Reklama

Reklama

StB: Přísně tajné!


Zneužitá psychiatrie (E11)

(epizoda)
  • Slovensko Zamlčaná diagnóza
Slovensko, 2022, 27 min

Obsahy(1)

Základní totalitní myšlenkou je, že člověk je vlastnictvím státu. V 70. letech minulého století se stalo zneužívání psychiatrie běžnou metodou potlačování politických a náboženských disidentů. Psychiatrie se jako obor stala předmětem zájmu Státní bezpečnosti. Psychiatři přicházeli do styku s lékařským tajemstvím, věděli o jednotlivcích více, znali citlivá místa. Prostřednictvím psychiatrů měla StB navíc dopad i na jiné obory, ve kterých se osoby, o které se zajímala, pohybovaly. Důležitou osobností a zároveň příkladem byl katolický aktivista Augustin Navrátil. Na jeho případě je zřetelné zneužití psychiatrie k diskriminaci občana, jehož politický postoj byl odlišný od toho oficiálního. Navrátil byl křesťan a jeho postoje byly autenticky křesťanské. A právě proto byl označován za osobu s anomáliemi. Další výraznou osobou, kterou StB šikanovala a která se stala obětí násilné psychiatrické "léčby" byl publicista a filozof Mirek Vodrážka. Paralelní linií tématu jsou postavy výrazných a populárních psychiatrů jako Miroslav Plzák, kteří zneužívali, nebo využívali svého postavení a intimní informace o svých pacientech a kolezích posouvali za dveře svých ordinací. Porušovali tím nejen lékařské tajemství, ale také etiku, morálku a důvěrné vztahy mezi pacientem a lékařem. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prekvapilo me, ze nestor ceskeho rodinneho a manzelskeho psychologickeho poradenstvi, publikacne plodny Plzak , byl agentem Stb. Potesilo me, ze muj oblibeny psychiatr Hoschl odolal. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak eštebáci sledovali psychiatrov a cez psychiatrov ľudí. Zaujímavý spôsob, ako sa dostať k človeku. Ani dnes by nebolo na škodu. Lebo keď vyhlásite, že ste Napoleon, tak vás zavrú na psychiatrii. Ale keď vyhlásite, že ste žena, hoci máte chlpatého vtáka s povisnutými vajcáma, tak vám Čaputová dá vyznamenanie. Tu by tí eštebácki psychiatri mohli nájsť svoje uplatnenie. Lebo podľa tohto dokumentu eštebácki psychiatri ostali aj po roku 1989 vo svojich funkciách. ()

Reklama

Galerie (13)

Reklama

Reklama