Reklama

Reklama

StB: Přísně tajné!


Na shledanou v lepších časech (E13)

(epizoda)
  • Slovensko Dovidenia v lepších časoch

Obsahy(1)

StB proti elitám. Spisovatele Jana Ladislava Kalinu Československo milovalo. Když v roce 1969 vyšla jeho unikátní sbírka "Tisíc a jeden vtip", celý náklad se okamžitě vyprodal. Komunisté však neměli smysl pro humor. Kalinovu rodinu neustále šikanovali a jeho samotného poslali po vykonstruovaném procesu do vězení. Proces s Janem Ladislavem Kalinou byl začátkem období útlumu občanů a celé společnosti. Šlo o exemplární proces se známou osobností té doby, který přispěl k vytvoření atmosféry strachu mezi obyvateli. „Nejlepší vtip je, že svou knihu jste si musel odsedět,“ napsal Kalinovi Jan Werich. Posledním veřejným občanským „protestem“ se na dlouhé období stalo setkání občanů k výročí úmrtí Jana Palacha. Pod neustálou hrozbou problémů, ztráty zaměstnání či zákazu studia, se režimu za pomoci StB podařilo lidi utlumit a umlčet. O legendární zakázané knize "Tisíc a jeden vtip" a smutném příběhu jejího autora vypráví ve filmu jeho dcera, překladatelka Julie Sherwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pobavila me soudoba televizni scena s hlaskou "dekujejeme verejne bezpecnosti za sledovanost' Dnes je mnohem zadabejsi nez penize, protoze penize generuje pozornost. A take usmev ve forme smajliku na socialnich sitich. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

.....zaujímavý príbeh o autorovi známej knihy ,ktorú som čital - opakovane a bola a je ozaj dobrá.....mne neznámy príbeh-v podstate celá časť o autorovi, ktorý si moc slobody v západnom Nemecku neužil.....no a Magda Vášaryová ? - tam bola akože načo??.....,že bola zbitá štbákmi ?? veď sama nevie kým bola zbitá a ...popravde či vôbec bola zbitá.....o tom nebolanikdy zmienka ani za " totáááča " ani po revolúcii....aj ona sa potrebovala zviditeľniť  ??? - to je nejaká móda..... ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama