Reklama

Reklama

StB: Přísně tajné!


Pronásledování disentu (E14)

(epizoda)
  • Slovensko Prenasledovanie disentu

Obsahy(1)

Na podzim 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa a po podpisu takzvaného Moskevského protokolu se z akademického filozofa Miroslava Kusého stal vedoucí ideologického oddělení komunistické strany. V komunistické straně se spustily čistky a ze statisíců neprověřených osob se stali občané druhé kategorie. Terčem StB se stali všichni kritici režimu. Nejen bývalí komunisté, ale i nestraníci – umělci, publicisté či vědci. Na první výročí invaze se konaly poslední velké občanské protesty, které byly tvrdě potlačeny. Nastalo období normalizace, lidé si zvykli, že nosí jinou tvář na veřejnosti a jinou doma. V neděli 6. ledna 1977 bylo poprvé zveřejněno Prohlášení Charty 77. Více než 250 signatářů v něm kritizovalo státní moc a žádalo dodržování lidských a občanských práv. V květnu 1981 byli v Bratislavě zatčeni a obviněni z podvracení republiky Miroslav Kusý, Martin Milan Šimečka a Jozef Jablonický. Kusého po dvou týdnech propustili, Šimečku drželi ve vazbě rok a bez soudu propustili na svobodu. V roce 1985 se v Sovětském svazu dostal k moci Michail Gorbačov a začal prosazovat politiku uvolnění a demokratizace. V Československu však tyto myšlenky narazily na odpor starých komunistických kádrů. StB nepolevila v tlaku na disidenty. Ještě v srpnu 1989 zatkla takzvanou bratislavskou pětku. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dil o dobu lamani charakteru po invazi "spojeneckych vojs" do Ceskoslovenska. Disidenti byli obcane druje kategorie ovsem ti spickovi byli stedre podporovani ze zapadu.  'I nekteri disidenti podepsali spolupraci a casem si nasli zamestnani" rika se v dokumentu. ()

*CARNIFEX* odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Verím tomu, že podaktorí oponenti boli systémom prenasledovaní pre iný pohľad, nuž ale keď vidím, ako tí istí, ktorí vtedy vyplakávali, v dnešnej dobe robia detto to isté, tak to je na lakeť. A skurvený Šimečka aj so svojim vydareným synátorom, sú pre jebnutých dokonalým nástrojom na prenasledovanie tých, čo majú iný názor. Dezoláti v uliciach keď sa to hodí, bojovníci za slobodu, keď sa to taktiež hodí, ale nie je to u nás. Pokrytecká banda, aj o Vás bude jedného dňa dokument, to Vám garantujem .. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Že Šimečka... Tvári sa na disidenta, ktorého riešili komunisti za podvracanie republiky, no dnes on so synom budujú iný boľševický aparát obalený do progresivizmu a eurohujerstva a radi by tiež zatvárali za to isté podvracanie republiky, len tentokrát z ich pohľadu. Nie je disident ako disident, že pán Šimečka? Predtým boli eštebáci a dnes je tu liberálna úderka, čo chce trestať za názory a vytesňovať tie nepohodlné minimálne ekonomickým útlakom. ()

Galerie (31)

Reklama

Reklama