Reklama

Reklama

StB: Přísně tajné!


Nebezpečná hranice (E12)

(epizoda)
  • Slovensko Nebezpečná hranica

Obsahy(1)

Státní bezpečnost byla jako tajná policie hlavním nástrojem represivního aparátu totalitního komunistického režimu, za tímto účelem zaměstnávala tisíce tajných spolupracovníků. Aby nepřátelé státu nemohli uniknout do bezpečí demokratických států dříve, než se s nimi komunistický režim v Československu definitivně vypořádá, byla postupně vytvořena represivní složka Pohraniční stráž a uzavřena hranice se Západem. Železná opona neměla zadržet pouze politické odpůrce. Při pokusu o útěk na západ bylo v Československu zabito kolem 300 civilních osob. Z toho bylo na slovensko-rakouské hranici zavražděno nejméně 42 lidí. Dosud nebyl za tyto vraždy nikdo potrestán. Proto existuje iniciativa, která se je snaží definovat jako zločiny proti lidskosti, které jsou nepromlčitelné. Film popisuje únos letadla z pražského letiště dvěma mladými chlapci v březnu 1989, také příběh východoněmeckého studenta Hartmuta Tautze, kterého při útěku roztrhali speciálně vycvičení psi pohraničníků. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobrá časť v tom, ako vidieť, že ešte na konci osemdesiatych rokov, keď sa stala nejaká kauza, tak na sugestívne otázky novinárov bežný človek nechcel a nemohol odpovedať. "Prečo podľa vás ušli?" No čo iné ako "Neviem" sa dalo povedať za komunistického režimu? Dnešná doba začína tých boľševikov pripomínať. Teoreticky síce môžete povedať svoj názor, ale radšej vás do televízie ani nepozvú a keď už náhodou si ten názor poviete, tak vás ostrakizujú. Takzvaný progres. Inak veľmi zaujímavá časť o pohraničných útekoch. Našťastie aj tých úspešných, bez následku smrti. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl je na webu Č.televize - ČT 1, pondělí 19.6.2023, 21.50 : 5 * a 86 %. Objevný díl o útěcích z "Husákova+Biľakova normalizačního ráje" v 80.letech. Holt každý nechtěl např. zahlušovat své svědomí cajdáky věčného slavíka K.Gotta, J.Zelenkové(dcery ústředního ředitele ČST), diskotékové babičky H.Vondráčkové nebo M.Davida z kolotočářsko-mafiánského klanu Kočků ...  . ()

BestRanger 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Táto časť bola veľmi dobrá. Novinkou pre mňa bol únos lietadla v tom čase obyčajných mladíkov. Ale nečudujem sa im. V tak chorom režime, kto by chcel žiť, len mentálne zaostali čudaci staršej generácie (otec možno námestník, mama učiteľka v tom čase), ktorí prišli po rokoch na Facebook a je ich hojne. Myslím, že tieto časti by sa mali na Facebooku šíriť medzi dezolatmi volajúcimi po návrate režimu. ()

Reklama

Reklama