Reklama

Reklama

StB: Přísně tajné!


Na shledanou v lepších časech (E13)

(epizoda)
  • Slovensko Dovidenia v lepších časoch

Obsahy(1)

StB proti elitám. Spisovatele Jana Ladislava Kalinu Československo milovalo. Když v roce 1969 vyšla jeho unikátní sbírka "Tisíc a jeden vtip", celý náklad se okamžitě vyprodal. Komunisté však neměli smysl pro humor. Kalinovu rodinu neustále šikanovali a jeho samotného poslali po vykonstruovaném procesu do vězení. Proces s Janem Ladislavem Kalinou byl začátkem období útlumu občanů a celé společnosti. Šlo o exemplární proces se známou osobností té doby, který přispěl k vytvoření atmosféry strachu mezi obyvateli. „Nejlepší vtip je, že svou knihu jste si musel odsedět,“ napsal Kalinovi Jan Werich. Posledním veřejným občanským „protestem“ se na dlouhé období stalo setkání občanů k výročí úmrtí Jana Palacha. Pod neustálou hrozbou problémů, ztráty zaměstnání či zákazu studia, se režimu za pomoci StB podařilo lidi utlumit a umlčet. O legendární zakázané knize "Tisíc a jeden vtip" a smutném příběhu jejího autora vypráví ve filmu jeho dcera, překladatelka Julie Sherwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pobavila me soudoba televizni scena s hlaskou "dekujejeme verejne bezpecnosti za sledovanost' Dnes je mnohem zadabejsi nez penize, protoze penize generuje pozornost. A take usmev ve forme smajliku na socialnich sitich. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Priemerná časť. Že eštebáci nemali zmysel pre humor, to sa snáď ani nečakalo, to nebolo v ich náplni práce. Ale že Vášáryová dostala nakladačku, to som bol prekvapený. ()

Reklama

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

.....zaujímavý príbeh o autorovi známej knihy ,ktorú som čital - opakovane a bola a je ozaj dobrá.....mne neznámy príbeh-v podstate celá časť o autorovi, ktorý si moc slobody v západnom Nemecku neužil.....no a Magda Vášaryová ? - tam bola akože načo??.....,že bola zbitá štbákmi ?? veď sama nevie kým bola zbitá a ...popravde či vôbec bola zbitá.....o tom nebolanikdy zmienka ani za " totáááča " ani po revolúcii....aj ona sa potrebovala zviditeľniť  ??? - to je nejaká móda..... ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama