Reklama

Reklama

StB: Přísně tajné!


Velký bratr tě vidí (E06)

(epizoda)
  • Slovensko Veľký brat ťa vidí

Obsahy(1)

V totalitě není osobní život občana od závazků vůči společnosti oddělen. Soukromí člověka je socialistickým společným majetkem. StB nesleduje pouze intelektuály, disidenty nebo duchovní. Sleduje také obyčejné lidi, kteří se politice vyhýbají. Neexistují pro ni žádné hranice. Ve jménu ochrany komunistického režimu prorůstá skrze zdi a do bytů – soukromí je luxus. Patent na utajení má pouze jedna instituce – tajná policie. Zjistit skutečnou náladu společnosti není v totalitě vůbec lehké. Průzkumy veřejného mínění jsou bezcenné. Občan pochopitelně v anketách neřekne, co si o režimu opravdu myslí. Proto estébáci otevírají dopisy běžných občanů, čtou je, analyzují. Jejich rukama projdou stovky tisíc listů. Z jejich obsahu pak vypracují zprávu pro Ústřední výbor strany. Tajná policie potichu a neviditelně špehovala miliony občanů... a nebyla to jen nevinná hra. Tisíce lidí na to doplatili svobodou a majetkem. A estébáci? Jejich motivací nebyl idealismus. Za špiclování nedostávali jen nadprůměrný plat, ale i sociální kapitál – byty, protekční studium pro děti, ošacení, diety, osobní benefity. Ideální socialistická beztřídní společnost ve skutečnosti měla své třídy a kasty... a pracovníci StB stáli vysoko. Téměř na vrcholu této pyramidy. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

sportovec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vždycky u podobného typu pořadů zbývá věcný dotaz: a dnešek snad podobné služby postrádá? Krampolův výrok, že když na Hradě seděl Husák, je jasné, že v Praze byla KGB a ne CIA, je ilustrativní. Zpravodajské služby má každý stát a hranice mezi legálním a ilegálním či tajným je někdy obtížně srozumitelná i těm "vědoucím". ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Big Brother po sovietsky, akurát že táto epizóda je ďaleko viac o špinení, než predkladaní relevantných dôkazov. Celé mi to oproti predošlým epizódam prišlo ako čistá fabulácia .. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama