialistického budovatelského ducha. A nejen to. Díky sportu se rodí národní hrdinové. A ti plní důležitou reprezentativní a propagandistickou funkci – doma i v zahraničí. Sledování sportovců se stává jedním z důležitých úkolů tajné policie. Proto Státní bezpečnost vydává metodické pokyny, které nazve "Ochrana vrcholového sportu a vrcholových sportovců". Ve skutečnosti šlo o kontrolu a dohled. K prvnímu vážnému konfliktu mezi hokejem a StB došlo v roce 1950. Kvůli obavám z možné emigrace se režim rozhodne nepovolit národnímu týmu účast na šampionátu, čímž hráče připraví o možnost obhajoby titulu. Když se po této novině chlapci sejdou v pražské restauraci U Herclíků, v uvolněné atmosféře otevřeně kritizují režim i prezidenta Gottwalda. Netrvá dlouho a do podniku vtrhnou příslušníci StB a zatknou 9 hráčů. Následuje brutální vyšetřování a v politickém procesu je odsouzeno 12 lidí. Během dalších čtyřiceti let čelily šikaně desítky slavných sportovců. Mnozí z nich emigrovali, někteří naopak podepsali spolupráci s StB. V letech 1948–1989 emigrovalo z Československa nejméně 271 špičkových sportovců, z toho 47 hokejistů. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatím asi nejzdařilejší díl, který se zdarem pokouší na tuto prožluklou věc dívat z obou stran. A při vší snaze nelze nedodat, že ještě černější byla sportovní medicína a její narkoléčby, kterými upadající systém usiloval o uchování konkurenceschopnosti vůči Západu. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oproti minulé epizodě jako balzám. Obsahově i provedením zcela v pořádku (jen ten sport mě osobně fakt nezajímá :)). Za mě asi nejvíc překvapila číslovka kolik sportovců zdrhlo za kopečky... ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak hokejisti utekali, koľko sa dalo, a eštebáci na to číhali. Hra mačky s myšou. Vpád vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968 však mal aj svoje pozitíva. Keby k nemu nedošlo, motivovaní hokejisti by možno nedokázali poraziť Sovietsky zväz a žiletka Golonka by len ťažko mohol už cez päťdesiat rokov rozprávať ten istý príbeh, ako to tam tým Rusom ukázal. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama